Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Ki hogyan szokott sütni,...

Ki hogyan szokott sütni, főzni, illetve párolni? Kaptam egy ránézésre szuper gépet (Tefal-Vitacuisine) Csak sajnos még nem tudom használni. Használ valaki ilyet mondjuk párolásra?

Figyelt kérdés

2013. márc. 22. 14:30
 1/3 anonim ***** válasza:

Őszinte leszek: nekem is volt hasonlóm,kaptam ajándékba,de pár használat után állt 1 évig a szekrénytetején majd továbbajándékoztam,hátha más hasznát veszi.


Én amit próbáltam benne párolni,ízetlen lett,rengeteget is fogyasztott a gázhoz képest,így nem szerettem meg.

Én maradok a hagyományos sütés főzésnél.

2013. márc. 22. 14:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

nekem pontosan ilyenem van, szinte minden nap használom, már két-három éve, amióta csak megvan, remek készülék, össze sem lehet hasonlítani olcsóbb gyártmányokkal, ég és föld a különbség, főleg a hagyományos "gázon főzéssel-párolással" szemben!


először is: tévhit, hogy sokat fogyaszt, minimális a fogyasztása, maximum akkor ugrik meg kicsit, amikor 2000 W-on forrpontig hevíti a vizet (ezt csak ez a Tefal tudja 1-2 perc alatt, a többi 500-800 W-on szöszmötöl!), onnan kezdve már csak szinten tarja a folyamatos gőzképződéshez a vizet - ehhez pedig minimális energia kell, következésképpen jóval kevesebbet fogyaszt, mint bármi más, főleg, hogy nem kell az edényt felmelegítenie, és a hőveszteség is jóval kisebb így, ebben a zárt rendszerben, mint a hagyományos lábas-fedő kombóban.


a másik dolog, hogy soha nem ég - nem éghet! - le benne semmi, hiszen a 100 (+/- pár) fokot nem lépi túl a gőz, és nem is érintkezik közvetlenül az étel felülete annál forróbb felülettem, így káros, rákkeltő anyag sem keletkezik az ételben, sőt, a manapság erősen vitatott mikrohullám veszélyeit is kikerülte így az ember (én melegíteni is ebben szoktam a már elkészült ételeket, mert így minőségromlás nélkül melegszenek fel).


harmadsorban a zöldfélék vitamintartalmát is a gőzben párolás őrzi meg a leghatékonyabban, ez bizonyított tény, és az sem elhanyagolható előny, hogy így a zöldségek színe döbbenetesen élénk marad, az íze pedig.... hát az kétség kívül különbözik az agyonsózott, agyonfőzött zöldségek ízétől, mert az embernek meg kell szoknia, hogy a zöldféléknek van SAJÁT íze - amit eddig nem is érzett, mert a hagyományos elkészítési módok teljesen elnyomják, tönkre teszik azokat!


gőzpárolóban nem kell sózni az ételt, mert speciálisan a só íze eltűnik a párolás során, ezért kóstolás után - ha szükséges - lehet sózni mindent, ha igényli az ember, mert én azt vettem észre, hogy amint kezdem megszokni a zöldségek intenzív, korábban alig érzékelt ízeit, már nem is igénylek annyi sót rájuk, és egyre inkább hagyom el a sózást - miközben hagyományos főzési módnál elengedhetetlen, ha nem akar ízetlent ételt az ember a család elé tálalni... javaslom kipróbálásra mindenkinek.


annál is inkább, mert a net telis-teli van jobbnál jobb tippekkel, csak külföldi oldalakon érdemes kutakodni, ahol nagyobb kultúrája van a korszerű konyhatechnikai módszereknek, akár a mindennapi konyhában is; én rengeteg jobbnál jobb recit találtam ehhez a géphez is, pl. isteni sütiket!!! olyanokat, mint az indonéz piskóta (sponge cake), amit gőzben kell - nem sütni! hanem - "elkészíteni" :) vagy a britek híres "christmas pudding"-ja, ami szintén egy gőzben készített gyümölcskenyér-szerűség... a gyerkőceim imádják ezeket, pedig elsőre ők is hüledeztek, hogy "gőzben párolt süti? wtf??" aztán teljesen rákaptak. :)


ja, és olyan könnyen, gyorsan el lehet készíteni pl. a sponge cake-t, a mai modern szilikon formák pihekönnyűek, csak megtöltöm őket a tésztával, telipakolom velük mind a három szintjét a párolónak, és 20-25 perc alatt készen is vannak, minimális energia ráfordítással (ami ugye a hagyományos sütő esetében nem mondható el!) :)

2014. dec. 2. 18:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

bocsánat, kissé kuszán fogalmaztam az imént a sózással kapcsolatosan, szóval, ha egyáltalán szükségét érzi az ember a sózásnak, azt az étel elkészülte után, utólag lehet megtenni, párolás előtt és közben nem érdemes, mert a végére úgyis eltűnik a só íze... ugyanakkor nagy előny egészségügyi szempontból, hogy így utólag jóval kevesebb sót vesznek fel az ételek tapasztalatom szerint, tehát tényleg csak egészen minimálisan kell (ha kell egyáltalán!).


amit különösen szeretek párolóban készíteni, az a rizs, ami gyönyörű, pergős és nem szottyos lesz ebben, vagy a polenta 8puliszka), amit mi imádunk köretnek, de macerás nagyon "gázon főzni", hiszen folyamatosan keverni kell, és puffog-prüszköl minden felé - nem úgy a párológépben! csak beszórja, fűszerezi az ember (ha akarja), leönti dupla annyi forró vízzel, mint amennyi a kukoricadara mennyisége, megkeveri, és mehet is a gőzbe, többé rá se kell nézni, és 20-25 perc alatt készen is van a tökéletes állagú polenta. :)

2014. dec. 2. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!