Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hány százalék vizet kell...

Hány százalék vizet kell elpárologtatni a krumpliból, hogy megsüljön?

Figyelt kérdés

2017. júl. 9. 14:01
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

A sülés nem csak víz elpárolgást okoz.

Más folyamatok is lejátszódnak sülés közben. Nem véletlenül változik a színe és az íze is. Pörzs anyagok is képződnek és a keményítő karamellizálódni kezd a magas hőmérséklettől. És a tartószövetek eltöredeznek, a krumpli megpuhul.

Ha 1 kg hasábburgonyát megsütsz forró olajban kb 85 dkg lesz roseibni lesz. A különbözet az elvesztett víz, és a felszívott olaj...

2017. júl. 9. 21:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 A kérdező kommentje:
A kérdés nem arra vonatkozott, hogy csak párolgást okoz-e a sütés, hanem, hogy mennyi energiát kell hozzá közölni...
2017. júl. 9. 21:45
 3/18 anonim ***** válasza:
Pedig az 1-es válasz alapján már nem nehéz. Ha 1 kg szalmakrumpli tömege sülést követően 85 dkg-ra csökken, aminek kb. 10%-a felszívott étolaj, akkor anélkül 75 dkg, vagyis 25 dkg víz távozott belőle. Tehát már csak azt kell kiszámolnod, hogy ennyi víz elpárologtatásához mennyi hő közlésére van szükség mondjuk -10 fokos hőmérsékletről indulva (fagyasztott krumőli).
2017. júl. 10. 02:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 A kérdező kommentje:
De ha a párolgáshő J/kg, akkor mit kezdjek az akárhány fokról indulással?
2017. júl. 10. 08:09
 5/18 anonim ***** válasza:

Mert sütésnél sokkal inkább elforr a benne lévő víz és nem elpárolog.

Tehát először fel kell melegítened a forráspontjára.

2017. júl. 10. 08:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 A kérdező kommentje:
Ha egy liter vizet felforralok, attól még egy liter víz marad.
2017. júl. 10. 09:21
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Ha felforralod, akkor igen.

Én elforralást írtam.

Vagyis először fel kell melegítened a forráspontra (ehhez kell a fajhő), majd a forráshővel kiszámítod, hogy mennyi hő kell az elforraláshoz.


De még egyszer: nem csak a krumpli víztartalmának elforralására fordítódik a hő. Szóval ez így egy nagyon durva becslés lesz, amit számolni próbálsz.

2017. júl. 10. 09:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 A kérdező kommentje:
Tehát ΔT fajhő + a forráshő 25%-a.
2017. júl. 10. 13:33
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

"A kérdés nem arra vonatkozott, hogy csak párolgást okoz-e a sütés, hanem, hogy mennyi energiát kell hozzá közölni..."


Kötözködni az megy, de a kérdést rendesen megfogalmazni már nem. Nem sikerült azt megkérdezned amit szerettél volna. Csak olvasd vissza bátran...

A kérdés egy vizszázalékot kérdez.

2017. júl. 10. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 A kérdező kommentje:
A kérdés sehogy sem szól arról, hogy süléskor csak víz párolog-e el, vagy más is történik. Olvasd vissza bátran!
2017. júl. 10. 15:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!