Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hunyadi Mátyás volt az utolsó...

Hunyadi Mátyás volt az utolsó magyar király? Mert utána ugye a cseh dobzse László jött, Mohácson is cseh király esett el aztán meg jöttek a Habsburgok...

Figyelt kérdés
febr. 1. 06:30
 1/6 Atis26 ***** válasza:

A politika miatt szinte mindegyik uralkodónknak külföldi házastársa volt, így azért nehéz "teljesen" magyarnak lenni. :) De valóban, Mátyásnak a szülei, nagyszülei is magyarok voltak.

Viszont a következő királyoknak is lehetett magyar származásuk, pl.:

- II. Lajos (1516-1526) Magyarországon született, de szülei, nagyszülei nem voltak magyarok.

- I. Miksa (1563-1576) anyja magyar volt.

Persze ha nem vesszük a szétszakadt ország uralkodóit, mint pl. a Szapolyaiakat.

febr. 1. 07:06
 2/6 A kérdező kommentje:
És akkor az Árpád ház és Mátyás közt ki volt magyar? Mert ugye V. László se...
febr. 1. 07:09
 3/6 Atis26 ***** válasza:
52%

- I. Lajos (1342-1382) és lánya, I. Mária (1386-1395) Magyarországon születtek, bár nagyszüleik, szüleik nem voltak magyarok.

- V. László (1444-1457) is itt született, anyja magyar volt.

Én őket magyarnak tekintem. :)

febr. 1. 07:38
 4/6 A kérdező kommentje:
És akkor ezek szerint senki más
febr. 1. 07:41
 5/6 anonim ***** válasza:
Atis26 Ha magyarnak tekinted az Anjoukat és V. Lászlót, aki Habsburg volt, akkor nem értem, hogy az 1526-tól visszatérő Habsburgokat miért nem? Egyébként nőágon mind Árpádházi leszármazott volt. Kivétel a Hunyadiak kivételével.
márc. 27. 21:35
 6/6 Atis26 ***** válasza:

ma 21:35

Hát mert pl. I. Ferdinánd Spanyolországban született belga apától és spanyol anyától. Nem sok köze volt Magyarországhoz.

márc. 27. 22:32

Kapcsolódó kérdések:

Bán János, a Hunyadi könyvsorozat írója, miért lépett be egy digitális polgári körbe, mikor történelmi ismereteiből tudhatná, hogy Orbán Viktor...

Egy ilyen okos ember, aki ennyire jártas a történelemben miért nem veszi észre a párhuzamot Cillei Ulrik és Orbán Viktor között?

Lehetséges, hogy a Hunyadi-sorozatban ez a jelenet egy utalás az Orbán-rendszer ellen?

Az utolsó részben, amikor Hunyadi átvágja a török oldalra átállt Tüzes Orbán (Mészáros Máté a színész) torkát, azzal, hogy "Árulóknak nincs kegyelem!".Úgy tudom, a valóságban ez az Orbán azért állt át a törökhöz, mert ott jobban megfizették, de ő már...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!