Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Milyen huszárvezényszavak...

Milyen huszárvezényszavak hangozhattak el németül az osztrák zászlóhoz történő díszbevonuláskor 1848-ban, Galíciában?

Figyelt kérdés

Történelemmel illetve huszárkodással, és a német nyelv ismerőitől kérdezném. A 80 huszár elején németül vezénylik őket, belovagolnak a térre, elmennek az osztrák zászló előtt. Próbálom kisilabizálni mi hangzik el németül illetve mi lehet annak a legodaillőbb magyar fordítása. Egyelőre ez áll talán a legközelebb:

Achtung Säbel Eskadron! / Huszárszázad vigyázz!

Vorwärts! / Előre!

Blick hoch! / Tekintet fel!

Az első sor 99%-ban jó lehet, a második 75%-ban viszont a harmadikban egyáltalán nem vagyok biztos és ilyen fordítás sem illik a helyzethez.

[link]

márc. 18. 20:01
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Miért ne illene? Ma is a díszfelvonuláson a zászló előtt elhaladva, ránéznek. Legfeljebb erre ma már nincs külön vezényszó.

Teljesen stimm.

márc. 18. 20:42
 2/9 kürasszír ***** válasza:
77%

Kedves kérdező!

Az nem osztrák zászló, mert az kétszínű, fekete-sárga volt ekkor.

Ami a film elején látható, az a Császári-Királyi Hadsereg egyik hadilobogója, konkrétan egy fehér császári-királyi csapatzászló (Truppenfahne), egyik oldalán a kétfejű sassal, a címerrel, a másik oldalán a Madonnával, Szűz Máriával.

[link]

márc. 18. 21:17
 3/9 kürasszír ***** válasza:
77%

Kedves klérdező!

Ez a fekete-sárga osztrák zászló akkor: [link]

márc. 18. 21:18
 4/9 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm! A zászlót nem is tudtam, az tehát a századzászló volt?

Szóval tényleg az hangzik el amit leírtam és a magyar fordításnak is megfelelő, odaillő? A képen látható jelenettel is összhangban van?

Nagyon sajnálom, hogy a filmen nem feliratozták a németül elhangzókat, később olyan félmegoldásként hangalámondással vegyítették. Akkor már csinálhatták volna végig ugyanúgy, következetesen. De vannak benne bőven lengyel de francia részek is.

márc. 18. 21:57
 5/9 anonim ***** válasza:

Achtung Säbel Eskadron!

Ez kb. azt jelenti, hogy "Század, szablyával tisztelegj!"

Ha nézed a filmet, akkor látszik is, hogy kivont szablyájukat maguk mellé szorítva, heggyel felfelé tartva vonulnak be.

márc. 19. 13:58
 6/9 A kérdező kommentje:

Nagyon ködzönöm!

Látni sajnos nem igazán látom, a stáblista kitakarja és messze is vannak amikor elhangzik.

A többi stimmel?

márc. 19. 18:56
 7/9 anonim ***** válasza:

A többi szerintem stimmel.

Kicsit tovább néztem, mint a bevonulás kezdete, akkor, amikor már közelebb jönnek, lehet látni a szablyájuk helyzetét.

#5 voltam.

márc. 20. 15:32
 8/9 A kérdező kommentje:

Igen, akkor már igen, de én nem látom, hogy előtte is úgy volt-e vagy akkor emeli mindenki. Szóval ilyen apróság.

"A Lovasszázad szablyával tisztelegj!"

Egy fokkal ez még élethűbb lenne? Így benne van az eskadron is ami ténylegesen a lovashuszárokat jelentette a francia acadron -ból átvéve. A következő jelenetnél használja is Tordíy Géza amikor a nőcitől kérdezi, hogy be akar-e lépni a századába, és franciául beszélgetnek. A nőci úgy válaszol, hogy az csak a lovam büszkeségének tenne jót.

márc. 20. 19:39
 9/9 A kérdező kommentje:

A kardra mi volt ráírva németül? (38. percnél amikor Szabó Sándor elkéri a kardot, megsuhintja 2× majd felolvas róla valamit.

[link]

"Tapferkeit und Ehre" "Bátorság és tisztesség" lenne?

Latinul a "Virtus et honor", de nem latint, hanem németet mond.

Az érdekelne ami elhangzik.

márc. 21. 04:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!