Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Radiátor utólag lakáshűtővé...

X0 kérdése:

Radiátor utólag lakáshűtővé alakítható?

Figyelt kérdés
Új építésű lakásokban működik, hogy nyáron a radiátorokban vizet keringetnek, melyet egy direkt erre a célra szolgáló klímával lehűtenek, és hideg vizet nyomják át a radiátorokon. Nálunk ilyen nincs, távfűtéses, 55 éves 10 emeletes vasbeton panelházban lakunk. A radiátorok jelenleg csak hűtenek, a szelepeket most cserélik hőfokszabályozósra, meg a pincében a strangelzárókat is. A klímának van hőleadója is: amit a vízből elvon, annál többet fűt valahol máshol, hiszen hőszivattyú: hűtőszekrényeknél hátul szokott lenni, klímáknál a kültéri egységben. Ha a pincében lenne a klíma, ahol a meleg fűtő meleg vizet keringtető motor is, akkor a hőleadás csak úgy lenne megvalósítható, ha egy csövön levegőt szívna be, másikon meg az átmelegedettet ki. Vagy a ház mellett lehetne a kültéri egység. A háztetőn is lehetne, nyilván alá hő- és hangszigetelő kellene. Mennyibe kerülne? Nyáron a fűtés kikapcsolása nem tudom hogy megy: ha a keringtetett víz a hőcserélőn áthajtva fűtene, akkor nyáron ki kell kerülnie a hőcserélőt. Mivel 10-szeres teljesítményű klíma nem kerül 10-szer annyiba, csak kevesebbe, és 10 vagy több lakásonként csak 1 felszerelési munkadíj van, így gondolom kevesebbe kerülne mint minden lakásba normál klímát szerelni. Nyilván az áramszámlát is megnövelné, ez világos.

tegnap 19:49
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Javítani sajnos nem lehet: " A radiátorok jelenleg csak hűtenek"-ben hűtenek helyett fűtenek kell.
tegnap 19:54
 2/16 Távvezérlésű nyakkendő kötőgép ***** válasza:
100%
Nem. A hűtéshez nagy felület kell, a radiátor pár négyzetmétere édes kevés. Hőszivattyús hűtéseknél sem a radiátorban keringetik a hűtőfolyadékot, hanem általában a födémben.
tegnap 19:56
 3/16 A kérdező kommentje:
2-es: én abból indultam ki, hogy ha mondjuk kint van -20°C, bent 20°C, a radiátor mondjuk 60°C-os, akkor 40°C a különbség a külső és a belső hőmérséklet között, és a radiátor is 40°C-kal melegebb mint a lakás, ezért 1°C különbséggel 1°C különbség kezelhető: ha a bemenő víz 4°C-os, mely 24°C-ra melegszik fel, a 20°C-os különbséggel megoldható hogy bent 10°C-kal kevesebb legyen, mint kint. Tudtommal ugyanannyival hűtéshez ugyanakkora felület kell, mint ugyanakkora fűtéshez.
tegnap 20:02
 4/16 Távvezérlésű nyakkendő kötőgép ***** válasza:
89%

Akkor rosszul tudtad. A hő energia. Mi viszi el az energiát? Nyilván a hűtőfolyadék. De hogy veszed rá a szobában található energiát, hogy menjen bele a radiátorba? Nagyjából sehogy.

Fűtéskor a radiátorban levő hőenergia konvekcióval tudja melegíteni a szobát, de a meleg szoba hője nem tud belekonvektálni egy hideg radiátorba.

tegnap 20:07
 5/16 A kérdező kommentje:

Az világos, de ha a radiátor 4°C-os, akkor a vele érintkező levegő lehűl, így lesüllyed a földre, helyébe új jön, vagyis ugyanúgy kering. Fűtéskor is van amikor a radiátor nem éget, csak langyos: ha a lakásban 20°C van, a radiátor nem melegebb 40°C-nál, tehát 20°C különbségnél már fűt. Gondoltam ugyanúgy megy ha a radiátor 20°C-kal hidegebb mint a lakás. Itt ugyanaz a radiátor, igaz van rajta ventilátor, és csak hűtéshez kell, fűtéshez nem:

[link]

tegnap 20:15
 6/16 A kérdező kommentje:
Szóval azt nem értem, miért van az hogy hűtésnél kevésbé működik, hiszen elvileg a hűtés is keringteti: miért csak kevésbé? Egyébként köszönöm, mindkettőt hasznosnak jelöltem.
tegnap 20:18
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
A gatyád rámenne ha te 4C-os vizet csinálnál erre a célra. A mennyezeti hűtésnél sem hűtik le ennyire, olyan 16C környékével működnek és úgy csinálnak egy kb. 20C-t, mivel a felület nagy, és folyamatosan megy.
tegnap 20:24
 8/16 A kérdező kommentje:
7-es: fizikus vagyok. Ha nem kell 4°C-os legyen, elég 14°C-os, akkor legyen annyi. 10°C különbség kell. Adott mennyibe kerülne a külső hőmérsékletnél 10°C-kal melegebbre fűteni villanykályhával: jóval többe mint földgázzal működő távfűtéssel. Ezt kell még osztani a hőszivattyú jósági tényezőjével, ami jóval nagyobb mint 1. Vagyis ennek töredékébe kerülne. Ha kell 4°C-os legyen, de csak 14°C-ig melegszik fel: ekkor meg eleve a 14°C-osat kell lehűteni: nem sokkal fogyasztana többet mint ami 24°C-osat hűt 14°C-osra: nem sokkal fogyasztana többet, mint a lakásba szerelt klíma.
tegnap 20:38
 9/16 anonim válasza:
nem
tegnap 21:05
 10/16 A kérdező kommentje:
9-es: az is érdekelne miért nem.
tegnap 21:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Milyen beton használható aláalapozásra?

Mivel szakaszonként történik, azt hiszem a rendelés kilőve, mert egyszerre nem tudnak annyit felhasználni. Helyben kevert zsákos anyag pl Baumit FlexBeton jó erre? Ezt C30-nak írják. Van aki azt írja, duzzadó habarcsot is használt. Találtam egy Mapei Mapefill...

Billenő garázskapura utólag felszerelhető nyitómotor?

Jelenleg-immár 30 éve- kézzel működtethető, de már nehezemre esik kézzel kinyitni

Olyan kilincs típushoz, aminél kulcslyuk van, lehet utólag rozettás (elfordítógombos) megoldást beépíteni?

Arra gondolok, ha a kilincs ugye kulcslyukkal ellátott típusú. A zárbetét bevésőzár, amiből lenne toalettzáras, azaz rozettához való. Ilyenkor a kettőhöz tudnék venni, csak elfordítós, azaz rozetta alkatrészt? Vagy más kilincs típus kell, ahol van eleve rozettás? (Nem örülnék neki)

Regisztrált villanyszerelő munka után nem adott felülvizsgálati jegyzőkönyvet. Utólag tudok csinálni valamit?

Felújítás volt a lakásban, újrahúzta a vezetékeket, ávk-t bekötötte. Számlát adott, kifizettem, de jegyzőkönyvet nem írt. Utólag így tudok csinálni valamit?

Gondolkodtál már rajta utólag hogy másképp kellett volna átalakítani utólag?

Gondolok a helyiségek elosztására, akik teljes felújítást csináltak és hogy lehetett volna máshol is pl. a fürdőszoba, vagy egy-egy fal, ajtó stb. Megbántad -e hogy nem másképp alakítottad át, mit csinálnál másképp?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!