Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mit csináljak ha nem marad...

Mit csináljak ha nem marad bent a dübel?

Figyelt kérdés
Fèrjem festő, így viszonylag azèrt èrt ilyen dolgokhoz, szóval giszpkartonozni szeretnènk az egyik nagy helysèget, megrendeltük az anyagokat, kivève a beütődübelt, mivel szintes házunk van, már eleve az alsó szinten is problèmás volt egy színes karnist felfúrni a mennyezetbe, 70-es èvekben èpült a ház betonblokkból, szóval az alsó ès felső födèm is beton, iszonyat vastag vakolatot rakták rá anno, van vagy 2-3 centis helyenkènt, mèg a mennyezetbe is, nem sajnálták. Szóval a vastag vakolat miatt mindig nagyobb lyuk keletkezett, egyel kisebb fúrószárral is próbálkoztunk, valahol nagyon megfogta, valahol mèg mindig lötyögött, úgy gondolom hogy ott nem csak a vastag vakolat, hisz az felett már a tiplinek fognia kellene. Mindegy megoldottuk, fèrjem kièkelte. Na most hogy gipszkartonoznánk, ugyan ez a helyzet, vettünk egy 8x100-as beütődübelt, ami egyből 3 centit visszacsúszott, fèrjem visszament a boltba, kèrt segítsèget, ott a csávó azt mondta hogy nem jó ez a műanyag tiplis beütődűbel, meg nem nyílik szèt annyira amennyire kellene, azt mondta beütőèket szokták mèg használni, azt ajánlotta, jó vettünk 1-et, 6x65-ös, kipróbáltuk ès azonnal jó lett, kitèpni nem lehetett. Erre vett kb 100db-ot, most megint ugyan az mint a karnisnál, hogy hol megfogja, hol meg kicsúszott 2-3 centit, de utána már nem tudja kiszedni csak lóg a levegőben. Pedig valahol tömèny beton, akkor máshol mièrt nem? Szóval hogy règen milyen módszerrel csinálták a betonfödèmeket, valamin spóroltak? Aztán mondtam neki hogy akkor fúrjon lukat 5-ös szárral, abba meg nem tudná beütni, mert kicsi, szóval az 5-ös kicsi, a 6-os meg nagy. Nekem női fejjel 2 megoldás jutott mèg az eszembe, hogy van 5.5 fúrószár, mèg azt lehet megpróbálni, illetve nem règ cserèltettünk tetőt, az ács kèt komponensű ragasztót betonhoz valót használt a menetesszárak befúrása miatt, ami bitang erős, mèg az jutott az eszembe esetleg azzal megoldani. Nektek van valami öteletek? A mennyezet glettelèse pedig lehetetlen, mert olyan fal eltèrèsek van még görbületek, puklik, hogy egy èlet kevès lenne azt egyenesbe hozni, díszlècről már ne is álmodjunk akkor. Ezèrt szeretnènk gipszkartonozni, illetve a villanyszerelès is könnyebb ès olcsóbb lenne. De hát az a fránya födèm.
tegnap 18:07
 1/3 A kérdező kommentje:
Sínes karnist akartam írni sorry :)
tegnap 18:08
 2/3 anonim válasza:
Keresd a ragasztást!
tegnap 19:10
 3/3 anonim ***** válasza:

Elsőnek is apró offtopiccal indítanék:

Sokat használtam mindenféle tiplit már. Kis szürke szétnyílót, kicsit, nagyot. Olyat ami összetekeredik. Használtam drága fisher tipliket sok helyen, ahol erőset akartam.

Aztán egyszer egy asztalos ismerős javasolta, hogy a kék tipli a jó.

Kipróbáltam. Nos, az a király. Azóta ha valahova erős tiplit akarok, akkor azt használom.

[link]

Van belőle kisebb, nagyobb.

Sima facsavar is bőven jó neki. Ha valahova izom erősnek akarod, akkor állványcsavar kell bele. Azzal tettem fel pl konyha felsőszekrényt. Van ahol a radiátort is.

Offtopic off:

Ami nálatok érdekes lehet:

- Vastag vakolat. Kezdő barkácsolók és a kapkodósoknál megtörténhet, hogy nagyobb lukat fúr a vakolatra, vagy kitör nagyobb darabokat is.

Ez jelen esetben gond mert ugyan a teherhordó az a beton, de a vakolatnál kellene "megtámaszkodnia" a tiplinek.

1. javaslat: nem szabad azonnal fúrókalapács módban fúrni. Az a betonhoz való, nem a vakolathoz. Elsőnek sima fúró módban a vakolatot fúrja ki a betonig. Amikor érzi, hogy betont ér, akkor nem kell nyomni állat módjára, mert megcsúszik a fúrószár és szépen szétbarmolja a vakolatot. Megáll szépen és akkor kapcsol át fúrókalapácsra, akkor fúrhatja a betont.

2. Jobb híján ilyen esetben pótolja ki a vakolatot, akár gipsz is jó egy kicsi lukhoz. Nem a lukat betömni, csak arra, hogy a tipli körül legyen anyag.

3. Lehet kezdeni vékonyabb fúrószárral és utána tágítani. Vastaggal könnyebb barmolni. Vékony könnyebben bemegy, aztán a vastagot meg már vezeti, nem csúszkál.

4. Tipli hosszába be kell számolni a vastag vakolatot is. A tipli "fogó" része a betonban legyen rendesen és ne a vakolatban, ez nem űrtechnika.

- Beton minőség: Ha a beton szar minőségű, azt észre lehet venni fúráskor. Ha gyenge, "puha", akkor megy a fúrószár bele mint kés a vajba. Ha légrések vannak benne, akkor a fúró is belefut mint egy üreges téglába. Utóbbi esetén jó lehet az is ha kitölti gipszel, de a vegyi dübel is jó.

tegnap 19:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!