Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ingatlan adásvételnél ez...

Ingatlan adásvételnél ez bevett gyakorlat?

Figyelt kérdés

A vevő ügyvédje az eladó aláírását kéri egy átvételi elismervényre, amiben az áll, hogy a vételi összeg egy részét átvette. Ezt az ügyvéd letétbe helyezi addig, amíg valóban megkapta az eladó az összeget.

Ehhez hasonlóan egy olyan nyilatkozatra is kérik az eladó aláírását előre, amiben visszavonhatatlan, minden további megkérdeztetés nélküli hozzájárulását adja ahhoz, hogy a vevő nevére átírják az ingatlant. A vételár megérkezéséig szintén ügyvédi letétben lenne.


ápr. 19. 14:42
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
67%
Igen, nekünk is így volt.
ápr. 19. 15:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/20 anonim ***** válasza:
37%

A lónak a faxát.

Majd ha cseng a forint (csipog az utalás) akkor lesz aláírás, meg hozzájárulás.

ápr. 19. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/20 anonim ***** válasza:
81%

Nem bevett gyakorat. A bevett gyakorlat az, hogy a vevő ad foglalót, és ha ki lett fizetve a teljes vételár, akkor kerül átadásra az ingatlan és azzal egyidőbe adja a ki az eladó a nyilatkozatot az átíráshoz.

Az általad említett esetben semmi garancia nincs arra, hogy az ügyvéd és a vevő ne játszon össze és ne kerüljön a vevő tulajdonába az ingatlan úgy, hogy nem fizette ki a vevő.

ápr. 19. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Én is furcsának találom, de állítólag a bank miatt kell ez, a bank kéri, mert a vevő hitelt vesz fel. Azt mondták, hogy az ügyvédi letétben lévő iratokat a szerződésben lévő feltételek teljesülése esetén adhatók csak ki, ez szigorúan szabályozott. Na de mi van, ha mégis kiadja fizetés előtt? Gondolom sok évi pereskedés.

Attól tartanak, hogy a vevő vagy a bank átutalása után vmi történik az eladóval, pl. baleset, ami megakadályozná a nyilatkozat megtételét, és akkor nem lehetne átiratni az ingatlant. Állítólag ez bevett gyakorlat.

ápr. 19. 16:32
 5/20 anonim ***** válasza:
87%
A bank ezen érvelése elég nehezen érthető, mivel ha az ügyvédnél van letétben akkor ugyanúgy nincs bejegyezve. Erre van más megoldás is a "tulajdonjog fenntartás", ügyvéd tudja mi ez. Mi is így vettünk elfogadta a bank. Az azonban hogy aláírok egy biankó üres lapot, amire bármit írhatnak utólag nem opció, mert ez kb. ezzel egyenértékű. Nem tudom miért nem lehet ezt a szerződésbe foglalni, hogy a tulajdonjog mikor száll át? De az biztos, hogy én nem írnék alá olyan papírt, hogy átvettem a vételárat, addig, amíg nem vettem át. Ez amúgy szerintem josértő is.
ápr. 19. 16:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/20 anonim ***** válasza:
50%

Nálunk úgy történt ,hogy előleget adtunk az eladónak az ügyvéd előtt.

Az ügyvéd erről papirt írt,és földhivatalba is széljegyzetet tetetett az ingatlanra,nehogy az eladó másnak el tudja adni.

Az ügyvéd nem őrzi senkinek a pénzét,mert vele is bármi történhet,meg a pénzel is .Előleget kell adni,mert ha netán meghiusul az adásvétel senkit sem ér kár .

ápr. 19. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/20 A kérdező kommentje:

Közben alaposabban utánaolvastam, és találtam olyan banki tájékoztatót, amiben elvárja a bank, hogy az ügyvéd letétbe helyezze ezt a nyilatkozatot. Csak nekem ez elég furcsa."Ügyvéd általi ellenjegyzés esetén tulajdonjog átruházó nyilatkozat ügyvédi letétbe helyezését,

valamint vállalást a tulajdonjog átruházó nyilatkozat vételár teljes összegének megfizetését követő 5

munkanapon belül történő Földhivatali érkeztetésére vonatkozóan. Jogtanácsosi képviselet esetén

(Közületek) vállalást a tulajdonjog átruházó nyilatkozat vételár teljes összegének megfizetését

követő 5 munkanapon belül történő Földhivatali érkeztetésére vonatkozóan."

ápr. 19. 20:08
 8/20 anonim ***** válasza:
82%
#6: De szoktak őrizni az ügyvédek pénzt, ezt hívják ügyvédi letétnek. Kötelező is erre külön számlát fenntartaniuk. Az előleg azért nem jó, mert akkor bármelyik fél minden következmény nélkül visszaléphet. Foglaló kell, mert az nem jár vissza, ha a vevő meggondolná magát, illetve a duplája jár vissza, ha az eladó. Ez kellő biztosíték, hogy mindkét fél érdekelt legyen az adásvétel véglegesítésében.
ápr. 19. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/20 anonim ***** válasza:
22%
6 os,ez az elmélet már a múlté .Mi van ha az egyik fél közben elhalálozik,és vége az üzletnek ? Lehet járni a bíróságra .
ápr. 19. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/20 anonim ***** válasza:
86%

Két opció van a foglaló/előleg fizetésnél. Vagy szerződéskötés után azonnali utalás/kp, vagy ügyvédi letét. Szerintem ezzel alapvetően nincs probléma.

Én abban sem látok, hogy nyilatkoztatják az eladót, hogy a szerződéses feltételek teljesülése esetén visszavonhatatlanul "átadja" a tulajdonjogot a vevőnek. Ez az adás-vételi szerződésben is benne szokott lenni, így szerintem felesleges, de van olyan bank, ami kéri, a mi vevőnknek is kellett anno. Ha aláírtuk az adás-vételit, akkor aláírtuk ezt is (ilyen sorrendben), illetve az ügyvédnek is kellett egy meghatalmazást (talán) aláírnunk, hogy akkor és csak akkor adhatja ezeket ki a vevőnek, ha mindkettőnk részéről kap visszajelzést írásban, hogy a szerződéses feltételek teljesültek.

ápr. 20. 08:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!