Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Van itt olyan, aki Lenovo...

Van itt olyan, aki Lenovo G505-ön használ linuxot?

Figyelt kérdés
Ha igen, pontosan melyik disztrót? Mennyire müködik rajta? És mennyire volt macerás feltelepíteni, és működésre bírni rajta? Vannak-e ilyen-olyan kompatibilitási problémák?

2014. máj. 10. 15:24
1 2
 1/12 Tom Benko ***** válasza:
Úgy nézem, egy pici macera van az UEFI meg az ATi miatt. Előbbi miatt főleg a telepítés lehet izgalmas, utóbbiból meg prop driver kell.
2014. máj. 11. 09:28
 2/12 A kérdező kommentje:
A guglit én is végignyálaztam már, a külföldi fórumokon van aki azt írja, hogy gond nélkül működik egy adott disztró, van aki meg, hogy fel sem tudta tenni rá ugyanazt a disztrót. Magyart meg nem nagyon találni ezzel a típussal, és a Linuxos tapasztalatokkal kapcsolatban. Ezért szeretnék minnél több forrásból tájékozodni! Ezért várok személyes tapasztalatokat a témában, de azért köszi!
2014. máj. 11. 11:08
 3/12 anonim ***** válasza:

Van már rajta valamilyen rendszer? (főleg az érdekel, ha Windows 8)

Azért kérdezem, mert én is jó pár oldalt végigolvastam amíg rájöttem, hogy Windows 8 mellé, hogyan lehet 1. korábbi Windows-t felrakni (hiszed vagy sem ez is macerás ha UEFI-s a géped), illetve, hogy hogyan lehet Linuxot. Viszont ha egy zsír új, üres merevlemezes gépről van szó akkor nincs gáz, menni fog.

Leírom, hogy hogyan kell az előbb két említettet megoldani, hogy ne szívjanak vele az emberek:

1. Windows 8 + korábbi Windows:

Hozz létre egy partíciót amit új egyszerű formázatlan kötetté teszel (RAW).

A SecureBoot-ot kapcsold ki (Csak a Windows 8 és az új Linux-ok támogatják), illetve, előfordulhat, hogy az UEFI-t is Legacy-ra kell állítani.

2. Windows 8 mellé Linux:

Új partíció, FORMÁZATLAN, (UNALLOCATED). Telepítő CD, USB be. A SecureBoot-ot nem muszáj kikapcsolni, viszont ha USB-ről akarsz boot-olni, akkor át kell állítani Legacy Support-ra, és ott előre tenni az USB-t, mint boot eszközt. Ezután liveboot-olsz az USB-ről és csak UTÁNA telepítsd a korábban létrehozott partícióra.

Elnézést, hogy ezt is ideírtam de valakinek még segíthet.

2014. máj. 11. 18:25
 4/12 A kérdező kommentje:
#2/3! Gyárilag telepített Vin.8/8.1 mellé lenne majd a Linux, de még nem vettem meg a gépet csak egy potenciális jelölt ez a típus. Igazából az érdekelne elsősorban hogy mennyire kompatibilisek a külömböző disztrók ezzel a lapossal. A telepítés még csak egy része a dolognak, de köszi a választ hasznát fogom venni!
2014. máj. 11. 19:25
 5/12 anonim ***** válasza:

18:25 vagyok

Nekem egy Lenovo G500-om van, a Xubuntu, az Ubuntu, a Lubuntu is gond nélkül mennek, gondolom a többi Ubuntu-n alapulóval simcs gond. Más Linux-ot eddig nem próbáltam.

2014. máj. 11. 20:24
 6/12 A kérdező kommentje:
A G500 is szóba jöhet, az 505 igazából csak az AMD apu jobb multimédiás képessége miatt jelentene előnyt számomra az Intellel szemben, mert dedikált vga-ra nincs feltétlen szükségem, az inkább csak egy plusz esetleges meghibásodás forrását jelentené. Megirnád pontosan milyen proci, proci/vga páros van a tiédben? A drivereket nehéz volt összevadászni hozzá? Minden funkció működik rendesen? Bocs a sok kérdésért, csak nem szeretnék úgy járni, hogy megveszek egy gépet csak mert tetszik, utánna meg szívok, mint a torkos borz, hogy aztán egy ''jobb pillanatomban meggyógyítsam'' egy tízkilós kalapácsal:)
2014. máj. 11. 21:17
 7/12 anonim ***** válasza:

Driverekkel nem volt gond, FreeDOS-al jött a gép de járt hozzá lemez ami a Win8-as drivereket tartalmazta. De a Lenovo oldaláról is letölthetőek. A Windows 7 is gond nélkül megy, a driverek ugyanúgy a Lenovo oldalán vannak. (Nem annyira jött be a Windows 8, a 7 nekem "otthonosabb", pedig szeretem az újdonságokat).

Az enyémben i7+RadeonHD8750M combo van, 8GB RAM-al. Nemsokára pedig szeretnék beruházni egy SSD-re. Talán a Garancia ami szívós, mert amikor visszakerült Mo-ra a szervíz, a Telemaxxal szerződtek le, és finoman szólva sz*rnak a vevőkre azok alapján amit olvastam.

Ha van még kérdés csak nyugodtan :)

2014. máj. 11. 22:14
 8/12 A kérdező kommentje:
Igen, a Windowsos részével tisztában vagyok! Azon durván meg is lepődtem volna, ha a Windowshoz sem lennének hozzá driverek. Ahogy az eredeti kérdésben is szerepel én kimondottan a Linuxal való kapcsolatára gondoltam a gépnek. Így hirtelenjében utánna nézve ennek az Intel+Ati párosítású G500-asnak, Linux alatt a dedikált vga nem műkődik, és a telepítés során is akadhatnak gondok (fekete képernyő). Aztán lehet, hogy ezekre van már gyógyír, csak még nem jutottam el odáig, majd jobban utánna járok még a dolognak. Ezzel kapcsolatos személyes tapasztalataid esetleg? Újra hangsúlyoznám, hogy csak a Linuxos rész releváns számomra.
2014. máj. 12. 11:34
 9/12 anonim ***** válasza:
Nekem eddig minden próbált disztro (Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu) felismerte a VGA-t, nem volt vele gond szépen le is szedte a drivereket hozzá. A Lenovo oldalán a G500-hoz nem találsz linux driver-t, ha jól emlékszem.
2014. máj. 12. 15:46
 10/12 Tom Benko ***** válasza:

"Azon durván meg is lepődtem volna, ha a Windowshoz sem lennének hozzá driverek."

Nos, akkor meglepődhetsz. Pont a napokban nyafogott valaki, hogy win7-hez sem talált drivereket, csak 8-hoz...

2014. máj. 13. 07:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!