Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A spanyolokra vagy az angolokr...

A spanyolokra vagy az angolokra volt inkább jellemző az indiánok irtása?

Figyelt kérdés

2022. júl. 17. 09:29
A kérdező szavazást indított:
A spanyolokra.
Az angolokra.
15 szavazat
 1/7 anonim ***** válasza:
91%

Az angolokra.


De, egyébként az indiánok tetemes része azért halt meg, mert a gyarmatosítók akaratukon kívül betegségeket hurcoltak be, amikre ők maguk már immunisak voltak, viszont az indiánok egyáltalán nem.

Abban az időben az orvoslás is gyerekcipőben járt.

2022. júl. 17. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Az angolok északabbara, a sapanyolok délebbre, de mind a két nép jó volt benne. A conqistadorok a dél-amerikai részen "dolgoztak", nézz utána a fila brasiliero kutya történetének. Az angolok meg az észak-amerikai területeken. A spanyol volt előbb. Sokáig azon is vitatkoztak, hogy embernek számítanak-e.
2022. júl. 17. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
70%

Egyikre sem. Az amerikai őslakosságot elsősorban az óvilág vírusai, járványai ölték meg.


[link][link]


Tehát a kolonizálók szívesen használták volna rabszolgának az őslakosokat, de a járványok kivégezték őket. Ezért kellett aztán Afrikából rabszolgákat hozatni.

2022. júl. 17. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
81%
Azért azt is érdekes megfigyelni, hogy az angol telepesek mindig tiltották a keveredést az indiánokkal, mert nagyobb volt a létszámuk és erővel szorították ki őket. Ellenben délen a spanyoloknak és portugáloknak jobban együtt kellett velük működniük és bár sokan meghaltak közülük, mégis rengeteg átmeneti rassz jött létre, mint a mesztic, mulatt, stb.
2022. júl. 17. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
62%

Első körben a spanyolok irtották az őslakosokat.

Az tény, hogy a behurcolt kórokozók is ritkították az indiánokat, de az is, hogy a spanyolok a sorsukat nem bízták a véletlenre és irtották őket, ahogy csak tudták. Leginkább egymás ellen uszították a törzseket, de olykor pestissel fetőzött takarót ajándékoztak nekik, vagy szimplán csak halomra lőtték őket.

Az angoloknak már csak a jócskán megfogyatkozott, élőhelyéről kiszorított populációt kellett tovább ritkítaniuk.

2022. júl. 17. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Nem kérdés, hogy az angolok.

Elég sok anyag van fent erről a neten, én meg jobban szeretek beszélgetni, mint írogatni, viszont ha csak logikusan, laikusan (és így tovább, ahogy tetszik) nézed a dolgokat, akkor hol erősebb a kultúra ? (indiá)

Északon vagy délen ?

Lélekszámban hol élnek többen indiánok ?

Ez csak 2 olyan dolog, amit tudásanyag nélkül is meg tud fejteni az ember.

A két nemzet kultúrája között is van bőven (minőségbeli) különbség.

Az angoloknak sokkal kevesebbet számít(ott) az emberi élet...

Illetve még annyit megjegyeznék, hogy bizony a járványok is rendesen taccsra tettét az indiánokat, de ne legyenek illúzióink, hogy a gyarmatosítók nem gyilkolták halomra őket.

Egyébként véleményem szerint sokban nem számít, hogy "járvány(al ölték meg őket" miatt haltak meg, vagy a gyarmatosítók gyilkolták le őket.

Mind a kettő miattuk volt.

A puskáikat és a betegségeiket is magukkal hozták és mind a két dolog által pusztultak az indiánok.

De ha csak egy rövid válasz kell, akkor nem kérdés, hogy az angolok.

2022. júl. 18. 14:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

A területek, amelyeket elfoglaltak, Spanyolország, illetve Portugália gyarmatai lettek. A hódításokért különböző jutalmakban részesültek, címeket, feudális kiváltságokat, birtokokat, illetve a gyarmatokon vezető pozíciókat kaptak. Az indiánokat kifosztották, a nőket megerőszakolták, majd tömegesen legyilkolták a lakosságot. Ha szükséges volt, egymást is gátlástalanul eltették az útból kapzsiságuk és kegyetlenségük által vezérelve. Pedro Ávila Pizarro által Balboát ölette meg. Később a Pizzaro-fivérek Diego de Almagro konkvisztádort is megölték. Ezután Almagro fia fegyvereseivel betört F. Pizarro palotájába és őt küldte másvilágra.


Kolumbusz, bár a bennszülöttekkel szándékosan barátságosan viselkedett, a népes lakosságban már első utazásakor hatalmas rabszolgaforrást látott. Bár Izabella katolikus királynő szabadnak nyilvánított minden őslakost, ennek ellenére már a hódítás kezdetétől fogva rabszolgasorsba taszították őket, azokat pedig, akik ellenálltak, lemészárolták. Az addig sűrűn lakott karib-tengeri szigetek néhány év alatt elnéptelenedtek, s a rettegés átterjedt a kontinensre is.

2022. júl. 18. 15:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!