Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mikszáth vs Mórich vs Jókai?

Mikszáth vs Mórich vs Jókai?

Figyelt kérdés
Szerintetek?

2015. okt. 27. 13:01
 1/3 anonim válasza:
Én Mikszáth műveit szeretem a legjobban. Olyan érzéseket képes átadni a művei által, amelyre nagyon kevés író képes. Én őt tartom leginkább kiemelkedőnek.
2015. okt. 27. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
Egyiküktől sem olvastam túl sokat, de ezek alapján szintén Mikszáth. Jókaitól csak az Aranyember tetszett, bár az nagyon. Móricz nekem túl depis (még ha realista is...)
2015. okt. 27. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Mindhárom kiemelkedő magyar író, nehéz a választás, mert mindhárom jó, de más miatt.


Én talán Móriczot kedvelem legkevésbé, pedig nagyon jó művei vannak, elolvastam az Erdélyt is és a Rózsa Sándort is (és több kisebbet), de ezek a művek nem annyira szórakoztatóak, önmagától nem ül le az ember, hogy olvassa őket, inkább vájt fülűnek kell lenni hozzá. Egy átlag mai olvasó a Rózsa Sándortól szerintem hülyét kapna, két oldal után a sarokba hajítaná. Ráadásul hozzám Móricz politikai beállítottsága sem áll túl közel, a társadalomszemléletével sok esetben nem tudok azonosulni.


Mikszáth és Jókai között nagyon nehéz választani, ha engem kérdezel, szerintem Mikszáth jobb és sokoldalúbb író, Jókai viszont termékenyebb és monumentálisabb. Most beszélhetnék Mikszáth realizmusáról, ami viszont nem teszi jobbá a műveit (sokan azt hiszik, hogy azért, mert megjelenik nála a realizmus, jobb író - pedig ez nem ilyeneken múlik). Számomra más miatt jobb (kezdjük ott, hogy rengeteg művében meg sem jelenik a realista ábrázolás, illetve a romantika nagyon kísért nála is, és Jókainak is vannak realista hősei... - szóval ilyen téren nehéz a két író között különbséget tenni). Ami nekem Mikszáthban tetszik, az az érzéke a drámaisághoz, nagyon jó érzéke van a drámai szituáció megteremtéséhez, gondolj csak a Tóth atyafiak/Jó palócok némely novellájára, de akár a regényeiben egy-két jelenetre (Fekete város stb.). A sejtetések és a kegyetlen, elkerülhetetlen tragikus emberi sorsok egy-két regényében engem nagyon megfogtak. Ugyanakkor tetszik az is, hogy a régi, félfeudális Magyarországot kontrasztba tudja állítani a modern, hírlapírói polgári világgal, és ebből számos összeütközést megelevenít.


Ezzel szemben Jókai számomra egy olyan író, aki tömeggyártással írta a regényeit, megvoltak a kész sablonjai, és ugyanazokból a figurákból rakott össze történeteket egymás után, mindig másképp variálva. Nem tetszenek a meseszerű történetei, a kiszámítható végkifejlet, a románcszerű hősök és események a műveiben, hogy a szereplők sablonszerűen jók és rosszak stb. Bár a másik két író sem mentes teljesen ezektől, de ez leginkább Jókainál érhető tetten. Bár vannak neki halhatatlan, monumentális remekművei, pl. az Arany ember, a Kőszívű ember fiai (ami egy óriási nagy munka, az egyik kedvenc regényem), az Egy magyar nábob stb. - viszont a legtöbb munkáját én túl sablonosnak, sorozatterméknek érzem.


Összességében tehát nálam Mikszáth győzött :D

2015. okt. 27. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!