Mit csináljak ha nem marad bent a dübel?

Elsőnek is apró offtopiccal indítanék:
Sokat használtam mindenféle tiplit már. Kis szürke szétnyílót, kicsit, nagyot. Olyat ami összetekeredik. Használtam drága fisher tipliket sok helyen, ahol erőset akartam.
Aztán egyszer egy asztalos ismerős javasolta, hogy a kék tipli a jó.
Kipróbáltam. Nos, az a király. Azóta ha valahova erős tiplit akarok, akkor azt használom.
Van belőle kisebb, nagyobb.
Sima facsavar is bőven jó neki. Ha valahova izom erősnek akarod, akkor állványcsavar kell bele. Azzal tettem fel pl konyha felsőszekrényt. Van ahol a radiátort is.
Offtopic off:
Ami nálatok érdekes lehet:
- Vastag vakolat. Kezdő barkácsolók és a kapkodósoknál megtörténhet, hogy nagyobb lukat fúr a vakolatra, vagy kitör nagyobb darabokat is.
Ez jelen esetben gond mert ugyan a teherhordó az a beton, de a vakolatnál kellene "megtámaszkodnia" a tiplinek.
1. javaslat: nem szabad azonnal fúrókalapács módban fúrni. Az a betonhoz való, nem a vakolathoz. Elsőnek sima fúró módban a vakolatot fúrja ki a betonig. Amikor érzi, hogy betont ér, akkor nem kell nyomni állat módjára, mert megcsúszik a fúrószár és szépen szétbarmolja a vakolatot. Megáll szépen és akkor kapcsol át fúrókalapácsra, akkor fúrhatja a betont.
2. Jobb híján ilyen esetben pótolja ki a vakolatot, akár gipsz is jó egy kicsi lukhoz. Nem a lukat betömni, csak arra, hogy a tipli körül legyen anyag.
3. Lehet kezdeni vékonyabb fúrószárral és utána tágítani. Vastaggal könnyebb barmolni. Vékony könnyebben bemegy, aztán a vastagot meg már vezeti, nem csúszkál.
4. Tipli hosszába be kell számolni a vastag vakolatot is. A tipli "fogó" része a betonban legyen rendesen és ne a vakolatban, ez nem űrtechnika.
- Beton minőség: Ha a beton szar minőségű, azt észre lehet venni fúráskor. Ha gyenge, "puha", akkor megy a fúrószár bele mint kés a vajba. Ha légrések vannak benne, akkor a fúró is belefut mint egy üreges téglába. Utóbbi esetén jó lehet az is ha kitölti gipszel, de a vegyi dübel is jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!