Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » S. O. S munkajogból kéne egy...

S. O. S munkajogból kéne egy kis segit, ség?

Figyelt kérdés
Határozott idejű szerződéssel dolgoztam egy cégnél fél évet. A szerződés minden hó 20 án járt le. Multhét kedden azaz 9.én a munkáltató szóban felmondott! Nem lenne gond ezzel, de szombaton kiderült hogy terhes vagyok! Szeretnék kicsikarni a munkáltatótól valamit, mert szerintem ez abszolut nem volt jogszerű. Az egyik hogy egy határozott idejű szerződésnél nem rughat ki addig mig le nem jár nem? tehát ha én mai naptól fogva tp-re megyek mint veszélyeztetett terhes nem szólhat egy szót sem nem? Az hogy nem irtam alá semmit, szóban mondott fel, szintén az én malmomra hajtja a vizet nem? Segitsetek Nekem légyszives! Köszönöm!
2014. dec. 15. 19:51
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
Akkor nem rúghat ki, ha még mielőtt kirúg, bejelented, hogy terhes vagy. Ha kirúgott, aztán jössz azzal, hogy bocsika, de jön a gyerek, akkor nem kötelessége visszavenni.
2014. dec. 15. 20:03
 2/22 A kérdező kommentje:

és a 20án lejárt szerződés nem köti a dátumhoz hogy addig kötelessége foglalkoztatni? a másik meg az hogy csak szóban mondott fel...

Azzal tisztában vagyok alap esetben hogy nem ér már az semmit hogy utólag szolok de valami őt is köti...

2014. dec. 15. 20:14
 3/22 anonim ***** válasza:

Neked lenne kedved fizetni a helyében? Egyébként is csak 20. napig van kötelezettsége, azután nem.

A szerződés ellenére bármikor kírúghat nem kell várjon amíg lejár a szerződés. Ha várni kellene, akkor a határozatlan id. állandó dolgozókat kirúgni sem lehetne???

Egyszerűen visszadátumoz egy iratot, amin kirúg. Úgysem fog fizetni, legfeljebb ha perre viszed, amit meg nem fogsz.

2014. dec. 15. 20:38
 4/22 A kérdező kommentje:
Visszadatumoz magyarul okiratot hamisít? Ezt te sem gondolod komolyan!:)
2014. dec. 15. 20:53
 5/22 A kérdező kommentje:
Es amugy gondolkozunk azon is hogy perrel fenyegetjuk ugyanis ha velem meg nem is de mással nem jogszabályosan jár el... akár hany embert foglalkoztat már több mint egy éve és minden hónapba hosszabitanak szerződést. .. egy évbe 5 szor lehet hosszabitani! Már itt megbukott a dolog!
2014. dec. 15. 21:20
 6/22 anonim ***** válasza:

1) szerződést kizárólag írásban lehet megszüntetni

2) havonta hosszabbítgattátok? törvényellenes

Ezt magyarázd kérlek, mindig egy hónapra lett megkötve? A határidő elteltével ugyanis automatikusan megszűnik.

2014. dec. 15. 21:31
 7/22 anonim ***** válasza:

Tegyünk tisztába pár dolgot.

A régi Munka Törvénykönyvében a nőre a fogantatás pillanatától vonatkozott a felmondási tilalom (kivétel, ha próbaidős volt), mindegy, bejelentette-e, vagy sem.

Az új MTk szerint akkor volt érvényes a felmondási tilalom, ha a nő (bizonyíthatóan) bejelentette a várandósságot.

Igen ám, de az Alkotmánybíróság - hogy is fogalmazzak - eléggé tróg... akarom mondani, jogellenesnek találta ezt a gyakorlatot, így jelenleg a nő a fogantatástól számítva védettséget élvez, akár bejelenti írásban, akár nem (szvsz érdemes bejelenteni, egy fölösleges kört meg lehet spórolni vele).

No de, és itt jön a DE:

Ha jól értem, veled havonta kötnek 30 napos, határozott idejű munkaszerződést. Ebben az esetben a munkáltatódnak nem szükséges felmondania, hanem - és most figyelj - egyszerűen foglalkoztat huszadikáig, aztán lejár a szerződésed, és nem alkalmaz újra. Jogilag tiszta munka.

Táppénzre nyugodtan elmehetsz, most erre a pár napra már tök mindegy, mit csinálsz.

Teherbe esni csak határozott idejű munkaviszonnyal, próbaidőn túl érdemes.

2014. dec. 15. 21:31
 8/22 A kérdező kommentje:
Próba idon böven túl vagyunk! Minden hónapba hosszabitottunk 20 ától 20 aig... van ertelme utána menni ügyvéddel a dolognak vagy halott ügy? Ez egy külsős cég egyébként. ..
2014. dec. 15. 21:54
 9/22 A kérdező kommentje:
Oké lejar a szerződés és kirak de mivel terhes vagyok védett is nem?
2014. dec. 15. 21:59
 10/22 anonim ***** válasza:
persze, hogy védett vagy. Kirakni nem tud. Nem is kell. Megvárja, amíg lejár a szerződésed. Új szerződést meg annak ad, akinek akar.
2014. dec. 15. 22:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!