Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Elsősorban filozófiai, és nem...

Elsősorban filozófiai, és nem vallási értelemben kérdezem: "aki az Urat szereti, annak minden a javára van" -ez a kifejezés mi mindent jelenthet?

Figyelt kérdés

Keresztény szempontból megragadható a fenti kijelentés lényege, ezért nem a Vallás alkategóriában tettem fel a kérdést. A keresztény értelmezésen felül van-e valid jelentése metafizikai-morális-életviteli-akármilyen más szempontok alapján?

Köszönöm, ha megosztod a gondolataid velem.

márc. 23. 08:22
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
82%
"Filozófiai, nem vallási" értelemben ez az égvilágon semmit, mert a vallásos kívül nincs isten. Filozófiai, nem vallási értelemben ez egy értelmetlen, jelentés nélküli mondat.
márc. 23. 09:15
 2/16 A kérdező kommentje:

Köszi.

Tehát, ha jól értelek, az istenfogalmat nem tudod filozófiai, csak hitbéli alapon kezelni. Jól értem?

márc. 23. 09:18
 3/16 anonim ***** válasza:
63%
#2 Ez kb. olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy Superman létezik-e a valóságban. Nem, nem létezik. A filozófia a világ dolgait vizsgálja. Az istenek a vallásokban léteznek csak, a valóságban nem. Tehát a filozófia nem foglalkozik Istennel. Vannak (voltak) hívő filozófusok, akik a kettőt össze akarták mosni, de ez kb. annyit ér, mint például az asztrológia, akik egy a valós dolgot (csillagok, bolygók állása) valami kitalált marhasággal fűszereznek meg. De csak mert valami ezt állítja, attól még marhaság. Ehhez hasonlóan isten sem létezik a filozófiában, még akkor sem, ha valaki ezt állítja.
márc. 23. 09:30
 4/16 A kérdező kommentje:

"A filozófia a világ dolgait vizsgálja." Sztem te összetéveszted a filozófiát a természettudománnyal.

A szakirodalom szerint a filozófia meghatározásába az alábbiak közül minden beletartozik:

"A filozófia, régebben magyarítva bölcselet a világegyetem, a természet, az élet okával és céljával, a történelemben érvényesülő rendezőelvvel, a tudás és megismerés lehetőségével, a szépség, művészet és nyelv mibenlétével, a jogi-politikai normák természetével, a cselekedetek helyes vagy helytelen mivoltával, Isten és a transzcendencia létével foglalkozó tudományág. A filozófia ágai ennek megfelelően a metafizika, az ontológia (létfilozófia), a történelemfilozófia, az episztemológia (ismeretelmélet), a tudományfilozófia, a logika, az esztétika, a nyelvfilozófia, a jogfilozófia, a politikafilozófia, az etika és a vallásfilozófia."

Saját belátásod szerint nem egyszerűsíted túl a kérdést?

márc. 23. 09:35
 5/16 anonim ***** válasza:
66%

"A szakirodalom szerint"

A wikipédia nem szakirodalom...

márc. 23. 10:38
 6/16 A kérdező kommentje:
Olyanok válaszát is várom ám, akik érdemben hozzá tudnak szólni a témához!
márc. 23. 11:06
 7/16 anonim ***** válasza:
66%
#6 Fordítás: "Olyanok válaszára vagyok kíváncsi, akik velem értenek egyet. Csak megerősítést akarok. Tanulni, okulni, fejlődni, javulni nincs kedvem."
márc. 23. 11:59
 8/16 A kérdező kommentje:
Olyanok válaszát is várom ám, akik értik a kérdést.
márc. 23. 12:09
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Pedig a modern filozófiai irányzatok tényleg nem foglalkoznak istenekkel.

Ehhez legközelebb talán az idealizmus áll, amely a lét és a gondolkodás viszonyának megállapításában, (a materializmussal ellentétben) a tudatból, az eszméből, a szellemből indul ki, ennek ad elsőbbséget, és tagadja, hogy a tudat és ennek tartalma csupán terméke (ill. visszatükröződése) az anyagnak.

Igazából ennek is csak határterülete a vallásos istenhit és benne bármelyik isten, vagy Isten.

Így valóban a leghelyesebb, ha a továbbiakat a vallás rovatban tárgyalod meg.

Jószerével az idealizmus is kimerül ókori filozófusok értelmezésével, a modern filozófiai irnyzatok között ilyenek vannak: empirizmus, racionalizmus, materializmus, marxizmus, pozitivizmus, voluntarizmus.

A vallási irracionalizmus elég divatjamúlt minden szempontból.

Senki nem foglalkozik már ezzel filozófia szinten.

márc. 23. 12:10
 10/16 A kérdező kommentje:

A vallási alapú istenképek tartalmaival -azt hiszem- tisztában vagyok, ezért tettem fel a kérdést itt, a Társtud. és bölcsészet kat.-ban.

Köszi a hozzászólásodat.

márc. 23. 12:17
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!