Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kerti földet szeretnék sterili...

Kerti földet szeretnék sterilizálni. Ha vizet felforralok, és a lángról lekapott vízet arra a kevéske földre ráöntök, akkor az tekinthető hatékony sterilizálásnak?

Figyelt kérdés
Szeretném ha a csíranövényem nem fertőződne be semmivel sem.

2020. jan. 5. 19:02
 1/9 anonim ***** válasza:
54%

Nem.

A legkönnyebben mikróba lehet.

1kg föld 5 perc.

2020. jan. 5. 19:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
74%
Miért nem csávázod?
2020. jan. 5. 22:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
A forró víz max a humán patogénekre hat. Meg kell nézni, hogy milyen fertőzés van arra specifikus kezelés kell.
2020. jan. 6. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:

"A forró víz max a humán patogénekre hat."


Előre bocsátom, nem vagyok agrármérnök, vagy mikrobiológus, de ez kicsit ilyen "Miért is?" állításnak tűnik.


Az élő szervezetek egyike se díjazza a 100 C körüli hőmérsékletet rövid távon sem.

Egy növénypatogén baktériumot, laposférget, gombát pontosan ugyanolyan fehérjék építenek fel, mint egy humán patogént.

A fehérjék márpedig nem szeretik a magas hőmérsékletet, denaturálódnak, a nukleinsavak is degradálódnak, a lipid hártyák is szétesnek. Legalábbis mezei logikával ez lenne a hatása bármilyen sejtre nézve a 100 celsius fokos víznek.


De ugyanígy az UV, az ózon, a savak-lúgok is univerzálisan minden élő szervezetet roncsolnak.


Azóta amúgy csináltam kontrollnak egy megmikrózott földet is.

10-10 kis ültető ládába mennek ki a magok. nem hinném hogy ez elég nagy szám ahhoz, hogy szignifikáns eredményt kapjak arról, melyik fizikai sterilizálás a jobb módszer.


(amúgy simán csak nem volt kedvem elmenni gazdaboltba, meg kíváncsi voltam erre a technikára).

2020. jan. 6. 13:42
 5/9 anonim ***** válasza:

"Az élő szervezetek egyike se díjazza a 100 C körüli hőmérsékletet rövid távon sem."

Akkor bizonyára meg fogsz lepődni, hogy a mikrobiológiában ha biztosra akarunk menni, akkor nedves gőzzel (nagy a hőátadó képessége) 1 atm túlnyomáson, (azaz 121 fokon) sterilezünk 20 percig. Vagy hőlégsterilizálóban levegővel (nem jó a hőátadó képessége) 200 fokon 1 óra hosszán keresztül.

Amikor sterilizálunk. Szóval a biztosra megyünk.

2020. jan. 6. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

Olvass utána, nem egy szervezet éli túl a 100 fok körüli hőmérsékletet. Sőt van olyan baktérium amelyik tud olyat, hogy ha magas a hőmérséklet akkor egy különleges állapotba kerül amiben túlél jóval többet mint 100 fokot (mélytengeri vulkánkitörések közelében találtak ilyeneket). Majd ha ismét "lehül" akkor újra "magához tér". És ezt 1-2 alkalommal képes ismételni. Ezért sokszor (ahogy az előttem szóló is jelezte) nem is elég egyszer magashőmérsékleten sokáig sterilizálni (ld. 120 fok 20 perc) hanem ezt 2x 3x megismételjük. Ezt nem tudod megtenni egy vödör forró vízzel. A humán patogének egy része az egyszer forróvizes "kezelésre" elpusztul (ők a 36 fok körül érzik jól magukat). De pl. a vírusok sokkal stabilabbak (és fent is csak a baktériumokról beszéltünk). A vírusokat jóval tovább kell "főzni".

A dolog másik fele, hogy a talajban vannak "jótékony baktériumok" is amelyek kellenek ahhoz, hogy a "talaj talaj legyen" ha ezeket kipusztítod (márpedig a fenti stelirizációs eljárással azok is kipusztulnak) akkor megint nem teszel jót a növényednek. Ezért kell pontosan tudni, hogy mik a patogének és arra specializált szerrel/módszerrel kezelni.

2020. jan. 6. 23:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:

"(mélytengeri vulkánkitörések közelében találtak ilyeneket)."


Ismerem ezeket, extremofiloknask hívják őket, és legtöbbjük az archeák doménjébe tartozik.


De abban azért szerintem mind egyetértünk, hogy a hátsókertem talajában nem valószínű, hogy a mélytengeri hidrotermális kürtőknél tanyázó kén-hidrogént lélegző bacikkal fogok találkozni...

2020. jan. 7. 00:27
 8/9 A kérdező kommentje:

"A vírusokat jóval tovább kell "főzni"."


Ok, vírusokra egyébként se lehetne kapni növényvédő szert, úgyhogy azok olyanok, hogy vagy mindent kinyírsz a talajban, és azon felül még a vírusokat is, vagy specifikusan egy-egy bacit/gombát, de akkor fix hogy maradnak növényvírusok is.


Egyébként oké, elismerem, a jótékony bacik is meg lettek főzve.

de laborban tök steril agaron pl kinő az arabidopsis, meg szerintem bármi más is kinőne, úgyhogy a növény képes tolerálni a talajlakó bacik hiányát. Mondjuk a pillangósok jó kérdés. Lehet azok valóban életképtelenek lennének, ha az életfolyamataikhoz szükséges nitrogén fixáló bacikat is mind kiírtanánk.

2020. jan. 7. 00:33
 9/9 anonim ***** válasza:
Mi a baj a sima sütővel? 250 fok fél óráig sztem. mindent elpusztít, amit el kell.
2020. jan. 7. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!