Az uráli/finnugor nyelvcsaládokban ahova a magyar is tartozik,előfordul az X mint betű írásban vagy beszédben? vagy olyan szinten mint a francia nyelvben? ott többet látni.

válasza:

válasza:"Egy teljesen kicsavarodott értelmetlenül túlbonyolított ABC lett belőle amit borzasztóan nehéz megtanulni."
Vesszőhasználatot megtanulni is borzasztóan nehéz, ahogy nézem.
Néhány ékezetről, meg pár kettősbetűről beszélünk, nincs lényeges extra tanulási nehézség az eredeti latin ABC-hez képest.

válasza:

válasza:A finn ábécé:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö.
A B, C, F, G, Q, W, X, Z és Å betűk csak nevekben, illetve idegen eredetű szavakban fordulnak elő. Általános, hogy a nem nevekben szereplő C, Q, W, X, Z betűket „finnesítik”, azaz átírják őket a finn hangrendszernek megfelelő betűkkel.
A vepsze ábécében nem szerepel az X.
A hanti, manysi, és még sok finnugor nyelvet cirill betűkkel írják.

válasza:#5: az "A" betű nem csak jövevényszavakban és nevekben fordul elő.
Pl. kala - hal, maa- föld, ország, ala - alatt, kuolema - halál, kaksi - kettő

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Google fordítóban udmurt, komi, finn, észt nyelvre fordítottam több alap mondatot is, de minimális hasonlóságot se lehet felfedezni a magyarral. A Chat GPT-től hanti fordítást is kértem, szintén nem fedeztem fel hasonlóságot. Nyelvtanilag van valamennyi hasonlóság az...
Nem nagyon találtam erre vonatkozó egyértelmű infót. Annyi biztosnak tűnik a genetikai vizsgálatok alapján, hogy az ősi finnugor népek Kelet-Ázsiából érkeztek Európába, de a pontos útvonal és időrend nem tisztázott. Van akik szerint több ezer éve érkeztek, még az...
Például az alma, körte, búza, árpa, szőlő, dió, mogyoró, stb. szavak türk eredetűek, a szilva, barack, cseresznye, málna, mák, répa, tök, káposzta, gabona, kukorica, zab, gomba stb szavak szláv eredetűek. A krumpli és a paradicsom meg német eredetű. A mezőgazdasági...
Pl. nyíltabbá válás, monoftingizálódás stb. Ilyenekre gondolok. Milyen tendenciák fedezhetők fel az alábbi szavakban? kota-ház kete-kéz kala-hal
Ez a hang megvan a törökben, az észtben, meg a finnugor nyelvek többségében, ahol ezt a betűt az orosz "ы"-vel jelölik. Régen a magyarban is megvolt, ezért van az, hogy a "hídra" szóban mély hangrendű toldalék van, mert nem sima "í" volt a szótőben, hanem az a...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!