Olyan létezhet hogy teljesen kiszàrad? Vagy hogy àtvàltozik egy kis csordogáló patakkà? Őszig lehet hogy nem lesz vàltozàs?
júl. 31. 09:20
1/7 anonim válasza:
ELméletileg minden folyó képes kiszáradni. Azért a Duna esetén erre egészen kicsi az esély a Magyar szakaszon.
júl. 31. 10:13
2/7 anonim válasza:
elméletileg minden folyó képes kiszáradni, gyakorlatilag a hosszabb tartózkodási idejű karsztvizekből nagyon sokáig lesz valamennyi utánpótlása. és vegyük hozzá, hogy hatalmas a vízgyűjtő, azaz ha bárhol (akár pl. hegyekben) esik kicsit kiadósabb csapadék, annak jelentős része így vagy úgy a dunában köt ki.
júl. 31. 12:22
3/7 A kérdező kommentje:
#2 Igen ezt gondolom én is hogy olyan hosszú hogy kizárt hogy valahol ne menjen bele valamennyi vìz. Csak hàt tényleg kérdés hogy meddig szárad. Jópár éve láttam egy ilyen szerkesztett képet a pesti duna szakaszról ahogy üres hát lassan tényleg ott tartunk
júl. 31. 12:28
4/7 anonim válasza:
" annak jelentős része így vagy úgy a dunában köt ki." -> Amiből aztán a folyóban nem sok marad max. pár tíz km-es szakaszon tölti a medret ilyen mértékű kiszáradás után. Ez igaz a karszforrásokra is. Ránézel a vízállás és vízhozam adatokra, Bp-en most olyan 750m3/sec körüli a vízhozam. Dévénynél 730 m3/sec alig észrevehető a változás ezen a szakaszon (ld. még Garam Komárom fölött, a maga kb. 9-10 m3/sec értékvel). A Budapest környéki karszforrások hozama percenként néhány száz liter lehet egyenként, összességében sincs több mint néhány m3/perc. / percenként, nem másodpercenként!/ Ez a mennyiség elenyésző, egy totál kiszáradt mederben.
júl. 31. 13:09
5/7 anonim válasza:
budapest környéki karsztforrások nem túl jelentősek. a vízgyűjtőn viszont nagyon komoly karszthegységek találhatók, ez a fő.
júl. 31. 13:19
6/7 anonim válasza:
Nem álmélkodni kell, hanem bölcsen takarékoskodni. És mind a pazarlást, mind a szennyezést célszerű abbahagyni. Mert különben a saját anyagcseretermékedet ihatod - egy darabig.
júl. 31. 19:36
7/7 anonim válasza:
Ha a felszínen el is tűnik nagyobb szakaszokon attól még a hiporheikus zónában lehet még víz és áramlás.
Akkor nem emelné a Duna hőmérsékletét sem, legfeljebb elenyésző mennyiségű vizet venne ki a folyóból. Tehát amit eddig az átáramló víz vitt el hőt, azt az elforró víz vinné el. Vagy ehhez nagyon át kellene alakítani a blokkokat? Van ilyen hűtéssel működő atomerőmű egyáltalán?
Minden nap figyelem a dunai vízállás-jelentést, minden nap közlik hogy az adott mérőállomáson mennyi a folyó vízhozama. Egy szögletes alakú csatornába pofon egyszerű lenne kiszámolni, de ugye egy természetes folyónál egyenetlen a meder, a vízállás változásával...
Akkoriban lovasvonatok kialakulása volt megfigyelhető, ami egyfajta szekérkaravánnak is mondható.
Lovak után minél hosszabb pótkocsit, vagy szekeret raktak, amin egyre több katonát tudtak elvinni.
Amikor rájöttek hogy nem kell gumi a szekérkerékre, hanem csak két sín...
Meg a holdat stb... Tényleg ennyire lehetetlen ez? Mert a víz végülis nem olyan mély, most olvastam, hogy a legmagasabb pontja az elsüllyedt Habelánynak 2 méterre van a vízszinttől, a legalacsonyabb pedig 7,5. Én eddig azt hittem 20-30 méterről beszélünk azért meg ilyen nehezen!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!