Hunyadi Mátyás volt az utolsó magyar király? Mert utána ugye a cseh dobzse László jött, Mohácson is cseh király esett el aztán meg jöttek a Habsburgok...

válasza:A politika miatt szinte mindegyik uralkodónknak külföldi házastársa volt, így azért nehéz "teljesen" magyarnak lenni. :) De valóban, Mátyásnak a szülei, nagyszülei is magyarok voltak.
Viszont a következő királyoknak is lehetett magyar származásuk, pl.:
- II. Lajos (1516-1526) Magyarországon született, de szülei, nagyszülei nem voltak magyarok.
- I. Miksa (1563-1576) anyja magyar volt.
Persze ha nem vesszük a szétszakadt ország uralkodóit, mint pl. a Szapolyaiakat.

válasza:- I. Lajos (1342-1382) és lánya, I. Mária (1386-1395) Magyarországon születtek, bár nagyszüleik, szüleik nem voltak magyarok.
- V. László (1444-1457) is itt született, anyja magyar volt.
Én őket magyarnak tekintem. :)

válasza:

válasza:ma 21:35
Hát mert pl. I. Ferdinánd Spanyolországban született belga apától és spanyol anyától. Nem sok köze volt Magyarországhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Így végre lehetne egy igazi, hazafi vezetője az országnak?
Egy ilyen okos ember, aki ennyire jártas a történelemben miért nem veszi észre a párhuzamot Cillei Ulrik és Orbán Viktor között?
Az utolsó részben, amikor Hunyadi átvágja a török oldalra átállt Tüzes Orbán (Mészáros Máté a színész) torkát, azzal, hogy "Árulóknak nincs kegyelem!".Úgy tudom, a valóságban ez az Orbán azért állt át a törökhöz, mert ott jobban megfizették, de ő már...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!