Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jár valami büntetés ezért?

Jár valami büntetés ezért?

Figyelt kérdés
Osztálytársammal szeretnénk indítani egy hazai prank csatornát, mert egy olyan értelmeset sem találtunk, mint pl ViralBrothers, vagy más külföldi csatornák. Pl az éjszaka közepén bohócnak öltözünk, és az emberek reakcióit nézzük, tehát van esély az ijedelemre. Nos, ez törvénytelen, kell engedélyt kérni, vagy jár ezért büntetés?

2018. jún. 5. 02:55
 1/5 anonim ***** válasza:
0%

Magyarország egy merev rendőrállam, ahol az emberek első reakciója bármilyen szokatlan dolog láttán, hogy büntetést, rendőrt, tiltást követelnek. Teljesen mindegy, milyen ártalmatlan ésvagy vicces valami, a buta magyar abban éli ki magát, hogy másokat próbál becsicskítani. Ha ráadásul fiatalokról van szó, pláne odateszi magát, mert azoknak duplán a k.anyját, hogy mernek fiatalok lenni, miközben ő már öreg.


Kérdésedre konkrétabban, ha a bohócos poént megpróbálod megjátszani Magyarországon, garantált, hogy tönkreteszik az életedet, akár sittre is vágnak. Nézzük, mi mindenért!


Először is mert megijesztesz valakit. A Büntető Törvénykönyv szerint garázdaság vétségét követi el az, aki "olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen." Amennyiben a cselekmény nem "erőszakos" - azaz sem személy, sem tárgy ellen nem történik erőszakos fellépés, vagy annak kísérlete - akkor "csak" szabálysértés, amiért egyébként ugyanúgy bevisz a rendőr, és rád vernek egy olyan bírságot, hogy életed végéig nyögni fogod (ismerve a magyar tizenévesek anyagi lehetőségeit). De erre ne számíts, szinte garantált, hogy a gyökér magyar rendőrség/ügyészség kierőszakolja, hogy bűntett legyen, elvégre "felfegyverkezve" követtétek el. A bohócos poénhoz ugyebár kell egy kés a kézbe, és hiába csak játék, a felfegyverkezettség azzal is megáll (lásd még: bankrablás játék pisztollyal). Ha vagytok hozzá hárman, akkor már csoportos elkövetés, tehát 2-5 év, annak a középmértéke pedig, amit minimálisan ki kell szabni, 3,5 év börtön. Ezt mondjuk a fiatal korotokra és a büntetlen előéletetekre tekintettel nem valószínű, hogy tényleg kiszabják, de egy felfüggesztett börtönbüntetésre simán számíthattok, s vele büntetett előéletre "életkezdési segélyként". Főleg ha több alkalommal is megcsináljátok, mert akkor többrendbeli elkövetés, esetleg bűnszervezet gyanúja is felmerülhet. Nem viccelek, tényleg így működnek ezek: ha egyszer elkaptak valakit, a jövő hetet is rá akarják húzni, mert muszáj megnyomorítani mindenkit. Ráadásul az egész ügy elhúzódik akár 4-5 évig is, mert minek kapkodni, nem vagyunk mi jogállam...


Ezen kívül rátok verhetik a zaklatás vétségét is, mivel a fellépésetek fenyegető, a "megtámadott" vélheti életveszélyes fenyegetésnek. Ha ezt halmazatban kapjátok a garázdaságra, az már elég súlyos.


Hogy a polgári jogi oldaláról is megközelítsem a dolgot, Magyarországon videófelvételt készíteni valakiről szigorúan tilos. Ez egy rendkívül ostoba szabályozás, ami jól jellemzi az ostoba, babonás, technofób magyarokat: a kamera elrabolja az ember lelkét, tehát tiltsuk be. A jelenlegi szabályozás szerint a puszta felvételkészítés is személyiségi jogot sért, amennyiben a levideózott személy nem járult hozzá egyértelműen a felvétel elkészítéséhez, pláne közzétételéhez. Ha polgári pert indít ellened, teljesen mindegy, hogy kitakartad az arcát vagy bármi, akkor is ő fog nyerni, és fizethetsz legalább 100-200 ezer forint sérelemdíjat mindenkinek. Ehhez azért hozzá tartozik, hogy hála Istennek az átlag magyar rendkívül buta is, és fogalma sincs, mi az a polgári per, hogy kell keresetlevelet írni, és az új Polgári Perrendtartás alaposan meg is nehezítette a bírósághoz fordulást, pl. már elsőfokon is kötelező az ügyvédi képviselet, ami meg nyilván pénzbe kerül. Szóval a jó hír, hogy ezt csak igen felkészült és elszánt sértettek fogják erőltetni. Hacsak persze a büntető bíróság nem dönt úgy, hogy adhéziós eljárásban egy füst alatt elintézi ezt is, és ott köteleznek az alapbüntetés mellé még sérelemdíj megfizetésére is.


Amennyiben törvényesen és biztonságosan akarsz ilyen videót forgatni Magyarországon, azt csak úgy tudod megtenni, ha kizárólag beavatott szereplőkkel dolgozol, akik írásban hozzájárultak a felvételkészítéshez, a forgatási területet előre lezárod (közterület-foglalási engedéllyel, amit a helyi önkormányzattól szerezhetsz be, már feltéve, ha adnak), és gondoskodsz róla, nehogy valaki véletlenül belépjen a kamera elé, mert úristen, a személyiségi jogok...


Most, hogy kellően megijesztettelek, térjünk rá a realitásokra: szard le az egészet. Kockázat van, biztos, hogy valaki rögtön a rendőrséget fogja hívni, de ha idejében elpucoltok a környékről, és nem tudnak azonosítani, akkor semmi baj. Arra azért ügyelj, hogy bohócnak öltözve elég nehéz eltűnni éjszaka a kihalt utcán, és a rendőrök hamar elkapnak, ha nem pattansz kocsiba vagy öltözöl át vihargyorsan. Az utóbbi sem biztos megoldás, mert Magyarország, mint írtam, nem jogállam, nálunk megteheti a rendőr, hogy feltartóztat és átkutatja a táskádat. Amerikában lelőhetik ezért, de hát "ez más jogi kultúra". Szóval csak óvatosan, és soha ne lássák az arcod!


A YouTube csatornát nem tudják visszanyomozni, a tulajdonosát azonosítani. A Google ugyanis nemes egyszerűséggel nem áll szóba banánköztársaságok vörös fejjel pattogó hatóságaival. Még egy olyan rendkívül komoly ügyben, mint a Magyarok Nyilai-ügy, amelyben tizenvalahány embert vádoltak terrorizmussal, csak annyit tudott elérni a magyar rendőrség nemzetközi jogsegéllyel és az US Department of Justice intézkedésével, hogy a Google kiadta azt az IP címet, amelyről a magyaroknyilai@gmail.com címet regisztrálták. De a levelezés tartalmát még így sem. Persze ez is elég volt, hogy megvádoljanak és kilenc évre ítéljenek egy budapesti nyugdíjast, akire semmiféle "terrorcselekményben" való részvételt nem tudtak rábizonyítani. Másodfokon hatályon kívül helyezték.


Remélem, kielégítő volt a válasz, de kérdezz nyugodtan, ha még nem keseredtél el eléggé. A rövid tanulság: Magyarországon minden tilos.

2018. jún. 5. 03:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

"mert Magyarország, mint írtam, nem jogállam, nálunk megteheti a rendőr, hogy feltartóztat és átkutatja a táskádat. Amerikában lelőhetik ezért"

Hát persze!

Napindító humor!

2018. jún. 5. 05:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Jót nevettem az első válaszolón. Napindító humor ahogy írod kettes :D. Az egyes szerintem saját elmevilágáról számolt be hogy ő hogy látja mi van itthon :D:D:D. Amúgy nem jár ezért semmi csak ne vigyétek túlzásba tudnotok kell egy bizonyos határt!
2018. jún. 5. 06:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Azt ugye tudod kérdező, hogy az ilyenek megrendezettek szoktak lenni? Nem tök random embereket ijesztegetnek, stb, hanem statisztákat.


Első te meg ne fújd már a hülyeségeidet, legyél tisztában a személyiségi jogokkal, meg legyél már tisztában egy-egy szabályozás miként alakult ki.

2018. jún. 5. 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
83%

Remélem az első adandó alkalommal jól elagyabugyálnak benneteket, ha nem megrendezett jelenetben statisztákra mentek. :)

Értelmetlen gyökérség.

2018. jún. 5. 08:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!