Csak közvetett napfénnyel megoldható a lakás benapozottsága új építésnél?Mennyivel lehet nagyobb a felületigénye?
Arra gondoltam,hogy a nyílászárók ne az utca felé nézzenek,hanem akkor inkább már a garázs felé menjen el a több hő(télen, vagy onnan jöjjön kevesebb nyáron)
google ai szerint megoldható és példának olyat hozott,hogy az 1.25m2es ablak helyett így 2m2-es kell(és nem csak a közvetett felületre,de a közvetlenre is nagyobb kell,meg fehér felületek se ártanak). Ez reális lehet?
Mondjuk nem írta mire alapozza ezt az arányt,csak,hogy az oték úgy fogalmaz,hogy csak akkor lehet, ha így megoldható a minimális benapozottság ,illetve fényteknikai méretezést(számítást) kérhetnek rá.
Mondjuk így a garázsnál is több lesz a magasabb hővesztő felület és biztos drágábban is jön ki ez az egész. Extra hogy a garázs és a lakás között tűz és füst álló kell legyen az üveg. Ráadásul a garázs tetőszerkezetére képzeltem el az ottani napfénytetőt ügyelve rá,hogy ne legyen felülről túl nagy belátás a lakás felé. 30m2-es kis házat tervezek a 30m2es garázs mellé amit be kéne napoznia. nagyon menci lenne :3 :'D

válasza:Mit is szeretnél?
Ezt nem te rakod ahova szeretnéd, hanem a napnak van egy irànya és szöge.
Vagy szoláris nyereségről beszèlsz? Oda is napiràny kell és szolár üveg az ablakrba.
Mindegyik napirány függvénye és nem ahova szeretnéd oda rakod.
Az elképzelés: A garázs tetőn lenne egy igen nagy méretű törésálló üveg,amivel elegendő fény szűrődne be ahhoz,hogy garázs és a lakás közötti fal vonalába épített nagyméretű fix tűzzáró üvegfalon keresztül is elegendő fény áramoljon be a nappali és hálószobának nevezett terekbe.
Nyilván a méretszámításhoz érdekes szempont lehet a benapozottság iránya és a két felület egymáshoz viszonyított helyzete.

válasza:Mi az, hogy tüzzáró üvegfal?
A lényeg ok a szerepe, de az üveg szétdurran a hőtöl. Tehát ez egy speciális, minősített üveg, ami nem tudom, hogy létezik e, ha van, akkor észveszejtő árban.
Ez a garázs, lakás, üvegfalak stb nem követhetőek le.
Itt pl specifikusan ilyen minősítésnek megfelelő ablakokat(akár nyílót) illetve tömör fix üvegfalakat (osztottan akár max 24m2 felülettel is) gyártanak,ami megfelel a 30-60perces tűzvédelmi szabályoknak,amit ilyen esetben elvárnak,illetve nem engedi át a gázokat a keretnél sem és törés esetén sem lesz szilánkos,robban szét elvileg.
Valami ilyesmi. Nyilván nem kell pont ott legyen a napfénytető.

válasza:Ìgy érthető. Tehát garázstetőn át a szobàba megy a napfény.
A garázs üvegét takaríthatod, illetve az az üveg sem lesz olcsó,egyszerü. Ragasztott, többrétegü. Ha teherviselés is akkir meg edzett egyedi gyártással.
A tüzgátló, gáztömör ablak, 2x1m ilyen minősített ablak is milla környékén van. Egyszerűbb -olcsóbb bedorolású. Magadabb besorolas még több. És az ablakon át csak egy csúnya garázst látsz, ami nem látvànyos egyel talán. Ötletes, de irtózatosan drága ahhoz képest, hogy lehangoló látványt nyújt-a garázs látványa. A kellő fényhez meg nagy üvegfelület kell mindenhová.
Néhány fénycsatorna a tetőről, sokáig világosba tartja a szobát.
Vagy a szoba mennyezetébe építeni egy hőszigetelt nagy üvegfelületet, ami a teljes részt világosan tartja. Megfelelő szögbe téve kónnyű takarítani is. Inkább ezen gondolkozz. Lakás közepén egy fentröl megvilágított terület ami bent szétszórja a fényt.
Inkább fentről az a természetes fény
Kapcsolódó kérdések:
Bónusz kérdés kit látnátok szívesen köztársasági elnökként?
Közmunkások nélkül. Rendvédelmi dolgozók, egészségügyi dolgozók, különböző irodai alkalmazottak, vízügyi dolgozók, postai dolgozók, stb, stb, stb...
A közvetlen egyértelmű. De a közvetett? Ablaküvegen át sütő nap lenne?Itt olvastam:
süllyesztett plafonom van a szobában és a szoba sarkában megoldottam a penészt vegyszerrel és vettem párátlanító gépet.. de tudom a gipszkarton felett is van (lámpa instaláció közben láttam) az a kérdésem hogy onnan hogyan tudnám eltüntetni a penészt.. van e valami...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!