Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy vendég panaszt tett, hogy...

Jazzman27 kérdése:

Egy vendég panaszt tett, hogy nem elég hideg a jég.Elsőre jót röhögtünk rajta, de később elgondolkoztam, hogy vajon érezheti-e valaki, mondjuk a -1 fokos, és a -10 fokos jég közötti különbséget. Mégsem volt a vendég teljesen hülye??

Figyelt kérdés

#ital #jégkocka #jég hőmérséklete #jég hideg
2021. okt. 17. 22:13
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
88%
A meleg és a forró tea között érzed a különbséget? Ugyanígy érezhető, hogy a jég mennyire hideg.
2021. okt. 17. 22:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
79%
Elvileg érezhető a különbség, de az illető akkor is shegfej volt. Ami MÁR jég, az teljesen jó pl italba, vagy bármi másra, amihez jég kell. A whiskey-ben a -4 fokos jég is ugyanúgy elolvad, mint a -14 fokos, és mindkettőből víz lesz.
2021. okt. 17. 22:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
90%
nem hülye a vendég. pl töménybe teszed ott van különbség. Más íze van a tömény italoknak hőmérséklet függvényében. Csomó tömény ital finomabb ha hidegebb. Mikor kortyolgatod sokkal jobban lehül az ital ha hidegebb a jég. Nem az a célja ,hogy elolvadjon és felvizezze az italt. Hanem a kortyérzetet javítja. Ez nem sznobizmus meg nem placebo, ki kell próbálni. Pl. jagermeister, vagy ouzo esetében nagyon érződik a különbség. Az,hogy panaszt tett sem biztos ,hogy seg**ejség. Elég nagy felárat fizet. Akkor már kapja normálisan az italát. Nem mindegy,hogy hol történt az eset. Ha a sarki krimóban panaszkodott Jóska bácsi,hogy a kevertbe nem elég hideg jeget raktak nem ugyan az mint egy elitebb helyen 1-2 eFt ba kerülő felesár esetén. Ez nem derült ki a kérdésből. Van ahol elvárható,van ahol nem.
2021. okt. 17. 23:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 EagleHUN ***** válasza:
88%

Fizikailag is van különbség több okból is.


A hideg jég először lehűti az italt (miközben ő maga felmelegszik), aztán az olvadó jég az olvadáshőjével 0C -fokon is tartja az italt addig amíg el nem olvad (feltéve ha addig meg nem itták azt az italt még hidegebben).

Ahogy előző (#3) írja jelentős ízbeli különbség lehet egyes italoknál a hőmérséklet függvényében.

Márpedig ha az a cél hogy az ital be legyen hűtve kevesebb mint 0 fokra akkor 0 foknál sokkal hidegebb jégkockákra lesz ehhez szükség.

Elitebb helyeken még a poharakat és magát az italt is fagyasztóba rakják pont ugyanezen okból.


Tehát ha hűteni kell az italt a már olvadozó jégkockák erre teljesen alkalmatlanok csak felvizezik és csak maximum 0 C -ig tudnának hűteni.


Ilyen szempontból nem biztos hogy s****j volt az illető. De tényleg nem mindegy hol és mennyiért kéri.


Másrészt ha tényleg jó hideg az ital akkor a szervezetünk kalória felhasználással felmelegíti. Így az össz kalória amit adni képest kevesebb mint egy melegebb italnál. Lehet hogy épp fogyókúrázott az ipse vagy vigyáz az alakjára. Ám ez a kalóriabeli különbség elég kicsi ha ezen okból mondta akkor s***j volt.


+ 1 tipp:

Amennyiben nem áll rendelkezésre valamiért kellően hideg jég, akkor is lehet hűteni vele egészen jól. Egy jégkockákkal teli edénybe állított valami pl itallal teli pohár. És a poháron kívüli jégkockákat kicsit megsózni. Ettől a jégkockák erőltetetten kezdenek el olvadni és jelentős olvadáshő kivonás történik a környezetből, például a bele állított pohárból és italból.

Így megúszható az ital "felvizeződése is" mégis hideg lesz tőle.

- A só ne menjen az italba!

- Emberi kéz ne merüljön bele a sós jégbe mert szó szerint fagyási sérüléseket okoz és gyorsan akár másodpercek alatt.


Kevésbé elit helyen el tudok képzelni ilyesmit is. Vagy a kémikusok és fizikusok törzshelyén. :D

2021. okt. 18. 00:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2021. okt. 18. 12:02
 6/15 Wadmalac ***** válasza:
96%

Amúgy ez a rövidital hidegen fogyasztás nagy trükk, attól "finomabb" így, mert egy kupac íz- és főleg illatanyag kipárolgását és ezzel észlelését megakadályozza a hűtés, a valódi ízt, aromát pont nem jéghidegen éreznéd és rájönnél, hogy ez az izé egy xar. :D


A minőségi pálinkakóstolás ezért nem is ennyire hűtve történik.


A jó minőségű röviditalokat nem KELL +10 C fok alá hűteni az ízélményhez.

A jelentőseb hűtésnek, befagyasztott pohár vagy jégkocka, akkor van jogalapja, ha a lé kitöltés előtt kifejezetten szobameleg vagy még melegebb (nyáron a polcról).

2021. okt. 18. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 krwkco ***** válasza:
32%

Szerintem nincs igaza a vendégnek. A jég elég rossz hővezető és a felülete a normál 25C körüli hőmérsékleten mindig síkos. Azért, mert mindig van rajta egy 0 fokos vízréteg. A jéghez sosem ragad hozzá a nyelvünk, mint mondjuk a egy 0 fok alatti fémoszlophoz.

És emiatt a hideg jég csak egy kicsit több jégnek felel meg. A külseje 0 fokos. A belseje lehet akár -21 is, mi és az ital is mindig a 0 fokos felszínnel érintkezünk.

2021. okt. 18. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 Wadmalac ***** válasza:
100%
#7: Ez igaz, de ettől még a hidegebb jég az olvadásához több hőt fog elvonni az italtól. Az, hogy ezt egy állandó nulla fokos felületen át teszi, ezen nem változtat.
2021. okt. 19. 08:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
#7: az,hogy a határrétegnek más hőellenállása van az még nem azt jelenti amit írtál. Ráadásul a határréteg vastagsága se túl nagy (Fourier I.) így nem valami sokat számít,hogy ott van az a réteg vagy sem. Milyen jó is lenne ha hőszigetelhetnénk egy pár tized mm vastag vízréteggel.
2021. okt. 19. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 krwkco ***** válasza:
39%

#8

"Ez igaz, de ettől még a hidegebb jég az olvadásához több hőt fog elvonni az italtól."

Ez igaz. Ezzel kapcsolatban ezt írtam:"És emiatt a hideg jég csak egy kicsit több jégnek felel meg."

A vendég nem veszi észre, hogy az itala annyival jobban hült le, mintha néhány százalékkal nagyobb jégkockát kapott volna.

2021. okt. 19. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!