Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért kell elfogyasztani a...

Miért kell elfogyasztani a cukrozott üdítőitalokat felbontás után pár napon belül még ha hűtve is vannak?

Figyelt kérdés

Nézzünk például egy 25% gyümölcstartalmú Siót. Hozzáadott cukor is van benne. A cukor úgy tudom tartósít. El tudom képzelni hogy csak azért szerepel a dobozon a felbontás után 3-4 napon belül fogyasztandó felirat, hogy hamar megigya az ember és rohanjon máris egy másikat venni.

Milyen folyamatok indulnak el felbontás és visszazárás után? Milyen hátrány érhet ha felbontás után hűtve tárolom de 3-4 nap helyett csak két hét múlva iszom meg? Felbontás és visszazárás után hűtve tárolva valójában mennyi lehet a maximális időtartam ameddig még biztonsággal fogyasztható?

Írjon aki kompetensnek érzi magát e téma kianalizálásához. Élelmiszermérnökök, kémikusok, biológusok, stb. :-)



2016. júl. 28. 09:16
 1/10 anonim ***** válasza:
83%

Nem jól tudod.

A cukor ilyen töménységben még nem tartósít, hanem éppen hogy táptalajnak számít. A környezetből hamar jön ilyenkor egy fertőzés. Nagyon is fontos, hogy egy héten belül megigyad, különben simán megromolhat. Nem kötelező neki - de ha már fertőzött italt iszol, rosszul jársz vele akkor is, ha még nem lehet érezni rajta.


"csak két hét múlva"

Jó esetben semmi - de ezt a gyártó már nem tudja garantálni.

2016. júl. 28. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Értem. Köszi a gyors válaszod! :-)
2016. júl. 28. 09:27
 3/10 anonim válasza:
27%

"El tudom képzelni hogy csak azért szerepel a dobozon a felbontás után 3-4 napon belül fogyasztandó felirat, hogy hamar megigya az ember és rohanjon máris egy másikat venni"

Ilyen ostobaságra mit lehet mégis írni?

2016. júl. 28. 10:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, örülök hogy kizárólag a kérdésem achilles sarkára reagáltál, ráadásul ilyen pozitívan.

Tudod, fogyasztói társadalom van, profitorientált a világ. Miért ne lenne ez sokkal másabbul az élelmiszereknél is?

2016. júl. 28. 10:54
 5/10 anonim ***** válasza:
0%

Engem inkább az zavar, hogy mindben 10% cukor van.

Még csak véletlenül sem lehet olyat kapni, amiben csak 5% (és édesítő sincs benne).

Ez így azért durván hizlal.

2016. júl. 28. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

Nézd #5-ös, azért 10% körüli a cukortartalom ezekben a gyümölcs italokban, mert magában az érett nyers gyümölcsben is hasonló.

Ha hasonló íz-élményt akar elérni a gyártó, mitha frissen préselt gyümölcslevet innál, akkor a cukortartalma is hasonló kell legyen. Namost ha nem 100% őszibarack van benne, csak 25%, akkor a megfelelő édes íz elérése érdekében a 25% őszirackhoz tartozó gyümölcs-cukrokat meg kell támogatni egy kis hozzáadott cukorral (répacukor, invertcukor, fruktóz-glükóz-szirup). Az ízélményt is meg kell dobni egy kis aromával, citromsavval, esetleg pici bodzával.

A 25% gyümölcs azért döbbenetes hígítás, háromszor annyi benne a víz (75%), mint a gyümölcslé.


Szóval ha 100g őszibarakban van 10g gyümölcs-cukor, akkor a lében is kell legyen 10g cukor.


Elfogyasztani amiatt kell néhány napon belül, mert csak 50% körüli cukortartalom mellett nem romlanak meg a gyümölcs aszalványok és lekvárok. Ha szilvából csinálsz eredeti receptúrával szilvalekvárt, akkor 10 kg gyümölcsből 2 kg lekvár lesz, és ahogy a tömege ötödére csökent, úgy a cukortartalma ötszörösére nőtt. Na, az már nem romlik meg soha többet. Ha csak be nem vizezed a felületét.

A 25% gyümölcstartalommal rendelkező 10% cukrot tartalmazó ivólevek jó táptalajai a baktériumoknak és gombáknak. Szobahőn képesek egy nap alatt megbuggyanni. Sajnos van olyan gomba, ami hűvösben is jól szaporodik ( a sajtod is megpenészedik a hűtőben), így a hűtőben se tárold 3-4 napnál tovább.

2016. júl. 28. 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

Nem az a fő baj, hogy megromlik, hanem hogy elég hamar avasodni kezd, tehát oxidálódik, ahogy a természetes gyümölcs is, ha felvágod a héját.

A minőségmegőrzés nem azonos a fogyaszthatósággal, csak úgy szokták feltüntetni. Attól, hogy valami "lejárt", a legtöbb esetben még fogyasztható, csak a termelő/gyártó már nem garantálja, hogy olyan, mint frissen.

Egyébként igazad van, "csalnak" ezzel is, direkt korábbi "lejárati" dátumot írnak az élelmiszerekre. Sárgaborsón pl. láttam 2 éves lejárati dátumot, mikor száraz helyen több ezer évig eláll. A bontatlan, légmentesen zárt étolaj se értem, hogy mitől romlana meg valaha is. Stb.

2016. júl. 28. 19:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
megerjedhet, pld cukor van benne, kap valami erjedést elősegítő akármit mint a must pld és bor lesz belőlle :)
2016. júl. 29. 00:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

Kicsit paradox módon néz ki a konyhasón a "minőségét megőrzi 2 hónapig" felirat, mikor az a kősó, ami belekerült, vidáman elvolt pár millió évig a földben "megromlás" nélkül.


De tényleg, a minőség megőrzése egy élelmiszer esetén azonos mértékű fogyaszthatóság (tehát romlásmentesség, egészségre veszélytelenség) mellett az azonos kinézetet, színt, állagot, illat- és ízélményt is jelenti.

És ezek a szempontok jóval előbb romolhatnak, minthogy az élelmiszer fogyasztásra alkalmatlanná válna.

Nem véletlen pl. a csokoládékon a külön kiemelés a kakaóvaj kivérzéséről, ami a színélményt rontja, de a fogyaszthatóságot nem.

2016. júl. 29. 08:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszi Wadmalac.

Gondolatomat ébresztetted, ugyanis tojáson "minőségét megőrzi" van ami fura, ellenben tejtermékeken a dátumhoz "fogyasztható" szokott szerepelni.

2016. júl. 30. 07:43

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!