Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Levél elején, a címzett...

Levél elején, a címzett megszólítása után a vessző vagy a felkiáltó jel a helyes? Vagy mindkettő? Ha csak a vessző, akkor az első mondat elejét nagy vagy kisbetűvel kell kezdeni?

Figyelt kérdés
2008. máj. 12. 19:20
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Felkiáltó jel! Az angoloknál kell vessző a megszólítás után. Ha magyar vagy, akkor felkiáltó jelet tegyél! :-)
2008. máj. 12. 19:33
 2/11 anonim ***** válasza:
40%
Lehet vesszőt is írni (és akkor utána kis betű) - nem kötelező rákiabálni.
2008. máj. 13. 02:09
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha magyar vagy, Mora írsz, hivatalos levelet, akkor felkiáltójel. (Ez nem rákiabálás, inkább a nagybetűk.)

Ha barátnak írod, vagy magán jellegű levelet írsz akkor természetesen úgy írod ahogy akarod.

2008. máj. 13. 07:53
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha hivatalos levelet írsz, akkor felkiáltó jel kell!
2008. máj. 13. 09:49
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Felkiáltójel!

És pontosan azért, mert felkiáltasz, hogy most márpedig a levélben rád kell figyelni.

Persze a hivatalos levél protokollja országonként eltér, de hazánkban igenis le kell zárni a megszólítást, és ennek a módja a felkiáltójel!

Bármennyire hihetetlen az ilyen alapvető protokolláris szabályokon sok minden múlhat. (Persze nem az áramszolgáltatóval való levelezés kapcsán...)

2008. máj. 13. 10:29
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Pl.: Tisztelt Cím!

Felszólító mód..:)

2008. máj. 13. 10:40
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a választ!

Én is így sejtettem, csak már páran felvetették nekem, hogy felkiáltó jellel írni nem helyes, vagy akár bunkóság. Nem értettem miért lenne az, de most már látom a válaszok alapján hogy nem csak szerintem helyes a felkiáltójel. :)

2008. máj. 14. 10:00
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Bankban dolgozom, egész nap hivatalos leveleket írok, s olyanokat kapok.

Nálunk az a hivatalos, ha a megszólítást nagybetűvel kezded, utána vessző, sorkihagyás, új sor, s nagybetűvel a folytatást, mintha új mondat lenne.

Nem szép, nem helyes, de igenis terjed az angol minta.

2008. jún. 3. 13:55
 9/11 anonim ***** válasza:
94%
!
2008. dec. 28. 18:32
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Felkiáltójel. magyaul, németül is.

Az angol leveleknél kell vessző.

2010. máj. 20. 01:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Segitene walaki egy mondat leforditásában?

Nem tudom,hogy létezik-e még ilyen,de Maori nyelvre szeretném az alábbi mondatot leforditani: " Csak Isten itélkezhet fölöttem. " Nagyon fontos,hogy pontos és télleg az legyen,mert ezt szeretném föltetováltatni magamra.előre is köszönöm!

Helyes stilisztikailag és nyelvtanilag ez a mondat?

"tudod egy olyan lánynak aki nagyon szerette a barátját, de nem akart nemi életet élni vele, mire ő közölte h ha sokáig nem (megkérdeztem te 1 honapot mondtál) akkor szakit vele... ez kb egy ultimátum" "szerette a barátját"-ha ez a jelenben igaz, azaz most is szereti,...

Valaki segítene egy kopogtató motivációs levél megfogalmazásában? Az első mondat lenne nagyon fontos!

Ez az első,hogy ilyet írok,és nem tudom,hogy kezdjem el. Csak egy frappáns bevezető kéne,mert a többi már megvan,mert motivációs levelet már írtam,de akkor a bevezetésem az volt,hogy honnan értesültem az állásról. Ilyen esetben viszont nem tudom,hogyan is kezdhetném el.:S

Mit írjak a motivációs levél végére? Valami udvarias fordulat, pár mondat? Nyári egyetemhez.

nyári egyetemre pályázok, nagy nehezen írtam egy motlevelet, de nem tudom, mit írjak a legvégére. milyen sablonfordulatokat szokás használni? remélem, pályázatom elnyeri tetszésüket vagy valami ilyesmire gondoltam. szerintetek?

Van olyan, hogy a mondat végén a felkiáltójel előbb van, mint a kérdőjel?

Erre gondolok: !? Már több könyvben is olvastam így, ezért nem tudom, hogy mellégépelés-e. Nem találkoztam vele eddig nagyon... pl: "Tessék!?" "Magadnál vagy!?"

Mit jelenthet ez a mondat? (amerikai levél)

A multkori levelem után most válaszolt. Így írta a levél végén: ''Good luck with everything, Happy Chirstmas and New Year. Cheers from New York!'' A szótár nem tudta lefordítania ''cheers from new york''-ot. Mit jelenhet?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!