Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Felrobban e a bojler 100...

Felrobban e a bojler 100 fokos hőmérsékleten? Szerintem nem, az indoklás lent.

Figyelt kérdés
Ugye 100 fokon elkezd a víz forrni ami következtében gőz képződik. A gőz miatt a nyomás növekszik, viszont a nyomásnövekedés miatt a forráspont is megemelkedik. (lsd pl főzéshez használt kukták) PL 101 fokra. (Egy kuktában 120-130-ra növekedik) Ez miatt már nem 100 fokon forr tovább a víz, hanem magasabb hőmérsékleten, így nem növekedik tovább a nyomás.
2012. nov. 25. 00:34
 1/3 anonim ***** válasza:

Gondolom ki kell engedni belőle időnként a gőzt, ha nem automata. Ha 100 fokon felrobbanna, semmi haszna nem lenne, mert elvileg a víz 100 fokon forr, ennyit egy bojlernek ki kell bírnia, főleg hogy a gázbojlereknél a gázláng nem ám 100 fokos, hanem legalább 4-500 fokos de gyakran még ennél is több.


Hogy is történt a Ragyogás című regényben? :)

2012. nov. 25. 02:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

A logika jó, de attól még a bojler felrobban. Szóval is-is.


Először is, figyelmen kívül hagysz 2 fontos tényezőt.

1.

A bojlerben a nyomás már kezdetben sem 1 atm.

A vízhálózat nyomása 3-15 bar közt változik attól függően hol méred. A víz 2 bar nyomáson 120fok körül forr, 10 bar körül már 150 fok.

2.

A második, hogy a bojlert nem érdekli mi van benne, csak az számít, hogy az adott anyag mekkora nyomást fejt ki. Egy bojler névleges nyomása kb 8 bar. Mondjuk, hogy a névleges érték 3x-osa, az a maximális, ahol már felrobban.


A kérdésre válaszolva, a 100 fokra melegített vízü bojler nem robban fel. De ha továbbra is melegíted idővel eléred azt a kritikus nyomást, ahol már igen. Ez tisztán attól függ, hogy a bojlernek mekkora a maximális terhelhetősége.

Ha pedig felrobban, az gáz, a benn található 100 fok feletti víz légköri nyomáson azonnal elpárolog, és így ténylegesen robbanást produkál.


Érdekesség, hogy a nagyon tiszta nyugodt víznél megfigyelhető túlhűtés ellentéte is létezik, vagyis túl lehet fűteni a vizet anélkül hogy benne buborékképződés indulna akár több száz fokra. Ekkor elég egy kis zavaró tényező, proszem... és azonnal elforr,vagy a nyomás megugrik. Ritkán előfordul hogy ez a jelenség okoz kazánrobbanást.


Végül pedig, a gázláng hőmérséklete lényegtelen, mindössze a közölt hőmennyiség, és az elvezetett hőmennyiség aránya számít. Mindaddig míg a víz belső hőáramlása több hőt képes elszállítani, mint amennyit a gázégő ad le, csak a víz melegszik. Ellenkező esetben a tartály alján megfigyelhető buborék képződés, ami a felső régiókban elveszik. Ilk ha ez az arány nagyon magas esetleg elérhető hogy a tartály fala megolvadjon, de ide nem kevés hőmennyiség kell.

2012. nov. 25. 03:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

1, -Ha átfolyós gázbojler: csak akkor ég a gáz(akkor fűt) ha a melegvíz-csap ki van nyitva, -ergo, nem keletkezhet túlnyomás így robbanás sem!

2. -Ha villanybojler vagy tárolós gázbojler: a bemenő (hidegvizes) ágon van egy biztonsági szelep ami a túlnyomásra nyit, így előzve meg a robbanást!

2012. nov. 25. 08:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!