Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Fő gonosz vagy főgonosz, fő...

Fő gonosz vagy főgonosz, fő szervező vagy főszervező?

Figyelt kérdés
A helyesírás ellenőrző mindenfelé az első változatot preferálja, de a gemini a másodikat ajánlja, és nekem is az a logikusabb, de melyik a helyes?
máj. 12. 01:05
 1/5 BringaManó ***** válasza:
91%

A lényeg, hogy a szabályzat a "fő"-nek kétféle jelentését próbálja megkülönböztetni:

ha van a fő<valami> mellett mellék<valami> vagy al<valami> is, akkor egybeírandó (pl. főszereplő/mellékszereplő, fővezér/alvezér);

ha nincs ilyen konkrét hierarchia, csak egyszerűen azt jelenti, hogy a legnagyobb, legfontosabb, akkor külön (pl. fő gond, fő érv).

Ez egyszerűnek hangzik, de aztán a gyakorlatban rájön az ember, hogy sokszor mégsem olyan könnyű megállapítani, több okból is:

– van, amikor mindkettő lehet, pl. ilyen a főbűn ("a hét főbűn" – ez ugye egy konkrét kategória a katolikusoknál) és a fő bűn ("valakinek a fő bűne")

– van, amikor nincs mellette mellék<valami> vagy al<valami>, mégis érezhetjük, hogy ez nem csupán "a legnagyobb", hanem "külön kategória", pl. az imént említett főbűn is olyan, hogy nincs "albűn"/"mellékbűn", hanem a többi az "sima" bűn, de mégis... vagy ugyanígy: sok helyen van főigazgató, de "aligazgatóról" vagy "mellékigazgatóról" asszem még sosem hallottam :-) akkor már inkább "sima" igazgatók szoktak lenni, ha nem tévedek

– van, amikor vannak alacsonyabb rangú dolgok, de ezek általában nem "mellék-/al-", hanem valami más, pl. ha van főbejárat, akkor lehet mellette pl. gazdasági bejárat, hátsó bejárat, oldalbejárat, művészbejáró...

A fő gonoszra, mint egy mű leggonoszabb szereplőjére azt mondanám, hogy legyen különírva (annak ellenére, hogy lehetnek még körülötte "mellékgonoszok" is, de azért ez nem "hivatalos rangsor" :-).

A főszervezőre viszont épp az egybeírást javasolnám, mert ez egy olyan "titulus", amely "alatt" szoktak lenni alszervezők is (vagy simán "szervezők" – hasonlóan ahhoz, hogy főbűn/"sima" bűn, főigazgató/"sima" igazgató).

máj. 12. 05:10
 2/5 anonim ***** válasza:
55%

Részben egyetértek, részben nem. A magyar nyelv logikus és világos. De ehhez érdemes tudni kategóriákat, amelyek megkülönböztetik az eseteket. Itt szerepekre kell gondolni.

Nézzük a kérdést.

Lehetnek gonosz vagy szervező emberek. Nem ez a szerepük, de ekkor éppen ezzel foglalatoskodnak. Ha néhány embert ezekben a nagyságuk, fontosságuk szerint meg akarok különböztetni, akkor a fő gonosz a többi között a leggonoszabb, esetleg többen is lehetnek hasonló mértékkel. Ugyanez a helyzet a szervezőkkel. Ha egyik másik sokkal jobban, sokkal többet teszi akkor ő(k) a fő szervező(k).

Viszont ez lehet szerep, főfoglalkozás. Ha egy ember bármely ilyen természetű csoportban a leggonoszabb, mondhatjuk, a gonoszság megtestesítője, akkor ő a főgonosz. Ugyanígy a szervezésben lehet ez egy irányító szerep. A főszervező a szervezők főnöke.

A bűnökkel is ez a helyzet. Ha egy csomó bűn közül a legnagyobbakat keresem ki,, akkor a fő bűnöket találtam meg. Ám vannak bűnök, amelyeket többé kevésbé konszenzus alapján szinte mindenki a legrosszabbaknak tat, akkor azek a főbűnök. Ilyen például a hét főbűn, ezeket szerte a világon a legnagyobbnak tartják (függetlenül attól, bizonyos értékrend szerint tényleg súlysak-e).

És pontosan ez a helyzet a bejáratokkal. Ha csak úgy a szokás szerint egyiket gyakran használják, akkor az a fő bejárat. Ha viszont ez a titulusa, szerepe, így "jelölték ki", mint a fenti példában, akkor viszont főbejárat lesz.

Fontos. A Google, továbbá a szoftverek helyesírás ellenőrzője a magyar nyelv leggyatrábbika. Az összes iskolában, elsőtől az utolsó osztályig, mindenhol megbukna. Jó betűtévesztés vagy kihagyás esetén. De ha egy hibásnak tartottat megnézünk, a "javaslatok 90%-a még csak nem is létezik magyar szóként. Itt van például két sorral feljebb "leggyatrábbika". Aláhúzták, hibásnak tartják. A jobb gombot megnyomva kapunk 3 javaslatot. Vagy mást jelent, vagy tényleg minden épeszű ember hibásnak tartja. Ez a sz a magyar nyelv helyesen írott szava. Csak ritkán használjuk. Viszont valóban hibásan írott szavakat az ellenőrző jónak tart. Ideje lenne az illetkes akadémiai bizottságnak alaposan foglalkozni ezzel!

máj. 12. 09:09
 3/5 anonim ***** válasza:
Megjegyzés. Visszaolvasva, jó pár szóban kihagytam betűt. értelmetlen lett így de "jó".
máj. 12. 09:13
 4/5 BringaManó ***** válasza:
68%
Persze, attól még érthető – nem a betűk kihagyása a fő gond a válasszal. :-)
máj. 12. 10:24
 5/5 anonim ***** válasza:
65%

Akkor írod egybe, amikor együtt van egy fix jelentése.

fő szervező: ténylegesen ő az elsődleges szervező, ő csinálja a szervezési feladatok többségét, stb.

főszervező: egy szerepkör, őt bízták meg, de nem biztos, hogy ténylegesen ő csinálja a feladatok többségét.

"János, a főszervezőnk nem végezte a dolgát, úgyhogy igazából Anna volt a fő szervező."

máj. 13. 17:16

Kapcsolódó kérdések:

Pontosan micsoda az oszteon, ami köré a csontsejtek szerveződnek?

Végeztem egy villámkeresést, és találtam egy SZTE-s linket, de ez már túl tudományos nekem. :) Gimnáziumi szinten kellene megértenem.

Hogyan érthetném meg az egyed feletti szerveződési szinteket?

Bioszféra Biom Társulás Populáció Egyed A problémám azzal van, hogy nem igazám értem, hogy ezek pontosan mely csoportokat tartalmazzák. Például egy farkas falka hová tartozik? Ha esetleg mindegyikre hoznátok egy példát, azt megköszönném.

Jól értem az egyed alatti szerveződési szinteket?

A legkisebb alapegység a sejt. Vannak olyanok, amik nem tartalmaznak sejtmagot (baktériumok), de vannak olyanok is, amely igen (papucsállatka). A sejtek képesek egymással szerveződni, és sok sejt felépít egy szövetet (pl. izomszövet). Sok szövet pedig szervekez hoz...

Mi az a szerveződési szint?

B@sszus valahogy sehogy sem találom érthetően úgyhogy légyszi valaki magyarázza el nagyon egyszerűen 🙏

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!