Ububtut vagy Mintet ajánlatok a Linuxok közül? Vagy esetleg más verziót? Vírusirtót kell telepíteni? Egyszerű házi használatra lesz.
Az Ubuntu a Unity miatt kissé erőforrásigényes, persze ki lehet kapcsolni.
A Mint Windows-ról átállóknak ismerősebb lehet picit, gyorsabb is.
Igazából sok különbség nincs az egyes disztrók között, ott van még a Debian, Fedora, Mageia, openSUSE, bármelyik megteszi.
Vrusírtóra elvileg nincs szükség, ha nem telepítesz ész nélkül mindent :)
Szinte mindegy. Én a Mintet jobban szeretem, de amúgy ízlés dolga. Az ablakkezelő az ami inkább meghatározza a "felhasználó élményt". Mindkét disztró többfélével is elérhető. Ha gyorsat és stabilat akarsz, akkor én is az XFCE-t javasolnám. Ha fontosabb a szépség, akkor lehet Cinnamon, KDE, Gnome 3 vagy akár Unity is, de az utóbbi kettő sokaknak nem áll kézre.
Vírusirtó felesleges.
Hát ha windows "alternatívát" keresel, akkor el kell keserítselek, egyik se az. Hiába Linux Mint felhasználóbarát jelző, blabla... De annál is le kell róni a linuxos sz*pás köröket, melleseleg nálam mindkettő eléggé instabil volt, bugos. Nem tudtam kikerülni a linuxba mélyedést.
Ha hajlandó vagy egy kis körülményességre, és megbízhatóságra törekedsz akkor én a debiant ajánlom, szerintem az ubuntu, vagy mint összekuszált debian (mert hogy abból fejlődött ki).
Én is csak tanuló/ átlagfelhasználó vagyok, a két említett rendszert próbáltam,de hát nem voltam tőlük elragadtatva. Kivéve egy-két debianból hozott (szerintem) dolgot. Synaptic-ra gondolok itt elsősorban, nagyon jól kitalált dolog a telepítésekre.
Előnyei (szerintem, egy nem hozzáértő szerint!!!)
-stabil
-testreszabható vizuálisan
-logikus grafikus telepítő
-gúglizva érthető leírásokat találni magyarul, mondjuk ubuntura is igaz, de itt azért nem kontárok tanácsolnak jellemzően. (bocsi, de a hozzászólásokból ez jött, meg a tapasztalatokból)
-nekem gnome-os van, ez viszonylag keveset zabál
Hátrányai:
-kevés dolog van előre beállítva a felsoroltakhoz képeset
-macerásabb a felsoroltaknál
-régebbi programok, csomagok (már ha zavar)
-több utánajárást igényel (viszont kevesebb a félreinformáló)
Saját véleményem: Egyikkel se sikerült kikerülnöm a linuxok buktatóit, de a debianról nem állítják hogy felhasználóbarát! Viszont nekem így is kevesebb vele a macera, mint a népszerűbekkel és én is egyszerű használatra használom. Akik segíteni próbálnak tényleg sokszor hasznos infókat adnak, de azért érdemes végigolvasni a kommenteket a fórumokon itt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!