Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » A politikában miért gyakran...

A politikában miért gyakran egy ember véleményét kell kötelezően követni, miért nem aggregálják folyamatosan a nép véleményét a döntéshozatalkor?

Figyelt kérdés

Értem mindezt úgy, hogy gyakran megválasztanak egy politikust és tőle várják a csodaát (Trump, Orbán, Erdogan, Putin, Merkel stb.). Amikor viszont nem arra viszi az országot, amerre a nép szeretné, csökken a népszerűsége, majd megválasztanak valaki mást, aki ugyanígy, csak más irányba folytatja...


Hátrányok:

- nem folyamatos az irány, hosszú távon csapongó, ellentmondó stratégia

- az irány nem tükrözi a többség akaratát


Ehelyett lehetne folyamatosan mérni, összesíteni a nép véleményét bizonyos dolgokról (pl. szeretnéd-e, hogy orszország felé nyissunk, vagy inkább az EU felé, akarsz-e migránst, déli határra falat stb.) és arra kötelezni a politikusainkat, hogy ennek tükrében hozzanak döntéseket..


Technikai feltételeink adottak, bárki számára elérhető az internet, be tud menni a legközelebbi hivatalba, tud levélben kommunikálni stb. álláspontja szinte valós időben közvetíthető a döntéshozók felé (nemcsak 4 évente) és a véleménye megváltoztatható bármikor (összenemzeti dinamikusan adaptálódik a változó helyzethez)...


A politikusaink feladata pedig a nép megfelelő tájékoztatására és a kommunikációra korlátozódna, és a szakemberek véleményeinek emészthető formába történő átalakítására...2017. júl. 16. 11:56
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Azért van így, mert sokaknak erre van igénye. Kell egy erőskezű juhász, aki összefogja a nyájat, szét ne széledjenek a birkák. A nyájban pedig kényelmesen el lehet lavírozni, semmi felelősség nincs, én csak aztat csinálom, amit az állambácsi mondott, émmá' vótam szavazni, hagyjanak éngemet békibe'.
2017. júl. 16. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:

A politikusok már most is választott véleménykövetők, ha látják, hogy nem tetszik valami az embereknek akkor kihátrálnak mögüle. (olimpia, internet adó, vizitdíj, egészségügyi reformok ) Szvsz szerintem ez hatalmas baj, mert egy szülő se úgy képviseli a gyerekeinek a legjobban az érdekeit ha mindent megenged nekik amit szeretnének. A politikusok helyes víziókkal kéne rendelkezzenek, amiket akár a népakarat ellenében is képesek legyenek átpüfölni a nép érdekében ahelyett, hogy a saját pozíciójukat féltve csak olyant csinálnak ami nem veszélyezteti a következő választásokon elért eredményüket.


Azt mondod, hogy csapongó a jelenlegi rendszer, de ha a közemberek mondanák meg mi legyen még csapongóbb lenne.

Pl. ne közeledjünk az oroszokhoz - akkor Paks kasza - akkor jó eséllyel jönne az zöld energia - oda meg kellenek a kiegészítő erőművek - azok meg gázzal mennek. Kitől veszünk földgázt? Az oroszoktól, mert Európában csak tőlük lehet. Akkor most elértük amit akartunk, hogy ne függjünk tőlük?

Nem a többség akaratának kell megfelelni, hanem a többség érdekének.

2017. júl. 16. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:

#2-es


"A politikusok már most is választott véleménykövetők, ha látják, hogy nem tetszik valami az embereknek akkor kihátrálnak mögüle."

-> Na igen, de a visszacsatolás marha lassú.. Egy igazán jó rendszer adaptív, gyors, hatékony.. Amit most csinálnak a politikusaink, az egyik kategóriában sem üti meg a minimumot...


"ez hatalmas baj, mert egy szülő se úgy képviseli a gyerekeinek a legjobban az érdekeit ha mindent megenged nekik amit szeretnének"

-> Itt szerintem a felfogással van a baj... A politikus NEM SZÜLŐ. A politikus KÖZSZOLGA. Benne van a nevében, hogy neki kellene szolgálni a népet, a népnek kellene felügyelni őt és nem fordítva.


"A politikusok helyes víziókkal kéne rendelkezzenek, amiket akár a népakarat ellenében is képesek legyenek átpüfölni a nép érdekében"

-> Na igen, de miből tudod megállapítani, hogy alami helyes vízió, vagy sem.. Az "írtsuk ki a libsiket" egy politikus értelmezésében könnyen lehet helyes vízió, míg a társadalom egésze egy ilyet a legritkább esetekben tudna támogatni...


"ha a közemberek mondanák meg mi legyen még csapongóbb lenne"

-> Mitől is? Sehol nem állítottam, hogy Marinéni napról napra változó véleményét kellene figyelembe venni.. Az aggregált vélemény meg nem csapong azért olyan gyorsan...


"oda meg kellenek a kiegészítő erőművek - azok meg gázzal mennek"

-> Legutóbb mikor néztem a nap és szélerőművek még nem gázzal mentek.. Persze nem lehet mindent azokkal ellátni, de a jelenlegi függés hihetetlen nagy mértékben csökkenthető..


"Nem a többség akaratának kell megfelelni, hanem a többség érdekének."

-> Egyetértek.. Viszont nem hiszek abban, hogy a többség érdekét pár megválasztott képviselő jól tudné képviselni.

2017. júl. 16. 12:55
 4/12 anonim ***** válasza:

Jah! A "nép, az istenadta nép" döntsön mindenben!

btw voltál már lakógyűlésen? ahová kisbaltával mennek a lakók és semmiben nem tudnak békésen megegyezni? Ahol a közös képviselőt a végén lepedőbe csavarva viszik el?

2017. júl. 16. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:

"btw voltál már lakógyűlésen? ahová kisbaltával mennek a lakók és semmiben nem tudnak békésen megegyezni? Ahol a közös képviselőt a végén lepedőbe csavarva viszik el?"


-> Btw. Te foglalkoztál már kooperatív rendszerekkel, matematikával, politológiával és szociológiával egyszerre? Ahol az ágensek formalizált formában reprezentálható véleménye matematikai eszközökkel aggregálva legnagyobb valószínűséggel adja az optimum-közeli megoldást bárminemű közösségi problémára?


Mert amit fentebb leírtam, ott baromira nincs értelme annak, hogy Józsi bácsi kisbaltával masírozzon be a járási hivatalba, hogy majd ő "megmondja a tutit mire/kire kell szavazni és majd jól véleményt formál", ahogy annak sem lenne, hogy 4 évente szavazáskor tenné meg vki ugyanezt...


Az általam kifejtett javaslat a 4 évenkénti szavazással előálló aggregált véleménnyilvánítást gyorsítja, egyszerűsíti, de nyugodtan engedd meg magadnak azt a luxust, hogy nem gondolkodsz és szándékosan félreértelmezed a leírtakat...

2017. júl. 16. 14:01
 6/12 anonim ***** válasza:

Köszönöm, überzseni kérdező, betérdeltem a sarokba, kukoricára.


"Ehelyett lehetne folyamatosan mérni, összesíteni a nép véleményét bizonyos dolgokról"

- figyelek majd, milyen aggregátor oldja meg ezt technikailag...

2017. júl. 16. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 A kérdező kommentje:

#6-os


igazán nincs mit, nem tudhattad, hogy némileg felkészültebb kérdésíróval van dolgod és hogy arcoskodással nem sokra mész (bár jószándékú válaszolóként én ezt általában feltételezni szoktam, de nem akadok ki azon, hogy más nem). Szval sztem ne térdepelj sokáig azon a kukoricán..


"figyelek majd, milyen aggregátor oldja meg ezt technikailag..."

-> Szinte bármilyen tetszőlegesen választott szimmetrikus aggregációs operátor alkalmas lehet erre.

2017. júl. 16. 15:00
 8/12 anonim ***** válasza:

nagyon czukker vagy- a kukoricát nem lehetne kölesre cserélni? tör :(

Becsempésztem a sarokba Marcus Aureliust (a császár, hadvezér, filozófust), és felmerült hogy e futurisztikus elképzelésed helyett - ami rosseb tudja, miért nem valósult meg, sehol a kerek világon - nem lenne jobb, ha olyan vezető lenne, aki így gondolkodik:


"Hiszen ember vagy, aki arra törekszik, ami a köznek így vagy úgy hasznos!"

"Az értelmes lélek sajátsága az embertársak szeretete, az igazság, a szerelem, továbbá, hogy önmagánál semmit nem becsül többre, ami egyébként a törvénynek is sajátja. Így a helyesen gondolkodó és az igazságosság szellemében tevékeny értelem között nincs különbség."


Atyámnál [Antoninus Pius császár] megfigyeltem szelídségét és érett megfontolással formált ítéletéhez való állhatatos ragaszkodását. Az úgynevezett kitüntetések iránt érzéketlen volt, szerette a munkát, mégpedig kitartással, a köz javát szolgálni tudók véleményét készséggel meghallgatta, mindenkivel következetesen érdeme szerint bánt el, s nagy tapasztalata volt annak elbírálásában, hol van szükség nekifeszülésre, hol a gyeplő lazítására.


Még aggregátor se kellene hozzá, működne az ország.

Noha a felsorolt horror tanulmányokból csak a matematikát pipálhatjuk ki, ábrándozni én is tudok!

2017. júl. 16. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:

Kérdező, biztosan a politikai eseményekről beszélsz te? Nem is értem kérdésed, mi az, hogy "kötelezően kell követni"? Követni én azt szoktam, amit jónak látok. Követést nekem előírni nem lehet, legfeljebb meggyőzni, hogy arra érdemes mennem.


Itt inkább arról van szó, hogy nagy tömegek nincsenek tisztában a szabad akarat fogalmával, a saját érdekeikkel, azzal, hogy mi jó és mi nem jó nekik. Ezért őket meg lehet vezetni, el lehet velük hitetni, hogy a Kánaán felé mennek. Még közvetlenül a szakadék szélén is. De még ezek a tömegek se kötelezően követnek, hanem azt hiszik saját elhatározásukból és a jó irányban. Megtévesztett és a tévedését mániákusan követő emberből sok van.

2017. júl. 16. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:

#8-as


Tehát véleményed szerint 2000 éves gondolatok mentén kell felépíteni a modern társadalmat...


Nem számít, hogy e gondolatok megalkotóinak (egy átlagos mai internetfelhasználóhoz képest is) rendkívül korlátozott volt a lehetősége az információ szerzésre, sem az, hogy nem ismerhették az emberiség jelenkori problémáit és a régi típusú vezetés korlátait...


Inkább dobjuk el 2000 év tudományos és technikai fejlődését, az évezredek alatt felhalmozott valamennyi tapasztalatot, a konfliktusokból, lázadásokból, felkelésekből nyert értékes történelmi leckéket stb. Remélem holnap te leszel az első, aki azzal kezdi, hogy kikötteti otthonról az internet kapcsolatot :)#9-es

Tehát ha Trump úgy dönt (egy személyben), hogy holnaptól felmond minden klímaegyezményt, akkor az amerikaiak ők most végső soron nem követik, amikor brutálisan sokat fogyasztó terepjáróikba szállnak be és az autógyártók sincsenek takarékosabb kocsik használatára kényszerítve???

Szerintem ez csak értelmezés kérdése és ezért igen, politikai eseményeket értek ide..

2017. júl. 16. 15:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!