A szabad akarat kompatibilisták komolyan azt hiszik hogy az elméletük jó?
Azt mondják hogy az ember akkor szabad és felelős, ha a belső vágyai, jelleme szerint cselekszik, nem kell a "máshogy választás" képessége.
De a demenciás ember is az aktuális belső vágyai szerint cselekszik, a suta kisgyerek is az aktuális belső vágyai szerint cselekszik, és a felnőtt, kognitíve egészséges ember is a saját vágya szerint cselekszik.
Hogy a fenébe lehet ezekre azt mondani hogy ugyanolyan felelősek?

válasza:

válasza:

válasza:Szerintem ön félreértett mert ezzel én is egyet értek, de pont emiatt nem értem hogy a felnőttek miért felelősebbek, ha nekik sincs szabad akaratuk.
Nézzük meg: A demens ember az elmeállapota miatt nem tud alternatív opciók közt mérlegelni, ezért a választása determinált.
A felnőtt egészséges ember tud mérlegelni, de ha nem tud szabadon választani, akkor miért lenne neki több felelőssége? Azért mert el tud képzelni alternatív dolgokat, aztán a választása ugyanúgy determinált mint egy gyereknek?

válasza:

válasza:te félreértetted az egészet. Ilyen elmélet nem létezik. Létezik viszont egy csomó link cégtulajdonos, aki erre hivatkozva szeretne jó nagyot lopni, pedig cégműködtetéshez nem ért. Ezeknek nagy szájuk van, egy csomó semmit se értő ember meg beveszi, és azt hiszi, ez valami nézetrendszer. De épelméjű okos ember meg se hallgatja, tudja, hogy abszurdum.
Egyébként az akarat szabadságának határai évezredek óta izgatják a filozófusokat. Nagyjából ez úgy szól, a szabadság határa ott van, ahol a normális és együttműködő ember képes felmérni a megvalósítható célokat, amihez szükséges a saját képességei határainak megállapítani tudása is. Minél kevesebb a tudás, annál kevesebb a szabad akarat. És aki ezért mégis átlépi a határt, rosszul jár. A természet törvényei érvényesülnek akkor is, ha nem ismerjük őket.
Kapcsolódó kérdések:
Most ez elsőre furán hangzik, de tulajdonképpen ha a szabad akarat úgy működne ahogy a belső tapasztalat sugallja (vagyis Én szabad akaratból tudok választani A és B opciók között, úgy hogy a döntés nem volt előre meghatározva, de nem is véletlen volt), akkor az...
Üdv, szerintetek mi az élet értelme? Szerintetek van szabad akarat? Mert ha megfigyeljük az élőlényeket, vele együtt magát az embert, fajokon belül az élőlények ugyanazokat a tevékenységeket csinálják életük folyamán csak más-más időben
Szerinted jobb vagy rosszabb lenne egy olyan elképzlet világ, ahol egy olyan ember, aki nem akar élni, "odaadhatná" az életét egy olyan embernek, aki haldoklik és még akar élni. Tehát aki meg akar halni, az önszántából meghal, a haldokló pedig tovább élhet.
Az idő determinisztikussága alatt azt értem, hogy előre "megvan", hogy pontosan mi fog történni holnap, jövőre vagy ezer év múlva, csupán nincs elég számítási kapacitásunk, hogy elég pontosan prediktáljuk. És a determinisztikusság megváltoztathatatlanságot is magában...
Egyáltalán: létezik ilyen?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!