Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Melyik lenne jobb választási...

Melyik lenne jobb választási rendszer?

Figyelt kérdés

A magyar választási rendszer feletébb igazságtalan,a fidesz úgy húzta meg a körzethatárokat,hogy pl Szeged 2nél,Egernél,Dunaújvárosnál,Szombathelynél sőt gyakorlatilag minden nagyvároshoz hozzácsapták a környékbeli falvakat,így lehet most az ellenzéki Dunaújvárosnak fideszes képviselője pl.A másik dolog a győzteskompenzáció ami annyit tesz hogy mondjuk Baz megye 1ben 10k szavazattal nyert a fideszes jelölt,az a szavazat különbség felkerül a fidesz listájára,és a vesztes fél szavazatai elvesznek.


De még mielőtt jönnének fideszesek,hogy bezzeg Angliában,és ebben igazuk van.

Az angol és az amerikai választási rendszer a legrosszabb.

Az angolba csak egyéni körzet van,lista nincs.

Az amerikaiba meg nem az számít, hogy kinek van a legtöbb szavazata, hanem kinek van a legtöbb életkora,így lehetett pl 2000ben az,hogy hiába kapott többet Al Gore mint George W Bush,az elektorok miatt az utóbbi lett.


2 opció közül melyik lenne jobb szerintetek?


1. Meghagynánk az egyéni körzeteket, de lakossághoz mérten adnának képviselőt a parlamentbe tehát mivel Budapesten 2 millió ember lakik az adna 30at,Nógrád megye meg 1et,és a lista is megmaradna. 199 helyből 100at lista adna a maradékot meg az egyéni,és 4 évente átkéne értékelni,hogy melyik régió mennyi képviselőt ad,mert van belső mozgás az országon belül(pl csomó Budapesti kiment az agglomerációba)


2.megszüntetnénk az egyéni választókerületet. Csak lista lenne. Nem lenne se győztes se vesztes kompenzáció. Cserébe csak 100 parlamenti képviselő lenne.jan. 25. 05:14
A kérdező szavazást indított:
1.
2.
5 szavazat
 1/6 anonim ***** válasza:
74%
Addig amíg ezek az emberek lesznek a parlamentben, nem fogok elmenni szavazni.
jan. 25. 05:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
55%
A 2010 előtti kétfordulós rendszert kellene visszaállitani az eredetileg meghatározott körzetekkel.
jan. 25. 06:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

"A magyar választási rendszer feletébb igazságtalan,a fidesz úgy húzta meg a körzethatárokat,hogy pl..."

Jelenleg nem tudsz vidéken olyan körzethatárokat behúzni, hogy ne a Fidesz nyerjen, akkora fölényük van.

jan. 25. 07:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Melyik jobb étel?

A fos, vagy a szar?

jan. 25. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
A mostani körzethatárokkal semmi baj nincs, mindenki egyetértett abban, hogy nem kell annyi parlamenti képviselő. A népszerűtlenségre nem gyógyír a körzethatárokkal való manipuláció. Ha a DK állna 50%-kon, a Fidesz meg 20%-on, akkor semmi baja nem lenne a rendszerrel a baloldalnak XD
jan. 25. 08:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Ezek közül egyik sem.


A tisztán listás választásoknak az a hátránya, hogy elvész a lokális reprezentáció jellege, így a képviselők igazából nem felelősek senkinek, csak úgy nagy általánosságban a választópolgároknak. Az angolszász választási rendszernek ez az egy előnye van: ott a képviselőknek valóban jelen kell lenniük a körzetük közösségi életében, tenniük kell azért, hogy a körzetük lakosainak érdekei érvényesüljenek az országos, szövetségi, vagy állami politikában. Magukat a jelölteket általában nem a pártszékházban jelölik ki, hanem előválasztások keretében (ez alól kivétel az angol Konzervatív Párt, ahol a párt vezető pozícióban lévő tagjai döntik el, hogy ki indul melyik körzetben, de az előbb említett elv ott is érvényesül a legtöbb esetben).


Emellett kétség kívül igazad van, hogy az egymandátumos egyéni körzetek óriási torzítással járnak, amely matematikailag garantálja, hogy az országosan legerősebb párt irányába lejt a pálya. Tegyük fel, hogy egy 50000 fős körzetben 5 párt jelöltje indul az egy darab mandátumért. Ezt a körzetet meg lehet nyerni úgy is, hogy a nyertes jelölt 40000 szavazatot kap (ezesetben a torzítás mértéke "csupán" 20%), de úgy is, hogy a nyertes jelölt csak 10001 szavazatot kap, ha nagyon szoros a verseny, amely már 79,99%-os torzítást eredményez, ami kiugróan magas. Ha több a jelölt, a helyzet tovább súlyosbodik: 100 jelöltnél már 501 szavazattal is lehet nyerni, és ott már tényleg röhejes, hogy olyan jelölt képviseli a választókörzet állampolgárait, aki csupán a szavazatok 1,002%-át kapta meg.


Szerintem egy jó választási rendszernek két elvnek kell megfelelnie: a lokális reprezentáció és az arányosság elvének. Erre szerintem két jó megoldás van: a skandináv választási rendszer, és a német választási rendszer.


A skandináv választási rendszerben csak listás szavazás van, de a választók nem országos listákra szavaznak, hanem megyei vagy regionális listákra, vagy azok jelöltjeire. A választópolgárok választhatnak, hogy kifejezetten egy pártlistára szavaznak (mint itthon), vagy a pártlistán található jelöltek valamelyikére: ha a jelölt elég egyéni szavazatot kap ahhoz, hogy mandátumot szerezzen, akkor értelemszerűen kap mandátumot, ha nem, akkor azon jelölt szavazatait egyszerűen hozzáadják a lista szavazataihoz, így a klasszikust idézve, a szavazat nem vész el, csak átalakul. Ez a választási rendszer megtartja az arányosság elvét, hiszen a többmandátumos választókörzetek jelentősen csökkentik a torzítás mértékét, és a lokális reprezentáció elvét is, hiszen minden képviselő egy adott körzetért felel.


A német választási rendszer hasonló, mint a miénk: mindenki két szavazatot adhat le, egyet a választókörzete egyéni jelöltjére, egyet pedig az országos pártlistákra. A jelentős különbség viszont az, hogy nincsen megszabva, hogy hány listás mandátum van a parlamentben: a parlament összetételének meg kell felelnie a listás szavazatok eloszlásának. Ha Magyarországon ilyen választási rendszer lenne, akkor hiába húzza be a Fidesz az egyéni mandátumok 80%-át a 2022-es választásokon, a mandátumok csupán 54%-át tették volna ki, mert a többi párt addig kapott volna pótmandátumokat, amíg az Országgyűlés mandátumainak eloszlása megegyezik s listás szavazatok eloszlásával. Egy ilyen rendszerben szintén ott van a lokális reprezentáció elve, az egyéni választókörzeteknek köszönhetően, viszont az arányosság elve is, a pótmandátumoknak köszönhetően.

jan. 25. 08:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!