Valaki tud segíteni hogy is van ez?
Örököltem nagyszüleim után egy zártkerti szőlőst.
Ez 1/1 arányban a nagyapám nevén volt, viszont földhivatalban nagyon furcsán van bejegyezve. A helyzet az, hogy régen az egész sor egy emberé volt, ami most 10-15 kertre van felosztva. És a földhivatalban 536/3917-ed rész van beírva. Ez mit jelent? Hogy tudom eladni? Illetve a terület is 4096 m2 van írva miközben a miénk ebből kb. csak 780. Pontosan azt sem tudjuk a miénk ebből mekkora.
Én úgy gondolom, hogy az örökséged piaci értéke konvergál a nullához. Valószinű, hogy nem fogod tudni eladni, ilyesfélére gyakorlatilag nincs piaci kereslet. Ingatlanosra költeni hülyeség. Ügyvédre csak akkor kell költeni, ha van vevő.
Első lépésként elmész a helyszinre, megpróbálsz embereket találni, és érdeklődni, hogy ki az aki még műveli a környéken, és esetleg megvenné-e. Elhireszteled, hogy el akarod adni, meghagyod a telefonszámodat mindenkinél.
Másik lépésként az összes tulajdonostársnak irsz egy levelet, hogy el akarod adni, és megérdeklődöd a levélben, hogy meg óhajtja-e venni.
Legnagyobb eséllyel olyan ember veszi meg, aki tulajdonostárs és még műveli a saját részét.
Az teljesen egyértelmű szabály, hogy a társtulajdonosnak elővásárlási joga van.
De van olyan szabály is, hogy bejegyzett földmivelőnek kell lenni a megvásárláshoz. Az illetékes földhivatalban erről pontos tájékoztatást kell hogy adjanak, hogy az adott földterület értékesitésére milyen szabályok vonatkoznak.
Szóval mindenképp alaposan tájékozódnod kell, földterület nem értékesithető úgy, hogy nesze vidd, sok a kötöttség.
Egyre jobb. Fú de utálom az egészet.
Azt írod, hogy minden tulajdonosnak vissza kell írnia, h nem kell nekik? És ha nem írnak vissza akkor mi van?
Ügyvéd tudja a "nemválaszolásra" vonatkozó szabályt illetve a földhivatal is tudja. Azt hiszem 30 napon belül kell a tértivevénnyel kiküldöttre válaszolni.
De legelőször vevőt keress... addig a többivel felesleges foglalkozni. És aki ilyet vesz, az többnyire pontosan tudja a szabályokat is. Hirdesd meg a környéken. Tegyél rá egy jó nagy ELADÓ táblát. Kaszáltasd le. A "nemtisztázott" épület valószinűleg engedély nélkül épült... de nemigen szoktak vacakolni ilyennel ilyen elhagyatott környékeken.
Szerintem abba tuti nem mennének bele, vagy nem tudom, de nekem ahhoz nincs türelmem hogy ezer emberrel egyezkedjek.
Sok mindent nem találtam a neten, hasonlókat láttam kicsit arrébb 1-2.5 millióért.
7-es vagyok. Én ilyet nem is írtam.
Kérdező! 1 hektár alatt mindegy, hogy mid van, és mi vagy, nem kell gazdának, földművesnek, vagy bárminek lenned. Véletlenül igazam van. Tanulmányoztam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!