Valóban butul az emberiség?
Néztem ma a 'Hülyék paradicsoma' című filmet, amit meguntam és nem néztem végig, de elgondolkoztatott, mert hallottam már, hogy az IQ csökkenést mutat átlagban a világban.
Az is érdekes, hogy tényleg az alacsony intelligenciájú emberek szaporodnak jobban, úgy sejtem, ez is valós, vagyis ekkor valóban butul az emberiség, valamelyest hasonló módon, ahogy a filmben vázolják, vagy talán mégsem, az oktatás, a pszichológia fejlődése, meg akár a genetika ellenkezőleg, egyre jobban emeli az intelligenciát és kompenzálja a negatív hatásokat?

Az IQ-t eleve el kell felejteni, mint az intelligencia "mértékegysége". Egy elavult koncepció, amit már sehol sem használnak. Egyetlen célja van már csak: a Mensa pénzhez jusson a tesztre jelentkezőkből. Ennyi.
Szóval vagy az intelligenciáról beszélünk, vagy az IQ-ról, de a kettő együtt nem megy.

5
Keress rá a Flynn effektre, a 70-es, 80-as években még növekedés volt, a fejledt országokban csak utóbbi 1-2 évtizedben indult meg csökkenés, de ott se mindenhol. Rosszabb helyeken meg továbbra is nő

100% biztos, hogy NEM emelkedik az IQ, hanem az emberiség butul. Aki azt mondja, hogy nem így van, az nem látja a valósàgot.
Van egy könyv a témában, ami az intelligenciakutatás friss, provokatív eredményeit mutatja be, ami még àt sem ment a szociológiába:
"Felhívja a figyelmet egy közelgő válság veszélyére is: az iparosodott világban a természetes kiválasztódás az intelligencia ellen dolgozik, ezért félő, hogy a közeljövőben egyszerűen nem fognak megszületni azok a jó képességű emberek, akik egy modern társadalmat működtetni tudnak."
A szerzővel Friderikusz Sándor készített interjút, abban is döbbenetes dolgok hangzanak el:

Még valami:
"Az is érdekes, hogy tényleg az alacsony intelligenciájú emberek szaporodnak jobban"
Igen, így van. Egy mélyszegénységben lévő családban, ahol apukának és anyukának még a 8 általános sincs meg, tehát olyan buták, mint a tök, születhet 4-5 gyerek. A középosztálybeli, tanultabb (okosabb) párok meg gyereket sem mernek igazán vállalni.
Mivel az IQ jelentős részben genetikailag öröklődik, ezért a populációban az alacsony IQ-ra vonatkozó gének terjednek el.
Az oktatásnak alig van valami jelentősége. Bár emelhet valamennyit, de nem feltétlenül azért lesz okos a gyerek az iskolában, mert az iskola azzá tette, hanem mert jó képességei vannak a tananyag elsajàtításához.
Ettől függetlenül az iskola tényleg hasznos, de aligha fog egy átlagos képességű diákból p. egy Einsteint varázsolni.
Azt tudom, hogy az intelligencia korosztályonként is eltérő, ez végül is érthető, mert egy gyermek, vagy egy fiatal felnőtt, esetleg egy sokat tapasztalt öregember gondolkodása nyilván eltérő, de szerintem az oktatás és annak minősége sokat hozzátesz, bár az IQ-ra azt mondják, hogy született adottság. Szerintem a logikai készséget lehet fejleszteni, amire kiváló a sakk, vagy a go , meg a hasonló logikai játékok, akár egyes kártyajátékok, mint az ulti, de az ismeretek fejlesztése is csiszolja az elmét, eleve egy tanult ember másképpen látja, érzékeli a világot.
Az iskolákon kívül is sokat számít a háttér, mivel egész életünkben tanulunk, így a könyvtárak megléte és az információk hozzáférhetőségének könnyítése alapvető, aminek az internet nagy lökést adhatott, bár azt is meg kell emlyteni, hogy pont a Média, meg az internet lehet butító hatással is, mert a fals, a félre imformálás is egyre lehetségesebb ezeken a felületeken.
Az igénytelen TV műsorok, amelyek formálják is a közízlést, vagy az ellenőrzetlen összeesküvésszerű elméletek, meg rengeteg tudománytalan, vagy légből kapott állítás tud kontrollálatlanul terjedni, mert régen a könyvek kizárólagos információtároló idejében nem nyomtattak ki bármilyen marhaságot, legalább is sokkal ritkábban, mert volt lektorálás, szakmai ellenőrzés vagy kritika és ez kidolgozottan, szervezetten működött, de a szabad információ áramlás azt is jelenti, hogy jobban terjednek az agysorvasztó marhaságok.
Az biztos, hogy ezt rendkívül nehéz felügyelet alá vonni, ám az oktatás színvonala jórészt anyagi kérdés, így azt egészen biztosan lehet (és kell is) javítani és talán a szórakozást is el lehet vinni olyan irányba, amely tartalmasabb, érdekes ismeretterjesztő műsorok szorgalmazásával.
A kultúra irányának nagy szerepe lehet abban, hogy az általános intelligencia csökken, avagy inkább növekszik, de ezen ha akarunk, tudhatunk változtatni, már ugye feltéve, hogy nem pont az a cél, hogy a tömegeket bégető birkákká degradáljuk.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!