Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A kötőjellel a mondathoz...

Aryl kérdése:

A kötőjellel a mondathoz kapcsolt tagmondatokat nagy betűvel kell írni? És kell a végére pont? Lent folyt.

Figyelt kérdés

Pl.: Mármint miről? - Értetlenkedek.

Arra vagyok kíváncsi, hogy pl a ,,miről" szócska után kell e írásjel, és a kötőjel után nagybetűvel kezdjük e, vagy a mondat folytatásának kezeljük, és hogy az ,, értetlenkedek" szócska után kell e írásjel.

2013. okt. 22. 11:37
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Én eddig így találkoztam ezzel:

- Mármint miről? - értetlenkedek.

2013. okt. 22. 12:00
 2/5 GLadislaus ***** válasza:
100%

Gondolatjel az inkább.

Utána kisbetűvel szokás irní.

Előtte pedig a kérdő- é felkijáltójelet kiírják, de a pontot nem.

2013. okt. 22. 12:28
 3/5 anonim ***** válasza:

"Mármint miről? - értetlenkedem."

Nem kötőjel, hanem gondolatjel kell bele (szövegszerkesztővel egyszerűbb megoldani, mint itt), és mivel az értetlenkedik ikes ige, így helyesebb ragozni.

2013. okt. 22. 18:28
 4/5 BringaManó ***** válasza:

+1

Vö. AkH 258/b:

Ha az író idéző mondata követi a szereplő szavait, ezeket gondolatjelpár fogja közre.

– Nem is tudom – mondta határozatlanul.

– Ugye, hiszel nekem? – kérdezte reménykedve.

– Add már ide! – szólt rá türelmetlenül.

c) Ha az író idéző mondata a szereplő szavai közé van iktatva, a megszakítás után újabb gondolatjel következik.

– Nagyon vártalak már – fogadta a barátját. – Sok a teendőnk.

– Kik jártak itt? – faggatta tovább. – Maga itt volt, láthatta.

– Ne higgy neki! – támadt rá. – Annyiszor becsapott!

– Gyere ide – kiáltott rá –, és segíts már egy kicsit!

– Sehogy sem tudok belenyugodni abba – folytatta –, hogy kisemmiztek.

2013. okt. 22. 22:28
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm!! :)
2013. okt. 24. 15:27

Kapcsolódó kérdések:

Hova kell rakni a pontot, ha idézünk?

Pl.: Azt mondta: "Mindenképpen el akarok innen menni.". A két pont nem furcsa? Mindkettő kell?

Hogyan kell helyesen írni azt, hogy 5. b osztály?

Kicsi vagy nagy betűvel, vagy / jellel? Pont hová kell és hová nem? 5. b. 5. B. 5/b 5/B ?

Sorszámnevek felsorolása között kell pont a vessző elé?

Példa: "a 2., 3., 4. és 5. esetben" "a 2, 3, 4. és 5. esetben" Az első megoldásnál az az érzésem van hogy halmozott írásjelek, míg a második lehetőségnél a szöveget felolvasó számára nem egyértelmű csak mire a végére ér, hogy ezek sorszámnevek.

Évszám után mikor kell pont?

Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy pl. a 2010-2011 , vagy 2010.-2011. jellegűek közül melyik a helyes (önéletrajzba írom), illetve 2010 június-2011 június , vagy 2010. június-2011. június a jó? Megkérdeztem pár embert, és ellentétes információkat kaptam, valamint...

Hogyan is mondjuk egy szóval, hogy általánosan elfogadott, közös kiindulási pont?

Nem az evidenciára gondolok, de valami más latin eredetű szó.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!