Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A német egészségügyi rendszer...

A német egészségügyi rendszer van olyan fejlett mint az Egyesült Államok egészségügyi rendszere?

Figyelt kérdés

Nézzük mondjuk Németországban Bajorországot, azon belül egy jómódú, gazdag üzletembert aki a legjobb ellátáshoz hozzáfér Németországban.


Az Egyesült Államokban nézzük Kaliforniát, ott szintén egy olyan esetet, ahol jómódú, gazdag személy veszi igénybe a legjobb egészségügyi ellátást.


Van különbség fejlettségben Németország és az Egyesült Államok egészségügyi rendszerei között? Fejlettebb, jobb, modernebb az ellátás valamelyik országban, vagy nagyjából azonos szinten állnak?#Németország vs Usa
szept. 7. 11:51
 1/8 anonim ***** válasza:
64%
Németországban nagyon fejlett, vilagszínvonalú az egészségügy.
szept. 7. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
91%
A gazdagok mindenhol tudnak minőségi egészségügyi ellátáshoz jutni. Nem az a kérdés, hogy a gazdagok hozzájutnak-e, hanem hogy a társadalom tömegei hozzájutnak-e. Németország ezen a ponton magasan veri az USA-t. De nem csak Németország. Európában alappá vált a mindenki számára elérhető, díjmentes, non-profit egészségügyi rendszer. Ezt Nyugaton a demokratikus szocialisták a brit munkáspárti kormány NHS-rendszerét alapul véve országról országra létrehozták. Az USA születéskor várható élettartam terén Törökországgal meg Ecuadorral játszik egy ligában. Nem csoda, hogy a Medicare for All az egyik legnépszerűbb és legforróbb téma az amerikai politikában, de a demokrata párton belül a Biden-féle langyos, mérsékelt vonal még mindig erősebb, mint a Sanders-féle szárny. Így ebben a ciklusban nagy változások nem lesznek, de már egyre többen követelik a változást.
szept. 7. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

"Az USA születéskor várható élettartam terén Törökországgal meg Ecuadorral játszik egy ligában."


Lábjegyzet: mindemellett előzi Magyarországot... Ezzel nem akartam semmit mondani, csak érdekesség.

szept. 7. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
A kérdésem inkább arra irányul, hogy az innovatív, új technológiák ugyanúgy megjelennek és bevezetésre kerülnek a megjelenést követően Németországban is mint az Egyesült Államok fejlett államaiban? Gondolok itt plva robotsebészetre, ahol minimális utóhatásokkal, tűpontosan műtenek. Németország ilyen téren is élen jár?
szept. 7. 12:19
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Ez miért magyar politika?
szept. 7. 12:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Hát ha már mindenképp egy gazdag embert nézünk, akkor valószínű az USA-ban jobb ellátást kapna, mert ott több az egészségügyi módszerekkel kapcsolatos kutatás van, mint Németországban. Az amerikai orvosok, ápolók bérei is magasan a németek felett vannak, ez sem titok.

Viszont amint már említették az átlagember általános egészségügyi ellátása jobb Németországban, ráadásul aránylag kevesebb pénzből is oldják meg, hisz az amerikai rendszer nagyon rosszul működik.

szept. 7. 15:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha az átlag embereket nézzük, akkor az USA egészségügyi rendszere katasztrofális, emellett az államnak többe is kerül, mint az átlag egészségbiztosítási rendszer Európában.

Ha Németországban mondjuk szívrohamod van, és bent maradsz a kórházban 1 hétre, akkor kb csak azt számlázzák fel, hogy ott ettél. (Ausztriában is így van, itt élek)

Ellenben az USA-ban mindent felszámláznak neked. Láttam egy posztot, amiben valakinek az apja szívroham miatt 1 hetet a kórházban töltött, és a következő héten jött a számla 130 EZER dollárról.


Az USA-ban az egészségügy egy üzlet, és nem közérdek, mint Európában. Ez azért irdatlan nagy különbség. Ha egy normális biztosítást akarsz, arra rámegy majdnem a fél fizetésed, mert az átlag egészségbiztosítások fejenként kb 1000 dollárnál kezdődnek, és sokszor sokkal kevesebb minden ingyenes, mint itt Európában.

szept. 12. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
77%

Az új innovációk, technológiák egy idő után mindenhol megjelennek.


Az USA-ban lévő egészségbiztosítási káosz-rendszerre is azt szokták mondani, hogy a kapitalizmus végstádiuma. És itt a legnagyobb különbség. Németországban úgy, mint Európa más országaiban az Egyesült Királyság kivételével, általános és kötelező érvényű társadalombiztosítás van. Tehát ha te elkezdesz dolgozni rész- vagy teljes munkaidőben, akkor automatikusan biztosítva vagy, mert a munkáltatónak kötelessége biztosítani a munkavállalót.

Az USA-ban ezt a munkáltató maga dönti el. Ott is vannak helyek, ahol a teljes munkaidősöket muszáj biztosítani, de ezekből nagyon kevés van. Ha te magad nem fizetsz egészségbiztosítást, akkor szó szerint hagynak meghalni. Ilyen Németországban nem fordul(hat) elő, mert max csak az nincs biztosítva, aki hajléktalan, de nekik is vannak az ilyen esetekre fenntartott intézmények, ahol ellátást kapnak.


És hiába van csúcs szuper modern technológiával felszerelve sok amerikai kórház, ha a legtöbb embernek még egy normális biztosítása sincs. Az USA-ban a biztosítási díjakat és a kórházi díjakat senki sem szabályozza. Statisztikailag pedig kimutatták, hogy a pénzügyileg teljesen tönkrement, elszegényedett vagy az utcára került családok/emberek 80%-a a kifizethetetlenül magas kórházi számlák miatt jutott idáig. Az USA-ban egy átlagos időpont egy kórházi orvosnál 300 dollárnál kezdődik, még úgy is, hogy biztosítva vagy, mert a biztosítás az USA-ban sokszor csak a dolgok felét fizeti.


Hiába a modern felszerelés, ha az átlag ember ebből semmit sem fog látni. Németországban ha megoperálnak, azt a társadalombiztosító fizeti. Az USA-ban ha van biztosításod, akkor is az operáció költségének kb a felét ki kell fizetned, ami a legjobb esetben is minimum pár ezer dollár.

Németországban is a legújabb technológiákat használják sok helyen, és ezt is a társadalombiztosító fizeti.


Összegezve: fejlettségről felesleges addig beszélni, amíg Németországban az átlag ember is igénybeveheti a legújabb technológiákat, míg az USA-ban ezt csak a luxus-egészségbiztosítással rendelkezők tehetik meg. Mindent egybevetve Németországban világszinten kiváló az egészségügy. Az USA ilyen téren egy nevetségesen rossz vicc.

szept. 12. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!