Új építésű lakásokban működik, hogy nyáron a radiátorokban vizet keringetnek, melyet egy direkt erre a célra szolgáló klímával lehűtenek, és hideg vizet nyomják át a radiátorokon. Nálunk ilyen nincs, távfűtéses, 55 éves 10 emeletes vasbeton panelházban lakunk. A radiátorok jelenleg csak hűtenek, a szelepeket most cserélik hőfokszabályozósra, meg a pincében a strangelzárókat is. A klímának van hőleadója is: amit a vízből elvon, annál többet fűt valahol máshol, hiszen hőszivattyú: hűtőszekrényeknél hátul szokott lenni, klímáknál a kültéri egységben. Ha a pincében lenne a klíma, ahol a meleg fűtő meleg vizet keringtető motor is, akkor a hőleadás csak úgy lenne megvalósítható, ha egy csövön levegőt szívna be, másikon meg az átmelegedettet ki. Vagy a ház mellett lehetne a kültéri egység. A háztetőn is lehetne, nyilván alá hő- és hangszigetelő kellene. Mennyibe kerülne? Nyáron a fűtés kikapcsolása nem tudom hogy megy: ha a keringtetett víz a hőcserélőn áthajtva fűtene, akkor nyáron ki kell kerülnie a hőcserélőt. Mivel 10-szeres teljesítményű klíma nem kerül 10-szer annyiba, csak kevesebbe, és 10 vagy több lakásonként csak 1 felszerelési munkadíj van, így gondolom kevesebbe kerülne mint minden lakásba normál klímát szerelni. Nyilván az áramszámlát is megnövelné, ez világos.
Javítani sajnos nem lehet: " A radiátorok jelenleg csak hűtenek"-ben hűtenek helyett fűtenek kell.
tegnap 19:54
2/16 Távvezérlésű nyakkendő kötőgép válasza:
Nem. A hűtéshez nagy felület kell, a radiátor pár négyzetmétere édes kevés. Hőszivattyús hűtéseknél sem a radiátorban keringetik a hűtőfolyadékot, hanem általában a födémben.
tegnap 19:56
3/16 A kérdező kommentje:
2-es: én abból indultam ki, hogy ha mondjuk kint van -20°C, bent 20°C, a radiátor mondjuk 60°C-os, akkor 40°C a különbség a külső és a belső hőmérséklet között, és a radiátor is 40°C-kal melegebb mint a lakás, ezért 1°C különbséggel 1°C különbség kezelhető: ha a bemenő víz 4°C-os, mely 24°C-ra melegszik fel, a 20°C-os különbséggel megoldható hogy bent 10°C-kal kevesebb legyen, mint kint. Tudtommal ugyanannyival hűtéshez ugyanakkora felület kell, mint ugyanakkora fűtéshez.
tegnap 20:02
4/16 Távvezérlésű nyakkendő kötőgép válasza:
Akkor rosszul tudtad. A hő energia. Mi viszi el az energiát? Nyilván a hűtőfolyadék. De hogy veszed rá a szobában található energiát, hogy menjen bele a radiátorba? Nagyjából sehogy.
Fűtéskor a radiátorban levő hőenergia konvekcióval tudja melegíteni a szobát, de a meleg szoba hője nem tud belekonvektálni egy hideg radiátorba.
tegnap 20:07
5/16 A kérdező kommentje:
Az világos, de ha a radiátor 4°C-os, akkor a vele érintkező levegő lehűl, így lesüllyed a földre, helyébe új jön, vagyis ugyanúgy kering. Fűtéskor is van amikor a radiátor nem éget, csak langyos: ha a lakásban 20°C van, a radiátor nem melegebb 40°C-nál, tehát 20°C különbségnél már fűt. Gondoltam ugyanúgy megy ha a radiátor 20°C-kal hidegebb mint a lakás. Itt ugyanaz a radiátor, igaz van rajta ventilátor, és csak hűtéshez kell, fűtéshez nem:
Szóval azt nem értem, miért van az hogy hűtésnél kevésbé működik, hiszen elvileg a hűtés is keringteti: miért csak kevésbé? Egyébként köszönöm, mindkettőt hasznosnak jelöltem.
tegnap 20:18
7/16 anonim válasza:
A gatyád rámenne ha te 4C-os vizet csinálnál erre a célra. A mennyezeti hűtésnél sem hűtik le ennyire, olyan 16C környékével működnek és úgy csinálnak egy kb. 20C-t, mivel a felület nagy, és folyamatosan megy.
tegnap 20:24
8/16 A kérdező kommentje:
7-es: fizikus vagyok. Ha nem kell 4°C-os legyen, elég 14°C-os, akkor legyen annyi. 10°C különbség kell. Adott mennyibe kerülne a külső hőmérsékletnél 10°C-kal melegebbre fűteni villanykályhával: jóval többe mint földgázzal működő távfűtéssel. Ezt kell még osztani a hőszivattyú jósági tényezőjével, ami jóval nagyobb mint 1. Vagyis ennek töredékébe kerülne. Ha kell 4°C-os legyen, de csak 14°C-ig melegszik fel: ekkor meg eleve a 14°C-osat kell lehűteni: nem sokkal fogyasztana többet mint ami 24°C-osat hűt 14°C-osra: nem sokkal fogyasztana többet, mint a lakásba szerelt klíma.
Mivel szakaszonként történik, azt hiszem a rendelés kilőve, mert egyszerre nem tudnak annyit felhasználni.
Helyben kevert zsákos anyag pl Baumit FlexBeton jó erre? Ezt C30-nak írják.
Van aki azt írja, duzzadó habarcsot is használt.
Találtam egy Mapei Mapefill...
Arra gondolok, ha a kilincs ugye kulcslyukkal ellátott típusú.
A zárbetét bevésőzár, amiből lenne toalettzáras, azaz rozettához való.
Ilyenkor a kettőhöz tudnék venni, csak elfordítós, azaz rozetta alkatrészt?
Vagy más kilincs típus kell, ahol van eleve rozettás? (Nem örülnék neki)
Felújítás volt a lakásban, újrahúzta a vezetékeket, ávk-t bekötötte.
Számlát adott, kifizettem, de jegyzőkönyvet nem írt.
Utólag így tudok csinálni valamit?
Gondolok a helyiségek elosztására, akik teljes felújítást csináltak és hogy lehetett volna máshol is pl. a fürdőszoba, vagy egy-egy fal, ajtó stb.
Megbántad -e hogy nem másképp alakítottad át, mit csinálnál másképp?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!