Levél elején, a címzett megszólítása után a vessző vagy a felkiáltó jel a helyes? Vagy mindkettő? Ha csak a vessző, akkor az első mondat elejét nagy vagy kisbetűvel kell kezdeni?

válasza:

válasza:

válasza:Ha magyar vagy, Mora írsz, hivatalos levelet, akkor felkiáltójel. (Ez nem rákiabálás, inkább a nagybetűk.)
Ha barátnak írod, vagy magán jellegű levelet írsz akkor természetesen úgy írod ahogy akarod.

válasza:

válasza:Felkiáltójel!
És pontosan azért, mert felkiáltasz, hogy most márpedig a levélben rád kell figyelni.
Persze a hivatalos levél protokollja országonként eltér, de hazánkban igenis le kell zárni a megszólítást, és ennek a módja a felkiáltójel!
Bármennyire hihetetlen az ilyen alapvető protokolláris szabályokon sok minden múlhat. (Persze nem az áramszolgáltatóval való levelezés kapcsán...)

válasza:Pl.: Tisztelt Cím!
Felszólító mód..:)
Köszönöm mindenkinek a választ!
Én is így sejtettem, csak már páran felvetették nekem, hogy felkiáltó jellel írni nem helyes, vagy akár bunkóság. Nem értettem miért lenne az, de most már látom a válaszok alapján hogy nem csak szerintem helyes a felkiáltójel. :)

válasza:Bankban dolgozom, egész nap hivatalos leveleket írok, s olyanokat kapok.
Nálunk az a hivatalos, ha a megszólítást nagybetűvel kezded, utána vessző, sorkihagyás, új sor, s nagybetűvel a folytatást, mintha új mondat lenne.
Nem szép, nem helyes, de igenis terjed az angol minta.

válasza:Felkiáltójel. magyaul, németül is.
Az angol leveleknél kell vessző.
Kapcsolódó kérdések:
Nem tudom,hogy létezik-e még ilyen,de Maori nyelvre szeretném az alábbi mondatot leforditani: " Csak Isten itélkezhet fölöttem. " Nagyon fontos,hogy pontos és télleg az legyen,mert ezt szeretném föltetováltatni magamra.előre is köszönöm!
"tudod egy olyan lánynak aki nagyon szerette a barátját, de nem akart nemi életet élni vele, mire ő közölte h ha sokáig nem (megkérdeztem te 1 honapot mondtál) akkor szakit vele... ez kb egy ultimátum" "szerette a barátját"-ha ez a jelenben igaz, azaz most is szereti,...
Ez az első,hogy ilyet írok,és nem tudom,hogy kezdjem el. Csak egy frappáns bevezető kéne,mert a többi már megvan,mert motivációs levelet már írtam,de akkor a bevezetésem az volt,hogy honnan értesültem az állásról. Ilyen esetben viszont nem tudom,hogyan is kezdhetném el.:S
nyári egyetemre pályázok, nagy nehezen írtam egy motlevelet, de nem tudom, mit írjak a legvégére. milyen sablonfordulatokat szokás használni? remélem, pályázatom elnyeri tetszésüket vagy valami ilyesmire gondoltam. szerintetek?
Erre gondolok: !? Már több könyvben is olvastam így, ezért nem tudom, hogy mellégépelés-e. Nem találkoztam vele eddig nagyon... pl: "Tessék!?" "Magadnál vagy!?"
A multkori levelem után most válaszolt. Így írta a levél végén: ''Good luck with everything, Happy Chirstmas and New Year. Cheers from New York!'' A szótár nem tudta lefordítania ''cheers from new york''-ot. Mit jelenhet?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!