Milyen nyelvjárásra vagy helyesírási hiba berögződésére utal ez a beszéd?
Lett egy új kollégám, aki tárgyesetnél következetesen kihagyja az ejtéskönnyîtő magánhangzót, akkor is, ha az mindenkinek evidens. Ilyeneket mond, hogy lazact, kalapt, tyúkt, síléct.
Más érdekességet vagy furcsaságot nem vettem észre a beszédében.

válasza:Beszédhiba?
Én azt hittem, beszédhiba a selypítés, pösze beszéd és más hasonlók, amikor az illető eleve nem is képes a helyes beszédre. Itt nem erről van szó, ez nyilván belátható időn belül javítható lenne önerőből.

válasza:"Én azt hittem, beszédhiba a selypítés, pösze beszéd és más hasonlók, amikor az illető eleve nem is képes a helyes beszédre."
Ha ez igy lenne, akkor ertelmetlen lenne a logopedusok munkaja.

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Igen, a köznyelvben. De az nem foglalkozik a pontossággal, csak a kommunikációval. Ha viszont valaki kérdezi, akkor ugyan annak az embernek a szintjén (hisz megértetni akarod magad), de pontosan kell fogalmazni.
Mindenekelőtt nincs definiált nyelv, nem algoritmizálható, mert minden használója egyéni. van viszont javasol, vagy erősen javasolt nyelvhasználat. Ha hibát mondok, óhatatlanul hasonlítok egy vélhető standardhoz. Csak hát minden nyel használ nyelvjárásokat, az ás, de nem hiba, hanem eltérés egy átlagtól. Továbbá minden eltérés változtatásához mindenekelőtt kell akarat. utána kérdezhető, képesség van-e, és a válasz néha az, nincs.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Melyik a helyes?
Egyszerűen borzasztóan irritáló számomra, és már nem csak az utcán, de filmek magyar szinkronjában is találkozom vele.
" Ez így helytelen volt nagyon?
Két kérdéskört indítanék, főleg az első izgat, hogyan alakulhatott ki ez a rendhagyás. - Az első kérdéskör: Az "i" betű használata esetén önellentmondást vélek a magánhangzó harmónia vonatkozásában: kicsiBEN ; inGAT. Mindkettőnek szótövében kizárólag "i"...
Amikor valaki okosnak akar tűnni, hogy ő mennyi idegen szót tud pl, de amúgy csak egy szimpla lakonikus. Nagyon unszimpatikusak tudnak lenni ezek az emberek számomra.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!