Eldugult mosogató dugulását wc pumpával, vagy lefolyótisztító vegyszerrel lehet könnyebben megszüntetni?

Utóbbival.
Wc pumpa a wc-be.
Szedd szét a mosogató szifont, takarítsd ki.

A pumpával be lehet mozgatni a vizet ha épp csak elakadt valami és azt kell átjuttatni. Pl. ha az S alakú vagy U alakú csőben valami beszorult, akkor segíthet kilazítani hogy lemenjen a vízzel, ezért jobb a vécébe. Azonban nekem a konyhában van ilyen pumpám (nem használom a vécében)és a mosogatónál szoktam szükség esetén használni amikor nagyon lassan akar lefolyni a víz.
Ez nem oldja meg a dugulást ha teljesen eldugult, ahhoz vagy vegyszer kell vagy egy csőgörény, vagyis hosszú drót amit le tudsz dugni.
Attól függ mi az oka a dugulásnak és hol történt, hogy mire van szükséged.
1. ahogy 1-es írta tisztítsd ki a szifont, hátha ott van a dugulás. Akkor nem kell venned semmit, csak lecsavarod az alját és belefolyatod egy vödörbe a koszt meg vizet.
2. ha nem ott van eldugulva akkor próbálhatod kicsit a vécépumpával (már ha lenne most otthon), hátha kimozgatja a dugulást kicsit.
3. ha már vásárolnod kell akkor inkább vegyél lefolyótisztító szert és esetleg a közeli vegyesboltban vagy barkácsboltban egy 5 méteres csőgörényt, gyakran van. Ehhez hasonlót:
A vegyszert bele kell önteni a lefolyóba és hagyni kell állni. De ha tudtál venni csőgörényt is akkor azzal is megpróbálhatod. Ha már a szifont leszedted akkor ott érdemes bedugni és próbálni végig vezetni a csőben a dugulásig, hátha eléri. Sokszor ez jobb, mint a vegyszer, akkor van gond ha nem sikerül belejuttatni a lefolyó csövébe vagy nem elég hosszú, mert 5 méteren túl van a dugulás.
4. a legtutibb ha kihívsz egy duguláselhárítót. Sajnos nem úszod meg akkor sem ha most sikerül kicsit lazítani és lefolyik a víz, mert kis időn belül megint ugyanígy el fog dugulni ha nincs rendesen megtisztítva a cső.
Nálam most épp úgy áll a konyhában, hogy még rendesen lefolyik, de már látszik, hogy hamarosan baj lesz. Már tervezem hogy kihívom a duguláselhárítót még mielőtt beáll a cső és egyáltalán nem folyik le. 2 éve is ezt csináltam, megelőztem a teljes dugulást, így könnyen tudtunk időpontot egyeztetni, nem kellett sürgősséggel kihívni a szerelőt. Sajnos nálunk a falban van egy nem jól kialakított ív a csőben 7-8 méternél, ahová mi már nem tudunk eljutni. Pár évente ott elakad a mindenféle maradék és nem segít se vegyszer, se pumpa, semmi, csak a duguláselhárító.

2# jól leírta.
Alapként mindkettő kellhet amit írtál. Ugyanis a csőfalra rakódott anyag ha beszakad, azt pumpával vagy csőgörénnyel tudod lazítani. Persze pumpálni is helyesen kell, nem mindegy.
Ha arra kerül a sor, akkor a mosdót félig engeded vízzel. Kihúzod a dugót odateszed a pumpát. Másik kézzel befogod a túlfolyót(ronggyal). Aztán gyorsan pumpálsz. Így a víz hidraulikus ereje is érvényesül, meg a szívás is vissza. Ezt kell ismételni.

#5 Ezt csinálom. Sőt, időnként 1-1 mosogatógép kapszulát is hagyok beoldódni a lefolyó vízbe a mosogatóba, ahogy az egyik szaki javasolta. Ennek ellenére kb. 2 év és megint ott tartok, hogy kezd eldugulni.
Mindig figyelek, hogy ne menjen le olyan ami dugíthatja, nem öntök bele zsírt, olajat, papírtörlővel kitörlöm az edényeket inkább, sok mosogatószert használok és meleg vizet, hogy oldja ami még maradt és minden nap megy a mosogatógép ami szintén a mosogatószer kapszulát használja. Sajnos a mosogatás ezzel jár ha valahol lehetőség van a dugulásra ott meg is történik.

Én pucoltam már párszor (saját) lefolyót. Képes körbe úgy lerakódni a gány, hogy max a kisujjad fér el közötte.
Erre nem ér semmit, hogy néha lefolyatsz rajta egy kis mosogatószert meg meleg vizet öntesz bele.
A forró víz, már többet ér, de egy idő után már az is kevés.
Akkor a lúgos tisztítók használnak amik tényleg szétkapják a dugulást.
Ha csak mechanikusan oldod le (pl valaki görényt javasolt), akkor fennáll annak a veszélye, hogy lejjebb fog dugulást okozni a sok darab. Ezen kívül a fele ott fog maradni amúgy is.
A fenti spáros tisztító mindig jól működik, garantálom. Tökéletesen kitisztítja. Vagy marad a szifon szétszedése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!