Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi az oka annak, hogy a sós...

Mi az oka annak, hogy a sós margarin már szobahőmérsékleten megolvad, míg a "sótlan" napokig eláll hűtőszekrény nélkül is?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy a legtöbb margarinba tesznek valamennyi sót (kivéve a direkt sószegényen készítettekbe), de nem értem, hogy a tengeri só miért teszi folyákonnyá a sósat már 20-21 foknál is. (Demi-sel.)

Nem tévesztettem el a rubrikát, inkább szakértők véleményére, mint háziassszonyok felételezésére lennék kíváncsi.



2018. máj. 7. 20:10
 1/5 Walter_Dornberger ***** válasza:
100%

A margarin egy víz - zsír gél - emulzió. Amit a kérdező olvadásnak vél az valójában az emulzió részleges szételegyedése miatti viszkozitás csökkenés, nem elsőrendű fázisátmenet (olvadás).


Az emulziók megbontásának egyik módja a kisózás. pl a kocsonya tetejére szórt sókristályok a kocsonyával érintkezve megbontják azt, vízcseppekké változnak.

A szételegyedés oka a az idegen ionok (só oldódásából származik) jelenléte miatt a rendszer szételegyedéséhez szükséges aktiválási energiagát csökkenése.


Igazából az emulzió azért bomlik meg, mert az emulgálószerek, amik hidrofil végükkel a vízhez (a mergarinban sok víz is van) kapcsolódnak és hidrofób részükkel az olajok paraffin "farkához" kapcsolódnak a sók jelenlétében inkább az ezekből származó ionokhoz kapcsolódnak. Az így felszabaduló víz az emulzió részleges felbomlását ("olvadást" jelenti)

Fontos tudni, hogy itt nem tényleges olvadásról van szó, mert sem jég, sem fagyott olaj nincs jelen, és a zsír, ami a margarinban van alapértelmezetten nem olvad meg szobahőmérsékleten. itt részleges szételegyedés miatt viszkozitás csökkenésről van csak szó.

2018. máj. 7. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

Azt hiszem, ennél jobban és értelmesebben senki nem tudta volna elmagyarázni.

Még én is megértettem, pedig nem sokat konyítok ehhez a tudományhoz.

Köszönöm, hogy időt szántál rám! :)

2018. máj. 7. 20:55
 3/5 A kérdező kommentje:

Ha már ilyen jó választ kaptam Tőled, meg tudnád mondani azt is, hogy ennek a felső "zsírrétegnek" a fogyasztása ártalmas-e?

Köszönöm!

2018. jún. 12. 20:24
 4/5 Walter_Dornberger ***** válasza:
A szételegyedés a kémiai összetételt nem változtatja meg. Ez egyébként is részleges, nyugodtan meg lehet enni.
2018. jún. 13. 03:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Remek ember vagy, köszönöm! :)
2018. jún. 13. 09:38

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!