Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért van az, hogy a magyar...

Miért van az, hogy a magyar "a" betűvel jelölt hang annyira ritka más nyelvekben, míg a rövid /á/ szinte minden nyelvben előfordul?

Figyelt kérdés
Miért annyira kontraintuitív a magyar "a"? Mitől függ a hangok előfordulási gyakorisága? Pl. én azt sem értem, hogy az angolban "w" által jelölt hang miért annyira gyakori sok nyelvben (pl. Afrikában is), miközben elég speciális módon képződik, egyáltalán nem annyira magától értetődő, mint a sima "v".
ma 14:26
 1/2 anonim ***** válasza:
54%
"w" miért képződne speciális módon? pont, hogy sokkal egyszerűbb képezni. tulajdonképpen ha lusta vagy rendesen összezárni a szádat a "v"-hez, akkor "w" lesz belőle.
ma 14:45
 2/2 anonim ***** válasza:
Az megvan, hogy a magyar nyelv egyetlen élő nyelvvel rokonos csak a világon, ugye? (a mansit és a hantit nem veszzük figyelembe, mivel a kettőt együtt összesen egy kisebb magyar település létszámával megegyező ember beszéli, irreleváns). Tehát miért olyan nagy meglepetés az, hogy nem hasonlítunk más nyelvekhez? Miért hasonlítana a mi nyelvünk a bármi máshoz?
ma 18:34

Kapcsolódó kérdések:

A spanyol vagy a portugál gyarmatosítók szolgálatában előfordult 1-2 magyar is?

Ha nem is nagy számban, de a Habsburgok dunamenti monarchiájából, aminek a Magyar Királyság is a része lett 1526 után, csatlakozhattak magyarok a spanyol gyarmatosítókhoz, hiszen Spanyolországot is a Habsburgok uralták, csak a dinasztia spanyol ága. A portugál...

Tárgyakat keresek, amik az 1851-es, Londoni világkiállításon előfordultak. Pár ötlet?

A dolgok, amiket eddig sikerült fellelnem: - Aratógép - Herendy porcelán - a gáztűzhelyek ősei Jól jönne, ha valaki tudna még írni párat. Előre is köszönöm! :)

Másoknál is előfordult, hogy felmenőjét, vagy rokonát úgy vitték el a holokauszt során, hogy nem volt zsidó?

Én nem rég kiderítettem, hogy az üknagymamám testvérét elvitték Dachauba, és ott is halt meg. Az okát még nem találtam meg, de az biztos, hogy nem volt zsidó. Minden nagyszülője katolikus volt.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!