Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Valaki tud segíteni hogy is...

Valaki tud segíteni hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Örököltem nagyszüleim után egy zártkerti szőlőst.

Ez 1/1 arányban a nagyapám nevén volt, viszont földhivatalban nagyon furcsán van bejegyezve. A helyzet az, hogy régen az egész sor egy emberé volt, ami most 10-15 kertre van felosztva. És a földhivatalban 536/3917-ed rész van beírva. Ez mit jelent? Hogy tudom eladni? Illetve a terület is 4096 m2 van írva miközben a miénk ebből kb. csak 780. Pontosan azt sem tudjuk a miénk ebből mekkora.

2016. júl. 3. 19:37
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
57%

Én úgy gondolom, hogy az örökséged piaci értéke konvergál a nullához. Valószinű, hogy nem fogod tudni eladni, ilyesfélére gyakorlatilag nincs piaci kereslet. Ingatlanosra költeni hülyeség. Ügyvédre csak akkor kell költeni, ha van vevő.

Első lépésként elmész a helyszinre, megpróbálsz embereket találni, és érdeklődni, hogy ki az aki még műveli a környéken, és esetleg megvenné-e. Elhireszteled, hogy el akarod adni, meghagyod a telefonszámodat mindenkinél.

Másik lépésként az összes tulajdonostársnak irsz egy levelet, hogy el akarod adni, és megérdeklődöd a levélben, hogy meg óhajtja-e venni.

Legnagyobb eséllyel olyan ember veszi meg, aki tulajdonostárs és még műveli a saját részét.

Az teljesen egyértelmű szabály, hogy a társtulajdonosnak elővásárlási joga van.

De van olyan szabály is, hogy bejegyzett földmivelőnek kell lenni a megvásárláshoz. Az illetékes földhivatalban erről pontos tájékoztatást kell hogy adjanak, hogy az adott földterület értékesitésére milyen szabályok vonatkoznak.

Szóval mindenképp alaposan tájékozódnod kell, földterület nem értékesithető úgy, hogy nesze vidd, sok a kötöttség.

2016. júl. 5. 19:47
 12/21 anonim ***** válasza:
57%
7-es nek nincs igaza. Eladhatod bármelyik társtulajdonosnak, ekkor nem kell a többiek beleegyezése. De idegennek csak akkor adhatod el, ha az összes társtulajdonos irásban lemondott az elővásárlási jogáról. Be se veszi a földhivatal anélkül a papirokat.
2016. júl. 5. 19:51
 13/21 A kérdező kommentje:

Egyre jobb. Fú de utálom az egészet.

Azt írod, hogy minden tulajdonosnak vissza kell írnia, h nem kell nekik? És ha nem írnak vissza akkor mi van?

2016. júl. 5. 20:01
 14/21 anonim ***** válasza:
57%

Ügyvéd tudja a "nemválaszolásra" vonatkozó szabályt illetve a földhivatal is tudja. Azt hiszem 30 napon belül kell a tértivevénnyel kiküldöttre válaszolni.

De legelőször vevőt keress... addig a többivel felesleges foglalkozni. És aki ilyet vesz, az többnyire pontosan tudja a szabályokat is. Hirdesd meg a környéken. Tegyél rá egy jó nagy ELADÓ táblát. Kaszáltasd le. A "nemtisztázott" épület valószinűleg engedély nélkül épült... de nemigen szoktak vacakolni ilyennel ilyen elhagyatott környékeken.

2016. júl. 5. 20:27
 15/21 anonim ***** válasza:
57%
Még egy lehetőség lenne. Egyben meghirdetni és értékesiteni az egészet. Igy lenne a legnagyobb esély vevőt találni. Levélben ezt a lehetőséget is felvetheted a többi tulajdonostársnak. Egyébként ha a 650 négyzetméteres részedre 800 ezret igért az ingatlanos, az nem is rossz ár. De legalább körbenéztél a neten, hogy azon a környéken mennyiért kelnek el a telkek?
2016. júl. 5. 20:31
 16/21 A kérdező kommentje:
Az eladó tábla már akkor kint volt amikor még éltek nagyszüleim. Jó nagy piros tábla. Le van nyírva a fű, úgy ahogy kinéz vhogy. Szinte az összes kertkapun kint van amúgy, hogy eladó. Mármint nem a miénk, hanem az összes többi is. Itt már gyerekkoromban is mindenki öreg volt, gondolom a fele banda már halott a másik fele meg haldoklik, a gyerekek meg ugyanúgy nem tudnak vele mit kezdeni mint én. Egy öregasszonyról tudok 2 házzal arrébb aki 1 éve kb eltudta adni a sajátját. Vhogy fel kéne kutatni, h neki hogy sikerült. Esküszöm egy csemegekosárért odaadom, csak kerüljön le a nevemről.
2016. júl. 5. 20:34
 17/21 A kérdező kommentje:

Szerintem abba tuti nem mennének bele, vagy nem tudom, de nekem ahhoz nincs türelmem hogy ezer emberrel egyezkedjek.

Sok mindent nem találtam a neten, hasonlókat láttam kicsit arrébb 1-2.5 millióért.

2016. júl. 5. 21:05
 18/21 anonim ***** válasza:
57%

7-es vagyok. Én ilyet nem is írtam.

Kérdező! 1 hektár alatt mindegy, hogy mid van, és mi vagy, nem kell gazdának, földművesnek, vagy bárminek lenned. Véletlenül igazam van. Tanulmányoztam.

2016. júl. 6. 10:40
 19/21 A kérdező kommentje:
Na sikerült eladni a kertet. Megbíztunk egy kis ingatlanközvetítőt, nagyon aranyos volt a Hölgy aki segített nekünk. Mindent Ő intézett, rengeteg dolga volt szegénynek, nekünk egyetlen dolgunk az volt, h elmentünk az ügyvédhez aláírni az adás vételit. 750 ezerért ment el végül. Másfél hónap sem volt. Amúgy mindenkinek azt javaslom, h inkább egy kisebb közvetítő irodát bízzanak meg, mint a nagyobbakat (DunaHouse, Openhouse stb.) Abszolút pozitívan csalódtam.
2016. szept. 2. 21:09
 20/21 anonim ***** válasza:
Ki vette meg? tulajdonostárs?
2016. szept. 2. 21:25
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!