Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy van az, hogy a glükóznál...

Hogy van az, hogy a glükóznál léteznek édesebb anyagok?

Figyelt kérdés

2018. jún. 17. 23:48
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Már egy linknek is nagyon örülnék
2018. jún. 18. 00:01
 2/14 Mojjo ***** válasza:
Kapásból pl a fruktóz édesebb nála.
2018. jún. 18. 00:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim válasza:
Ajanlom figyelmedbe az 5-nitro-2-propoxianilint. Ugyan betiltottak mert mergezest okozhat, de ha jol tudom ez a legedesebb anyag.
2018. jún. 18. 03:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:
De nem az volt a kérdés, h mi édesebb nála, hanem h ez h lehet
2018. jún. 18. 04:27
 5/14 anonim ***** válasza:
80%
A glükóz egy nagyon energia dús szénhidrát, amelynek fogyasztása egyet jelent az állatvilágban a bő táplálékkal, vagyis életbenmaradással-szaporodással. Ennek fogyasztását ezért jutalmazza az agy, mégpedig úgy, hogy kellemes édes érzést párosít hozzá. Maga az észlelés úgy történik, hogy a nyelvben lévő izlelőreceptorokhoz amikor kapcsolódik egy glükóz-molekula, vagy ahhoz hasonló felépítésű cukor-molekula, akkor a receptor impulzust küld az agyba, és egyből az impulzus erősségéből már a mennyiség is adott. Tehát erős impulzus, sok szénhidrátot jelent, egyben egy arányos örömérzet is generálódik mintegy jutalmazva milyen ügyesek vagyunk. Ebben a felállásban az izlelő-receptorok a gyenge pont, mivel megfelelő anyagokkal ugyan úgy, vagy még erősebben is stimulálható mint a glükózzal. Erre alapszik az édesítőipar, gyakorlatilag energiatartalom nélküli anyagokkal is tudják stimulálni a receptorokat, ezzel örömérzetet kicsikarva. Ez szerintem roppant káros, mivel elmarad a pozitív visszacsatolás, az érzetet nem követi tényleges energiabevitel. Most kapiskálják, hogy hiába van nulla energiája egy édesítőszeres pl üdítőnek, paradox módon hízást eredményez a fogyasztása, mivel megkeveri ezt a jól bevált evolúciós mechanizmust, és fokozott éhségérzetet vált ki. Amikor az evolúció létrehozta ezt a mechanizmust, a természetben nem igen voltak extra édes szénhidrátok, elsősorban csak a kevésbé tömény, édes növényi nedvek jöhettek szóba, ezért ez a mechanizmus nagyon érzékeny, már az olyan később megjelenő anyagok mint a méz is telítésbe viheti. A mai kemikáliák már szinte íz-atombombák még a mézhez képest is.
2018. jún. 18. 07:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
16%

Ennyi haszontalan választ rég olvastam.

Most írjam le, hogy a glükóz képlete C6H12O6?

2018. jún. 18. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 A kérdező kommentje:

Rosszul tettem fel a kérdést, hogy senki nem arra válaszol?

HOGY LEHETSÉGES, HOGY LÉTRZNEK A GLÜKÓZNÁL IS ÉDESEBB VEGYÜLETEK??

2018. jún. 18. 09:38
 8/14 Wadmalac ***** válasza:
80%

"Rosszul tettem fel a kérdést, hogy senki nem arra válaszol?"


A válasz megvolt.

#5:

"Ebben a felállásban az izlelő-receptorok a gyenge pont, mivel megfelelő anyagokkal ugyan úgy, vagy még erősebben is stimulálható mint a glükózzal. Erre alapszik az édesítőipar, gyakorlatilag energiatartalom nélküli anyagokkal is tudják stimulálni a receptorokat, ezzel örömérzetet kicsikarva."


A természet nem tudott előállítani olyan receptort, ami csak és kizárólag cukorra reagál, mert evolúciósan nem volt rá szükség.


Gondolom ha lett volna olyan természetes anyag, ami olyan édes, mint a cukor, jelen lehet a táplálékban, de halálos méreg, az evolúció kitermelte volna a megkülönböztetés képességét.


De mivel nem volt rá szükség, nem jött létre, át lehet verni.

2018. jún. 18. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
61%

"HOGY LEHETSÉGES, HOGY LÉTRZNEK A GLÜKÓZNÁL IS ÉDESEBB VEGYÜLETEK??"


Miért ne létezhetnének a glükóznál is édesebb vegyületek? Csak egy okot mondj, amiért szerinted nem létezhetnének.

Ha nem tudsz, akkor meg is van a válasz: mert lehetséges a létezésük.

2018. jún. 18. 14:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
67%
Mi az oka annak, hogy a glükóznak kellene lennie (szerinted) az édes ízérzet keltés csúcsának??? Miért ne lehetne más vegyület a glükóznál édesebb? Miért?
2018. jún. 18. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!