Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy 95 éves gyilkos, vajon...

Egy 95 éves gyilkos, vajon hány év börtönt kaphat?

Figyelt kérdés
A kérdésben szereplő állítólagos gyilkosról, [link] - Azért írom hogy állítólagos, mert mai friss eseményről van szó, és még nem bizonyított semmi. Egyenlőre még csak meg alapozottan gyanúsítható, hogy a 95 éves férfi megölte a feleségét. Éppen ezért a kérdés is feltételes! Már az is kérdés, hogy egy 95 éves férfi, egyáltalán vajon be számítható-e a kora (95 év) és mentális és fizikai egészségügyileg.

2016. febr. 12. 12:55
1 2 3
 1/21 Molyember ***** válasza:
100%
Ha beszámítható, ha nem, zárt intézményben fog meghalni, ha elítélik. Bár érdekelne, ennyi idősen mi a francon tudtak ennyire összeveszni.
2016. febr. 12. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/21 anonim ***** válasza:
71%

"Már az is kérdés, hogy egy 95 éves férfi, egyáltalán vajon be számítható-e a kora (95 év) és mentális és fizikai egészségügyileg." - Az is kérdés, hogy te tudsz-e magyarul.

Pont ugyanannyit kaphat, mint egy 40 éves.

A beszámíthatóságát vizsgálni fogják, de ha nem beszámítható, akkor is rács mögött fog megrohadni, csak az épület kapujára nem "börtön", hanem "Elmegyógyintézet" lesz kiírva.

2016. febr. 12. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/21 A kérdező kommentje:
1-es válasz írónak. Ha be számítható akkor valószínűleg börtönbe kerül. Ha nem be számítható, akkor az IMEI-be. Ha pedig a kora miatt fizikailag (egészségileg) képtelenség a börtönben tartani, akkor meg valószínűleg a Thököly központi rab kórházban lesz el helyezve. De a fő kérdés igazából nem is erre irányult.
2016. febr. 12. 13:09
 4/21 anonim ***** válasza:
100%

Minimum 5-10 évet.


Btk.

160. § "1) Aki mást megöl, bűntett miatt öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."


(2) A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha az emberölést

...

j) védekezésre képtelen személy sérelmére vagy

k) a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére

követik el.

2016. febr. 12. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/21 A kérdező kommentje:
4-es válasz írótól kérdezném: Ugye te BTK.-s bíró vagy? Csak mert annyira vágod az ide vonatkozó törvényt!
2016. febr. 12. 13:48
 6/21 anonim ***** válasza:
29%

Pld mindmáig üldözik a még élő náci bűnösöket, akik erejük és szellemi épségük teljes birtokában, 20 évesen követtek el gaztetteket, és mára már több mint 90 éves, fogatlan töpörödött reszketeg matuzsálemek.


Szabadon végigéltek egy boldog életet, láthatták még a dédunokáikat is felnőni, alkottak, utaztak, minden élményt megszereztek, mint más rendes ember.

Ha most bevarrják őket, már minek. Hiszen fel se fogják, hogy börtönben vannak, vagy szeretetotthonban, vagy hol.


Oszt mégis bevarrják.

2016. febr. 12. 13:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/21 A kérdező kommentje:
6-os válasz írónak: Nálam a náci bűnözőkre kettős mérce van! Egyfelől én is el ítélem, sőt én azt mondom, hogy bűnhődjön a szemét náci. Mert háborús bűnt követett el. Ez az egyik mérce. És az érem másik oldalán, pedig az hogy igen! Már az egykori náci bűnözősök is több mint 90 évesek. És éppen ezért kérdés, hogy mit is akarnak még tőlük. Hiszen idáig nem kapták el. Akkor most már ha el kapták hagyják is futni, meg ne is hagyják futni. Ugyanis a legtöbb náci bűnös ha mostanság állítják bíróság elé nácis bűntettei miatt. Akkor abban az esetben, mire végbe megy egy bírósági per, vagyis mire jogerősen el ítélik a náci bűnöst. A náci bűnös meg majd röhögve fog meghalni, és a náci bűnös halála miatt már nem lesz kit meg büntetni. De kérdés szükség van-e, több mint 70 év után a náci bűnösöket, bíróság elé állítani? Ezt az utóbbi kérdést 2 okból is teszem fel. Első oka: Az elmúlt 70 évben, hol voltak azok akik bíróság elé akarták állítani az egykori nácikat? Másik, hogy 70 év után mit várnak még tőlük. Hiszen már amúgy is a többség halálán van. Vagy közel hozzá. Szóval érted? Igen, és is azt mondom, és írom hogy meg kell büntetni akit meg kell büntetni. Na De milyen áron? Érted az én dilemámat? Ráadásul egy ilyen büntető per, rengetek pénzbe kerül, és az egykori Náci bűnösök esetén, már nem is biztos, hogy megtérül a büntető per, költsége. Mivel könnyen elő fordulhat, hogy a per végére, mire jog erős ítélet születne, addigra már nincs is náci bűnös, mert a náci bűnös is elhunyt. Na ezért, kettős a mérce nálam.
2016. febr. 12. 14:42
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

Egy csomó minden elévül, de az emberiség, az állam elleni bűncselekmények és életfogytiglanig tartó szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmények (emberölés, kábítószer kereskedelem, emberrablás, emberkereskedelem minősített esetei) nem évülnek el, kb. mindenütt ez van a nyugati világban.Btk.

"26. § (1) A büntethetőség - a (2)-(3) bekezdésben meghatározottak kivételével, illetve az egyes bűncselekmények elévülésének kizárásáról szóló törvény eltérő rendelkezése hiányában - elévül a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább öt év elteltével.

(2)5

(3)6 Nem évül el a büntethetősége

a) a XIII. és XIV. Fejezetben meghatározott bűncselekményeknek,

b) az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekményeknek, és

c) a XIX. Fejezetben meghatározott, ötévi szabadságvesztésnél súlyosabban büntetendő bűncselekményeknek, ha a bűncselekmény sértettje a bűncselekmény elkövetésekor a tizennyolcadik életévét nem töltötte be."

2016. febr. 12. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/21 Molyember ***** válasza:
100%
Azért, mert ezek a bűnök nem évülhetnek el. Inkább társadalamilag fontos, mint a személy bűnhődése miatt. Neki már úgyis mindegy, de másoknak tudni kell, hogy aki ilyet követ el, azt kis túlzással még a sírból is kirángatják és bíróság elé állítják, mert ezt akkor sem lehet megúszni, ha a büntetés szinte értelmetlen.
2016. febr. 12. 16:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/21 anonim ***** válasza:
75%
Egyébként meg régebbi korokban még a sírból való kirángatás sem volt ritka. Pl. Oliver Cromwell angol lordprotektort I. Károly angol király megölésért halála után 3 évvel 1661-ben posztumusz kivégeztette II. Károly (felakasztása után testét pöcegödörbe dobták, fejét pedig karóra tűzték a Westminster palota előtt).
2016. febr. 12. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!