Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez esetben, hogy történne az...

Ez esetben, hogy történne az öröklés?

Figyelt kérdés
Adott egy pár nagyszülő, akik nem házasok, de 2 ingatlan tulajai. Vannak gyerek, mindkét részről 2-2 nem közös. Az egyik ingatlannak mindketten tulajai, a másikban, amelyikben élnek elméletileg szintén közös tulajdon? habár egy beszélgetés kapcsán feljött, hogy neki haszonélvezeti joga van afelett az ingatlan felett és szerinte a papa részéről nem fog örökölni emiatt senki, csak az ő részéről, ha a papa előbb meg is halna. Ez így lehetséges? Tudtommal a haszonélvezet megszűnik a haszonélvező halálával, de olyat is olvastam, hogy tulaj nem lehet haszonélvező.

ápr. 17. 21:46
 1/3 anonim ***** válasza:
Földhivatalból kellene először is kikérni a tulajdoni lapokat, ez nekem így elég zavaros. Azt jól tudod, hogy haszonélvezetet nem lehet örökölni.
ápr. 17. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező

ha nem házasok, akkor tisztázni kell a kettejük tulajdonát. A haszonélvezet itt lényegtelen, attól még a tulajdonjog átszáll az örökösre, csak amíg él a haszonélvező, addig a tulajdonos nem tud kezdeni semmit az ingatlannal.

Ha megvan a tulajdoni arány, onnantól bármelyik hal meg, utána a saját gyerekei fognak csak örökölni. Mivel nem házasok, az özvegy nem örököl és haszonélvezet sem illeti meg a másik után a közösen lakott ingatlanra, mint az a házasságnál lenne.

Tehát a helyzet egyszerűbb, mint egy házasságban. Ahogy 1-es mondta, a tulajdoni lapokat kell megnézni és a nagymama tulajdonát öröklik a nagymama gyerekei, a nagypapa tulajdonát meg a nagypapa gyerekei, élettársként egymástól nem örökölnek.

Az élettárs a magyar törvények szerint nem örökös akkor sem, ha hivatalosan élettársak közjegyző előtt bejegyezve. Ettől csak az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata tér el mert az megegyezik a házassággal, csak a neve más.

ha már most van bejegyezve haszonélvezet az ingatlanra azt nem változtatja meg az öröklés, az marad a haszonélvező haláláig az övé. de ettől még a tulajdonos változhat.

Az élettárs végrendelettel örökölhet és végrendeletben haszonélvezetet is lehet hagyományozni a másiknak. vagyis megteheti a közös ingatlan tulajdonosa, hogy végrendeletet ír és abban a párjának haszonélvezetet ad a házukra. A tulajdont öröklik a gyerekei, de a párja ott élhet amíg él és sajátjaként használhatja - csak el nem adhatja.

ápr. 18. 00:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

Nekem a leírás alapján úgy tűnik, hogy a második ház is közös tulajdon, de a papa tulajdonrészére a mamának haszonélvezete van.

Ha tényleg így van, az elég érdekes, de nem lehetetlen. Se jogilag, se kitalálni hozzá valami történetet: mondjuk, a mama adta rá a pénz 2/3 részét, de bejegyezve 1/2-1/2 lett, ennek fejében a mama haszonélvezetet kapott a papa részére. Ebben az esetben a papa gyerekei lesznek az ő 1/2 részének örökösei, de a mama marad a házban haláláig. Mert a fele háznak tulajdonosa lesz, a másik felének meg haszonélvezője. Ennek nincs akadálya, csak annak, hogy azonos részre legyen tulajdonjoga is és haszonélvezete is.

ápr. 18. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!