Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Csak közvetett napfénnyel...

Csak közvetett napfénnyel megoldható a lakás benapozottsága új építésnél?Mennyivel lehet nagyobb a felületigénye?

Figyelt kérdés

Arra gondoltam,hogy a nyílászárók ne az utca felé nézzenek,hanem akkor inkább már a garázs felé menjen el a több hő(télen, vagy onnan jöjjön kevesebb nyáron)

google ai szerint megoldható és példának olyat hozott,hogy az 1.25m2es ablak helyett így 2m2-es kell(és nem csak a közvetett felületre,de a közvetlenre is nagyobb kell,meg fehér felületek se ártanak). Ez reális lehet?

Mondjuk nem írta mire alapozza ezt az arányt,csak,hogy az oték úgy fogalmaz,hogy csak akkor lehet, ha így megoldható a minimális benapozottság ,illetve fényteknikai méretezést(számítást) kérhetnek rá.

Mondjuk így a garázsnál is több lesz a magasabb hővesztő felület és biztos drágábban is jön ki ez az egész. Extra hogy a garázs és a lakás között tűz és füst álló kell legyen az üveg. Ráadásul a garázs tetőszerkezetére képzeltem el az ottani napfénytetőt ügyelve rá,hogy ne legyen felülről túl nagy belátás a lakás felé. 30m2-es kis házat tervezek a 30m2es garázs mellé amit be kéne napoznia. nagyon menci lenne :3 :'D

máj. 24. 17:02
 1/8 anonim ***** válasza:

Mit is szeretnél?

Ezt nem te rakod ahova szeretnéd, hanem a napnak van egy irànya és szöge.

Vagy szoláris nyereségről beszèlsz? Oda is napiràny kell és szolár üveg az ablakrba.

Mindegyik napirány függvénye és nem ahova szeretnéd oda rakod.

máj. 25. 07:38
 2/8 A kérdező kommentje:

Az elképzelés: A garázs tetőn lenne egy igen nagy méretű törésálló üveg,amivel elegendő fény szűrődne be ahhoz,hogy garázs és a lakás közötti fal vonalába épített nagyméretű fix tűzzáró üvegfalon keresztül is elegendő fény áramoljon be a nappali és hálószobának nevezett terekbe.

Nyilván a méretszámításhoz érdekes szempont lehet a benapozottság iránya és a két felület egymáshoz viszonyított helyzete.

máj. 25. 09:14
 3/8 anonim ***** válasza:

Mi az, hogy tüzzáró üvegfal?

A lényeg ok a szerepe, de az üveg szétdurran a hőtöl. Tehát ez egy speciális, minősített üveg, ami nem tudom, hogy létezik e, ha van, akkor észveszejtő árban.

Ez a garázs, lakás, üvegfalak stb nem követhetőek le.

máj. 25. 10:29
 4/8 anonim ***** válasza:
Rajzold le.
máj. 25. 10:31
 5/8 A kérdező kommentje:

[link]

Itt pl specifikusan ilyen minősítésnek megfelelő ablakokat(akár nyílót) illetve tömör fix üvegfalakat (osztottan akár max 24m2 felülettel is) gyártanak,ami megfelel a 30-60perces tűzvédelmi szabályoknak,amit ilyen esetben elvárnak,illetve nem engedi át a gázokat a keretnél sem és törés esetén sem lesz szilánkos,robban szét elvileg.

máj. 25. 12:07
 6/8 A kérdező kommentje:

[link]

Valami ilyesmi. Nyilván nem kell pont ott legyen a napfénytető.

máj. 25. 12:14
 7/8 anonim ***** válasza:

Ìgy érthető. Tehát garázstetőn át a szobàba megy a napfény.

A garázs üvegét takaríthatod, illetve az az üveg sem lesz olcsó,egyszerü. Ragasztott, többrétegü. Ha teherviselés is akkir meg edzett egyedi gyártással.

A tüzgátló, gáztömör ablak, 2x1m ilyen minősített ablak is milla környékén van. Egyszerűbb -olcsóbb bedorolású. Magadabb besorolas még több. És az ablakon át csak egy csúnya garázst látsz, ami nem látvànyos egyel talán. Ötletes, de irtózatosan drága ahhoz képest, hogy lehangoló látványt nyújt-a garázs látványa. A kellő fényhez meg nagy üvegfelület kell mindenhová.

Néhány fénycsatorna a tetőről, sokáig világosba tartja a szobát.

Vagy a szoba mennyezetébe építeni egy hőszigetelt nagy üvegfelületet, ami a teljes részt világosan tartja. Megfelelő szögbe téve kónnyű takarítani is. Inkább ezen gondolkozz. Lakás közepén egy fentröl megvilágított terület ami bent szétszórja a fényt.

Inkább fentről az a természetes fény

máj. 25. 15:02
 8/8 A kérdező kommentje:
Igen,csak egy elképzelés volt. Valószinűleg nem fogom kivitelezni a túlzott költségei miatt. Mondjuk a garázs látványa azért nem lesz rossz egy új építésű háznál azt garantálom ,mégha nem is fogom látni a szobából :D
máj. 25. 18:56

Kapcsolódó kérdések:

Hány ember van Magyarországon akik közvetlen vagy közvetett módon az államtól kapják a fizetésüket, bérüket, illetményüket?

Közmunkások nélkül. Rendvédelmi dolgozók, egészségügyi dolgozók, különböző irodai alkalmazottak, vízügyi dolgozók, postai dolgozók, stb, stb, stb...

Mi az a közvetett napfény?

A közvetlen egyértelmű. De a közvetett? Ablaküvegen át sütő nap lenne?Itt olvastam:

Közvetett penészölő?

süllyesztett plafonom van a szobában és a szoba sarkában megoldottam a penészt vegyszerrel és vettem párátlanító gépet.. de tudom a gipszkarton felett is van (lámpa instaláció közben láttam) az a kérdésem hogy onnan hogyan tudnám eltüntetni a penészt.. van e valami...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!