Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hany fokra hevitheto az...

Hany fokra hevitheto az egyszeru ivoviz?

Figyelt kérdés
Ugy ertem a viz 100 fokon forr. Szaz fok felett a viz parava valtozik vagy a mag marado forrasban levo viz tovabb hevul es meddig.
2019. nov. 17. 07:53
1 2
 1/20 anonim válasza:
74%
100 C fok
2019. nov. 17. 07:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/20 anonim ***** válasza:
77%
Attól függ hogy hol vagy mármint milyen magasan a tengerszinthez képest. átlagosan nálunk vas megyében 91-94celsius
2019. nov. 17. 07:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/20 anonim ***** válasza:
51%
És nem hevíthező tovább
2019. nov. 17. 07:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/20 anonim ***** válasza:
94%

Az kizárólag a környezet nyomásától függ.


[link]

2019. nov. 17. 08:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

"Az kizárólag a környezet nyomásától függ." - Mondja a fizikus.

No no! - Mondja a vegyész - Nem desztillált, hanem ivóvízről van szó. A sótartalom még emel néhány tized fokot a forrásponton. ( Tengervíz egész komoly fagyáspont csökkenést, forráspont emelkedést mutat.)

2019. nov. 17. 08:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
Mekkora nyomáson?
2019. nov. 17. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/20 anonim ***** válasza:
70%

A víz, légköri nyomáson, tengerszinten 100C fokon forr.

Nyitott edényben, fenti feltételek mellett, hőmérséklete nem enmelkedik, egyszerűen elpárolog.

Ha a víz elpárolgott, az edény (feneke) tovább melegszik, 100C fölé, de akkor már nincs víz, nincs miról beszélni.

Légköri nyomás, tengerszint, ez volt eddig.

A nyomás csökkenésekor, 5-6000 m magasan a forráspont már csak 70C körüli (nem néztem most utána).

Másik irány: nyomás magasabb, pl. kuka, ott a fejlődő gőz, miután nem tud szabadon távozni, megelkedik a nyomás a biztonsági (pöfögő) szelep értékéig, így magasabb lesz a forráspont, hamarabb megfő az étel.

Itt azért csak 0,1 tized barról beszélhetünk.

Tovább lépve: gőzkazán, jóval 100C fölé mehetünk, de a nyomás itt már 5-15 bar is lehet.

2019. nov. 17. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/20 anonim ***** válasza:
Ld: "túlhevítés"
2019. nov. 17. 11:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/20 anonim ***** válasza:
51%

Van olyan kísérlet, ahol egy pillanat alatt felhevítik 1 millió fokra.

Nagyon érdekes tanulmányozni, hogy utána mi történik vele, csak elég gyors kamera kell.

2019. nov. 17. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/20 anonim ***** válasza:
0%

#4, #5-nek:


A NaCl, azaz konyhasó, a forráspontot nem befolyásolja, legfeljebb akkor ha közvetlen a forrás megindulásakor szórod bele. A konyhasó oldódása endoterm.

(mondja a kémikus :D)

2019. nov. 17. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!