Elsősorban filozófiai, és nem vallási értelemben kérdezem: "aki az Urat szereti, annak minden a javára van" -ez a kifejezés mi mindent jelenthet?
Keresztény szempontból megragadható a fenti kijelentés lényege, ezért nem a Vallás alkategóriában tettem fel a kérdést. A keresztény értelmezésen felül van-e valid jelentése metafizikai-morális-életviteli-akármilyen más szempontok alapján?
Köszönöm, ha megosztod a gondolataid velem.

Köszi.
Tehát, ha jól értelek, az istenfogalmat nem tudod filozófiai, csak hitbéli alapon kezelni. Jól értem?

"A filozófia a világ dolgait vizsgálja." Sztem te összetéveszted a filozófiát a természettudománnyal.
A szakirodalom szerint a filozófia meghatározásába az alábbiak közül minden beletartozik:
"A filozófia, régebben magyarítva bölcselet a világegyetem, a természet, az élet okával és céljával, a történelemben érvényesülő rendezőelvvel, a tudás és megismerés lehetőségével, a szépség, művészet és nyelv mibenlétével, a jogi-politikai normák természetével, a cselekedetek helyes vagy helytelen mivoltával, Isten és a transzcendencia létével foglalkozó tudományág. A filozófia ágai ennek megfelelően a metafizika, az ontológia (létfilozófia), a történelemfilozófia, az episztemológia (ismeretelmélet), a tudományfilozófia, a logika, az esztétika, a nyelvfilozófia, a jogfilozófia, a politikafilozófia, az etika és a vallásfilozófia."
Saját belátásod szerint nem egyszerűsíted túl a kérdést?

"A szakirodalom szerint"
A wikipédia nem szakirodalom...

Pedig a modern filozófiai irányzatok tényleg nem foglalkoznak istenekkel.
Ehhez legközelebb talán az idealizmus áll, amely a lét és a gondolkodás viszonyának megállapításában, (a materializmussal ellentétben) a tudatból, az eszméből, a szellemből indul ki, ennek ad elsőbbséget, és tagadja, hogy a tudat és ennek tartalma csupán terméke (ill. visszatükröződése) az anyagnak.
Igazából ennek is csak határterülete a vallásos istenhit és benne bármelyik isten, vagy Isten.
Így valóban a leghelyesebb, ha a továbbiakat a vallás rovatban tárgyalod meg.
Jószerével az idealizmus is kimerül ókori filozófusok értelmezésével, a modern filozófiai irnyzatok között ilyenek vannak: empirizmus, racionalizmus, materializmus, marxizmus, pozitivizmus, voluntarizmus.
A vallási irracionalizmus elég divatjamúlt minden szempontból.
Senki nem foglalkozik már ezzel filozófia szinten.
A vallási alapú istenképek tartalmaival -azt hiszem- tisztában vagyok, ezért tettem fel a kérdést itt, a Társtud. és bölcsészet kat.-ban.
Köszi a hozzászólásodat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!