Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Lehetséges, hogy a Római...

Lehetséges, hogy a Római birodalom többek között azért bukott meg, mert a vízvezetékeikben ólmot használtak?

Figyelt kérdés
Az ólom mérgező nehézfém, kumulálódik a szervezetben, és idegrendszeri károsodásokat, az agy leépülését okozza. Lehet, hogy azért bukott el a Római Birodalom, mert túl sok és túl befolyásos ember lett egyre infantilisebb az ólommérgezéstől, ezzel rossz döntések egész sorozatát halmozva egymásra?

2016. okt. 27. 13:11
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
75%

Mivel már láttam és tapasztaltam ólommérgezett személy viselkedését, azt mondom hogy lehetséges. Bár például ha a rendszerváltás utáni Magyarországot nézzük akkor látható hogy ólommérgezés nélkül is nyomorba dönthető egy ország. Hacsak nem mindegyik politikusnak amalgám tömése van, ami szintén mérgező nehézfémet, vagyis higanyt tartalmaz.

Ma a vezetékes víz fertőtlenítésére használt klór sem egészséges, mert elpusztítja a bélflóra hasznos baktériumait is. Továbbá a levegőszennyezés miatt megnövekedett a pozitív és lecsökkent a negatív ionok mennyisége a levegőben. Ahogy megnövekedett a CO2 és lecsökkent az oxigén tartalma is. Tehát ma is sok minden hozzájárul ahhoz hogy az agy idő előtt leépülhessen.

2016. okt. 27. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
24%

Egyrészt hasonló okból bukott meg, mint amiért a mai európai országok is meg fognak bukni. Szaporulat lecsökkenése, korrupció megnövekedése, illetve a környező népek túl erősek lettek hozzájuk képest. A barbárok beözönlése. A civilizáció és annak minden vívmánya hosszú távon csak gyengébbé teszi a népeket, a birodalmakat. A barbárok, akiknek nincsenek erkölcseik és vesztenivalójuk, viszont jók az életösztöneik mindig legyőzik a civilizációt. Egy olyan harcban, ahol nincsenek szabályok, mindig az veszít, aki mégis be akar tartani valamilyen szabályt.


Másrészt most rosszabb a helyzet, mert azon kívül, hogy minden külső hatalom a birodalom vesztét akarja (római vagy európai) most még Európa sem ismeri fel mit kellene tennie, mert az ellenség a gondolatokba is beférkőzött. Ok, a rómaiak sem tettek meg mindent, amit megtehettek volna, de ők legalább harcoltak a barbárok ellen, amíg tudtak. Mondjuk ez igaz lehet Európára is, mert ha úgy vesszük ők is harcoltak ellenük, amíg tudtak, csak már rég nem is tudnak ellenük harcolni.

2016. okt. 27. 14:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
Szóval egy birodalom bukását nem kell túlmisztifikálni. Minden birodalom megbukik idővel, tök mindegy, hogy ólommal vagy ólom nélkül. Ez az ólmozás ilyen National Geographic-os clickbait baromság.
2016. okt. 27. 14:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
De ha úgy vesszük, akkor a vízvezeték és az ólom használata vagy a klór és az akkumulátorok is a civilizációhoz tartoznak, szóval ez is csak azt erősíti, hogy a civilizáció megöli önmagát.
2016. okt. 27. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:

Vagy a nők jogainak erősödése. Feminizmus = nincs gyerek = halál. Nagyon egyszerű képlet.

Na de most már nem írok többet.

2016. okt. 27. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
"Vagy a nők jogainak erősödése. Feminizmus = nincs gyerek = halál. Nagyon egyszerű képlet." - nem annyira egyszerű. Nem a nők jogaival van a probléma, hanem a női szerep torzulásával. Nem az a baj, hogy joguk és lehetőségük van olyan szerepre, mely korábban a férfiak kiváltsága volt, hanem hogy rá vannak kényszerülve. De ne offoljuk szét a kérdést. (Ha tovább akarjuk tárgyalni, vigyük át a politikába egy új kérdés formájában.)
2016. okt. 27. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Visszatérve az ólomhoz, a vízvezetékből a vízbe oldódó ólom kismiska volt ahhoz képest, ahogy a rómaiak az ólommal egyéb módon mérgezték magukat. Felfedezték, hogyha a megsavanyodott bort ólomedényben tárolják, netán felforralják benne, megédesedik. A megecetesedett bor ecetsav-tartalma az ólommal ólom-acetátot képez. Ez az ólom-acetát pedig édes ízű. Ipari méretekben itták az így édessé tett borokat. Ezt nevezték ők defrutumnak. ( [link] ) A bepárlásával nyert ólom-acetátot vagy ólomcukrot pedig sapának. Az ebben az időben megjelenő receptúrák (szakácskönyvek) is említik a sapával való édesítést. Szóval a gazdagok, akik megengedhették maguknak az első mesterséges édesítőszert, mind ólom mérgezésben szenvedhettek. Úgy gondolom, hogy a feljegyzések szerint Caligulán is Nérón is megfigyelhetőek voltak azok az idegrendszeri- és vesebetegségek, vagy a nemzőképesség elvesztése, ami simán betudható a folyamatos ólom mérgezésnek.
2016. okt. 27. 23:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:

"Nem az a baj, hogy joguk és lehetőségük van olyan szerepre, mely korábban a férfiak kiváltsága volt, hanem hogy rá vannak kényszerülve."


Csakhogy ebben nem létezik középút, az csak egy fantazmagória. Ha juguk van hozzá, akkor rá is vannak kényszerülve, ez így működik a világban.


De most már tényleg off.

2016. okt. 28. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
A Római Birodalom bukása nagyon bonyolult, több száz éves lassú folyamat volt, nagyon összetett okai voltak. Végig lehetne menni a politikai, gazdasági, társadalmi, katonai, kulturális, vallási folyamatokon, amik egymással is összefüggésben vannak, de erre most inkább nem vállalkozom. A lényeg, hogy kiragadni egy dolgot teljesen felesleges (ráadásul tényleg egy ilyen national geografikba való marhaságot, hogy "azért omlott össze a birodalom, mert ólom volt a vízvezetékben"). Kb. ez úgy hangzik, mintha azt mondanád, hogy az XY 80 éves bácsi azért halt meg, mert 12 éves korában vett egy málna ízű nyalókát. Semmi értelme nincsen.
2016. okt. 28. 23:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:

Ízisz és Mithrasz kultusza kiszorult, mert elterjedt a kereszténység, apránként felépül az egyházszervezet.

Vallási reformok (születésszabályozás-túlnépesedés)

Constantinus elfogatta a kereszténységet,így Róma lassanként elvesztette kiváltságos helyzetét.

337-ben a kereszténység győzedelmeskedik más vallások felett.

A halálos ágyán a császár is felveszi a keresztet.

378 Róma lassú haldoklása elkezdődik:Gótok,népvándorlás,kettészakadás...


Ahol a kereszténység hatalomra kerül, ott Omen, s nem ámen.


Elég tanulmányozni mi lett a népünkkel miután mi is pogányokból kereszténnyé váltunk, az ősi hitünket elhagyva, mi is elkorcsosultunk, buta,gyenge,naiv,irányítható...

Mit jót adott Nekünk ez a vallás? Triannont, és 30 év hazug politikát.

2016. nov. 2. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!