Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy helyes, "szelíd volt, és...

Hogy helyes, "szelíd volt, és nyugodt" vagy "szelíd volt és nyugodt"?

Figyelt kérdés

"szelíd volt, és nyugodt"

vagy

"szelíd volt és nyugodt"

Tudom, hogy a szelíd és nyugodt volt is helyes, de ezt a kifejezést a fenti formában is szoktuk használni, csak nem tudom, hogy írás esetén kell-e belé vessző a kieső ige miatt (mert, ha jól tudom, bent maradó igével az úgy hangzana, hogy "szelíd volt, és nyugodt volt", vagy nem kell, mert így is vonatkozik rá a "lenni" ige.

jún. 11. 19:54
 1/6 A kérdező kommentje:

A másik kérdésem a "sőt", "szóval", "pedig" előtt, után használt vesszők.

Szóval, azt szeretném kérdezni, hogy...

Szóval azt akarom kérdezni, hogy...

jó volt vele, sőt, nagyon jó

jó volt vele, sőt nagyon jó

Sőt, ez meg az

Sőt ez meg az.

Pedig, így meg úgy...

Pedig így meg úgy...

jún. 11. 19:56
 2/6 anonim ***** válasza:
52%

Szerintem vesszővel helyesebb mindegyik; de gyakran én is kispórlom, mert szerintem jobban hangzik nélküle sokszor.

A szelíd/nyugodt esetben talán azért kell a vessző, mert ez a konstrukció két állítmánnyal és két (a második esetben rejtett) alannyal rendelkezik, ergo már összetett mondat, és azok tagmondatai vesszővel elválasztandók.

Annyira nem vagyok biztos a dolgomban, szóval all due respect javítsatok ki ha mindez pontatlan vagy esetleg full fság lenne!

jún. 11. 22:12
 3/6 anonim ***** válasza:
85%
Sztem a vessző nélkül a helyes. Akkor kéne vessző, ha két tagmondat lenne. Ez egy egyszerű mondat, összetett állítmánnyal.
jún. 12. 00:27
 4/6 BringaManó ***** válasza:
75%

"szelíd volt, és nyugodt"

ez az ún. hátravett mondatrész tipikus esete, vö. 248/e:

"Ha az és, s, meg, vagy kötőszó beszédszünettel elválasztott, hátravetett mondatrészeket vezet be, e kötőszók elé vesszőt teszünk: A szüleire gondolt, és szegény nővérére. Aztán elővette a szendvicset, meg a mobilját. Ernyőt hozzál magaddal a kirándulásra, vagy kabátot!"

[link]

"Szóval azt akarom kérdezni, hogy..."

rád van bízva, én alapból ezt "egy lendülettel" mondanám, nem érezném indokoltnak a vesszőt, de ha pont azt szeretnéd érzékeltetni, hogy van egy is szünet (pl. egy kicsit megakadsz, elgondolkozol a "szóval" után), akkor tegyél nyugodtan, nem szabálytalan;

a sőt-re ugyanezt mondanám;

a "pedig így meg úgy" esetében viszont nem tennék vesszőt semmiképp, ott nem annyira tudok elképzelni ilyen kis szünetkét. (persze lehet azt is vontatottan, bizonytalanul mondani, de egy ilyen elakadást már inkább így jeleznék: "pedig... így meg úgy")

jún. 12. 10:46
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

A kérdező megkérdezett számára bizonytalan példákat. Nem félt! Ez jó, sőt nagyon jó.

A #2 válaszoló mondott egy véleményt, hangsúlyozván hozzá nem értését, csak ráérzését. A #4 válaszoló lényegében ezt magyarázta is. Az olvasók nagy része nem ért a nyelvtanhoz, ha egyiket lepontozza, másikat nem.

Most felsorolásszerűen én is elmondom a véleményemet.

1. szelíd volt... - BringaManó megválaszolta.

2. Szóval azt... - szövegkörnyezet függvénye, ritkábban az első, de ha az előzőkkel ellentétben, nyomatékosítva, akkor a második.

3. jó volt... - első, ha ki akarom emelni, második, ha a "nagyon jó" a "jó" fokozása (kicsi a különbség).

4. sőt, ez... első, mert kell a vessző a hagsúlyozáshoz.

5. pedig ... második, mert egy előző mondat feltehető magyarázata, nem ellensúlyozás.

A magyar nyelv tömör, de néha "dagályos", mert képes finom hangulatai megkülönböztetésre. Szóban ezt hangsúlyozással, testbeszéddel jelezzük, írásban írásjelekkel. Érdemes tudni, a nyelvtanhoz is különböző szinten értünk. Az a tudás magasabb foka, ha ilyen módon képesek vagyunk hangulati, érzelmi különbséget tenni, amit kevesebb tudással félre lehet érteni. De hát így van ez minden témában.

Szép napot!

jún. 12. 18:30
 6/6 anonim ***** válasza:
Eldöntötted már, hogy mind a kettő jó?
júl. 26. 11:48

További kérdések:

Ember és személy közti különbség? Mikor melyiket kell használni a magyar nyelvben?

Pl: Valaminek a deffiniációjának megírásába kell beírni, akkor ember vagy személy?

Amely vagy amelynek?

A pontozott részre melyiket kell beírni: "A szintaxis egy olyan nyelvészeti módszer, .... során a szavak mondattá történő kapcsolódási szabályait vizsgáljuk." Van egy másik mondat, ami úgyanez, csak átfogalmazva, oda melyiket kell: "A szintaxis egy nyelvészeti...

Az miért van hogy az állószárat egybe, de a szabad szárat külön kell írni?

A szabad és az álló is melléknév, nem? Milyen? Szabad! Milyen? Álló! Ilyenkor egybe kell mindig írni nem?

Végre kikopott a "hanyadik" a "hányadik" szó helyett?

Kb. 2006 környékén jöhetett divatba a pesti nagy médiafelületeken, hogy DIREKT nem á val mondták ezt a szót, mert állítólag az a hányásra asszociálható volt. Miért jött divatba az a-betűs változat ténylegesen, és mikor tűnt el végre a libsi szóhasználatból?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!