Az ügyvédek miért olyan "gazdagok"?
Nekem nehogy valaki azt bemesélje, hogy egy ügyvéd tisztességesen megtud keresni ennyi pénzt.
Miféle csalásokat képesek elkövetni jogászok/ügyvédek hogy pénzhez jussanak?

Ismerek pár ügyvédet. Egyik sem nyomorog és nem is szegény emberek, de egyikük sem extra gazdag.
Kérdező: amíg nem saját magának csinálja a bizniszt az ügyvéd, addig igen sokat kell tanulnia, aztán általában fizetnie kell, hogy dolgozhasson. Igen, jól hallod, neki kell pénzt fizetni a munkaadójának, hogy nála lehessen és tapasztalatot szerezhessen.
Ha megvan a diplomája és az összes szakvizsgája, akkor kezdheti építeni a karrierjét. Nulla ügyféllel, kevés referenciával (amiatt a kevés miatt éri meg fizetnie a munkájáért) és kevés tapasztalattal.
Persze ha ügyes és sokat dolgozik, akkor sokra viheti, de nem többre, mint pl egy mérnök vagy pláne egy informatikus. Kivéve, ha valamiért nagyon beletalál valahova (pl büntetőjogász "sztárügyvéd" lesz). De az nincs sok azért.

Ügyvédjelölt vagyok. Én speciel meg sem élek abból, amit keresek, de - jó esetben - a szakvizsgázott ügyvédek pár év után azért fenntartanak egy családot. Mindenkinek ez a cél nem? Mármint, az csak nem bűn, ha valaki megél rendesen a szakmájából?
Nem csalunk, nem "húzzuk le" az embereket. Megvan a munkadíj, az óradíjak, tárgyalási díjak... Rengeteget dolgozunk, napi 10-12 órát: irodai munka, bíróság, hivatalos, ügyfelek, stb.
Sokat kell adózni, és rengeteg a költség. Havi 2000-3000 oldal nyomtatás/fénymásolás simán, de van, hogy eléri az 5000-et is (attól függ, mennyi keresetet kell beadni). Ehhez papír, toner... Mindent nem lehet az ügyfélre hárítani, nagy részük az iroda kiadása.
Kamarai tagdíj, TAKARNET-díj, e-szignós díj, JÜB-ölés költsége (ezt ki szoktuk fizettetni az ügyfelekkel, mert ez abszolút a személyükhöz kötődő költség), meg hasonlók.
És sok adó, kötelező biztosítás...
Az ügyfél számára rengetegnek tűnik az ügyvédi munkadíj, de eléggé meglepődnének, ha tudnák, milyen kevés marad abból a végére.
Persze ez más szakmákban is így van.
Sokat kell nagyon kitermelni egy hónapban ahhoz, hogy tisztességesen megéljenek az ügyvédek, de éppen ezért tényleg sokat is dolgozunk.
Jelöltek alig kapnak valamit, "örüljenek, hogy telik a gyakorlati idejük"-alapon, de mindenki abban reménykedik, hogy végzett ügyvédként már jobb lesz a helyzet.

"Mindent nem lehet az ügyfélre hárítani"
A többivel egyetértek, de ezzel nem. Ki más tesz pénzt a rendszerbe az ügyfélen kívül? :)
A politikusok demagóg szövegét ne vegyük már át plz :)

Azt, hogy egy ügyvédnek mennyi az órabére nem tudom.
Összehasonlításként: egy férfi fodrász egy sima hajvágásért, ami 10-15 perc (fésű olló) 1300-1500 forintot kér, számla vagy van, vagy nincs.

"A többivel egyetértek, de ezzel nem. Ki más tesz pénzt a rendszerbe az ügyfélen kívül? :)"
Úgy értettem, hogy KONKRÉTAN, költségként nem lehet mindent ráhárítani!
Nyilván a munkadíjból kell fedezni a költségeket, de nem tudom minden egyes elhasznált papírt egyesével leszámlázni külön költségként. Így értettem az áthárítást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!