Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Van egy 75méter hosszú szárító...

Van egy 75méter hosszú szárító gép. Petrezselymet szárítanak 3-4%os víztartalomra. Hány méter után éri el a 80fokot a petrezselyem közepe?

Figyelt kérdés

Gázzal fűtenek->vízgőzzel pedig a szárítóteret konvektív szárítást alkalmaznak.A petrezselyem vastagsága 32cm, nedvességtartalma 85%, a szárítószalag szélesség 180cm.

A petrezselyem fajhőjéből akartam kiindulni, avagy mennyi Kj kell, hogy 1kg petrezselyem hőmérséklete egy fokkal emelkdejen. de nem tudom a fűtőtest által sugárzott energia mennyiségét, de szerintem ez a vízgőz és a sugárzott hőmérséklet függvénye (110-80fok között, az első 25méteren)lesz valahogy. A petrezselyem hővezetéséről pedig nem találtam semmit.Óránként 15köbméter levegőt használnak fel.Ha kell még adat, próbálok szerezni. és Előre is köszönök minden segítséget!!


2011. júl. 12. 11:52
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
elfelejtettem, a petrezselyem hőmérséklete a szárítóba kerülésekor 21C, illetve a ~3,8Kj/kg/C a fajhője. (utóbbit neten találtam,a többi fix adat)
2011. júl. 12. 11:55
 2/14 anonim ***** válasza:
Szerintem egyszerűbb lesz, ha beszerzel egy az erre a célra megfelelő hőmérőt és egyszerűen leméred. Itt pl. az is számít, hogy a petrezselyem mennyire van összetömörítve. Ha a számításoknál nem sikerül valóban mindent figyelembe venni és a megfelelő módon, akkor nagyon melléfoghatsz.
2011. júl. 13. 01:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
Még hozzátenném azt is, hogy ha felső réteg már megszárad, akkor a hővezető képessége csökken és ezt is számításba kell venni.
2011. júl. 13. 01:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:
A kézzel való méréssel az a probléma, hogy 100-110fok a kezdő hőmérséklete a szárító levegőnek, mivel a folyamat elején még sok nedvesség távozik egyszerre, a második harmadtól már lemegy előbb 90-100, aztán az utolsó harmadra 70-85közé kb. Szóval az a probléma, hogy nem lehet közvetlenül a szárítótéren hőmérsékletet mérni. Egyszerűen nincs nyílás a gépen:) A másik, hogy szenzorok adják az infókat, de azok sem megbízhatók a főnökeim szerint. Egy szonda kellene, amit ráteszek a szállítószalagra, regisztrálja a hőmérsékletet és a folyamat végén kiolvasni belőle a mért adatokat. Minden esetre köszi a választ, nem reménykedtem h vki is hozzá fog szólni.
2011. júl. 13. 09:33
 5/14 anonim ***** válasza:
Hát ez a kérdés aztán kérdés :) Mert ugyan miért kell az neked, hogy pontosan hol lesz 80 fok? Mert ha azt mondom, hogy a 46,5 méternél, vagy azt hogy 68 méternél ugyan mi hasznod a válaszból? De legyen. 75 méternél (tehát a végén) megméred. És kiszámolod úgy,mintha a melegedés egyenletes volna. Nem hiszem hogy olyan marha nagy hibát vétesz, amikor egyenletesen melegedőnek feltételezed a folyamatot. De abban biztos vagyok, hogy az így kapott eredményed pontossága bőven elegendő.
2011. júl. 13. 10:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 A kérdező kommentje:
Azért kell megállapítanom, mert haccp tanúsítványt szeretne szerezni a cég, egyik feltétele az adott mikroorganizmusok limit alatt tartása a késztermékben. Most nagyon jók a mikrobi eredmények, viszont lehetne magasabb viztartalmú is. 80fokon 45percnél tovább nem nagyon bírja egy sem, csak egy asszem a Bacillus genomba tartozó ,ami hányást okozhat, de az is elpusztul 2óra szárítás alatt. Tehát nekem azért kell megtudnom az időt, hogy miután felmelegedett a közepe 80ra, szinten tartani 30-45percig, és utána kikísérletezni, hogy hogyan működhetne takarékosabban a gép,de még elfogadható mikrobis (és organoleptikus) eredményekkel. Most az entalpiával játszok, miszerint a gépbe bemenő energia megegyezik az abból kijövővel, csak az a baj, hogy a kijövő levegő páratartalma és hőmérsékletét sem tudom biztosra mondani, avagy sz@rt sem ér. na meg az is baj, hogy nem lehet 100%os szigeteléssel számolni, mert ekkora felületen azért szökik itt-ott. Hőkamera lenne jó, de a cég nem ad pénzt,illetve egy szenzor, amit beletennék a szárítandó petrezselyem köttepébe, reggeli a hőmérsékleteket és a szalag végén leszedem, szgépen kiolvasom és ennyi. Amiket lehetne venni saját kontóra kb 100euróig, azok tökéletesek lennének, de nem bírják a 80-100fokot, csak a mérő részük. menet közben meg nem tudok turkálni a 70-80-100fokos szalagok között. továbbá a termelésvezető,aki építtette ezt a gépet szabin van, így senki nem tud informálni se a légsebességről, se a szállító levegő pontos mennyiségéről, se a szalag szélességéről. Olybá tűnik, hogy ezt nagyon csúnyán elbukom, ha nem invesztálok hőmreggelő cuccba.
2011. júl. 13. 23:03
 7/14 A kérdező kommentje:
Illetve nem számolhatok egyenletes melegedéssel, mivel 3szintes a gép, minden szinten 4részre van osztva, amiket külön külön fűtenek. Érzésre állították be, semmi "tudás" nincs mögötte, így vélhetően jelentős mennyiségű energia takartóítható meg, de ami a lényeg, tehát 12"box" van és mindegyik más más hőm levegőt áramoltat át a szárítandó anyagon.Igazad van, nagyjából ki lehetne számolni, de otthon mikor kísérleteztem infrahőmérővel mértem a száradó anyag hőmérsékletét. én összvissz 14g-ot szárítottam 0.5m/s és 60fokos levegővel és meglepően hosszú időbe került mire átvette az áramoltatott közeg hőmérsékletét. hülyeséget nem írok, de másik gépemen vannak a grafikonok. olyan 30-40perc. talán. és köszönöm szépen a választ, örülök hogy valakit mozgat a téma!üdvözlet!
2011. júl. 13. 23:09
 8/14 anonim ***** válasza:

Hát nem irigyellek...


A víz fajhője nagyobb a te általad közöltnél, így valószínű, hogy a száradás során az "átlagos fajhő" (vizes petrezselyem) valahol a két érték között folyamatosan csökken. Még mindig azt mondom, hogy mérd meg a rendszer végén az adott hely hőmérsékletét, és ebből, egyenletes melegedéssel számolva (a víz fajhőjével számold) biztosan olyan értéket kapsz, aminél kisebb lesz a keresett érték. Ha valóban olyan nagyon "túl van tervezve" a rendszer, ahogy azt szokták is, még így is jelentős energiát tudsz megspórolni. Vagy tényleg marad a hőmérsékletet időben rögzítő készülék alkalmazása. végülis reményeid szerint ez megtérülő beruházás, és hivatkozz arra hogy karbantartáskor vagy az időszakos leállásokat követő alkalmakkor megint szükség lesz rá a kalibrálás miatt.


Sok sikert!

2011. júl. 14. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:

Szerintem itt nézzél utána a dolognak:


Dr. Imre László: Szárítási kézikönyv


Boltokban már nemigen lehet kapni, műszaki könyvtárakban próbálkozz. A BME könyvtárában tutira megvan.


Egyébként, szerintem olyan ember az országban aki ezt elfogadható közelítéssel ki tudja számolni jó ha van tíz, de lehet ezzel sokat mondok.


Remélem segítettem.

2011. júl. 14. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 A kérdező kommentje:
Az az egész pikantériája, hogy Hollandiában van ez az egész. Sajnos nincs otthon senki, aki megvenné és kipostázná a könyvet ha kapható is lenne. Otthoni egyetemen is tanultam ilyesmiket, de sajnos ilyen kérdés nem volt hogy mennyi idő alatt melegszik fel, csak entalpiáztunk meg fajhőztünk. Minden esetre köszönöm a hozzászólást, nagyon hasznos volna, ha otthon lennék:( . egyébként több könyvet is forgattam már a témában és ennyire részletresen csak némelyik megy bele (amúgy is kevés van) de azok pedig már túlságosan is részletesen tárgyalják a fizikáját és ott sem pont az idő a leglényegesebb amivel foglalkoznak. és Köszönöm a kommentet, nem gondoltam volna, hogy segítő emberekre akadok itt. Köszönöm mindenkinek!
2011. júl. 14. 23:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!