Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Annyi elektromágneses jel van...

U. Xorter kérdése:

Annyi elektromágneses jel van az éterben... hogy hogy nem zavarják egymást?

Figyelt kérdés

nov. 26. 13:13
 1/10 lali24 ***** válasza:
100%
elég gyakori, hogy zavarják egymást.
nov. 26. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Általában csak egy kis frekvenciatartományra szoktak szűrni pl mobil wifi modeme alapból nem foglalkozik azokkal a frekvenciákkal, ahol nem történik adatközvetítés. Antennát is lehet úgy tervezni, hogy csak bizonyos frekvenciákra vagy csak bizonyos irányból érkező jelekre legyen érzékeny (pl parabola).
nov. 26. 13:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:
#2-es, ez a bizonyos szűrés mennyire éles? Ha pl. van egy állomásom, ami 100.000 Hz-en sugároz, meg egy másik, ami 100.001 Hz-en, akkor el tudom választani a kettőt egymástól?
nov. 26. 14:05
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez most 100Hz vagy 100 kHz?


Amúgy valószínűleg nem, de nem véletlen küldünk *szinte* mindent digitálisan és csomagkapcsoltan.

Mert 1-2 bit flip javítható kódolástól függően. Ha ennél több van akkor újra lehet kérni a teljes csomagot


Analógnál meg szívás van.

nov. 26. 14:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:
100 Hz és 100 egész 001 ezred Hz, de ez csak példa. És igen, kihagyhatatlan a lépés, hogy analóg adó-vevőkkel foglalkozzunk. Az érdekel, hogy ha az egyik vevő antennája a 100 Hz-re van állítva, a másik meg 100.001 Hz-re, akkor nem fogják-e egymás jeleit - mint zaj - venni? Ebből a szempontból hogy működik a frekvenciaszűrés, mik a határai, pontosabban mennyire lehet tisztán egy adott frekvenciájú jelet kiszűrni?
nov. 26. 19:40
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
A 100 Hz nem a legjobb példa, ilyen kis frekvenciájú rádióadó nincs. A 100 kHz környéke már jobb, bár még az is a hosszúhullámú sáv alatt van. Ha két rádió adóállomás által kisugárzott frekvenciára gondolsz, akkor a vevőkészülékben a 100 kHz-et nemigen tudod elválasztani a 100,001 kHz-től, ez csak 1 Hz különbség. A műsorszóró adók a hosszú- és középhullámú sávban 9 kHz-re vannak egymástól. Egy gyengébb minőségű rádióvevőnél még így is előfordulhat, hogy az erős helyi adó melletti gyengébb adó műsorával együtt hallható a helyi adó műsora is. Szóval van, amikor zavarják egymást. Ha van otthon egy rövidhullámú vételre alkalmas rádiód próbál ki, rövidhullámon gyakori, hogy az szomszédos adók zavarják egymást. Sőt a régi időkben voltak direkt zavaró állomások is. Például az elvtársak rendszeresen zavarták a Szabad Európa Rádió és egyéb „ellenséges” rádiók adásait.
nov. 26. 19:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

„Az érdekel, hogy ha az egyik vevő antennája a 100 Hz-re van állítva, a másik meg 100.001 Hz-re, akkor nem fogják-e egymás jeleit - mint zaj – venni?”

Módosítsuk inkább így: „ha az egyik vevő antennája 100 kHz-re van állítva, a másik 100,001 kHz-re, akkor nem fogják-e egymás jeleit – mint zaj – venni?”

Te itt most két külön vevőre gondolsz, azok nem zavarják egymást még, akkor sem, ha azonos frekvencia vételére vannak beállítva. Nem fogják egymás jeleit venni, hiszen rádióvevőkről írsz, nem rádióadókról. Bár annyi lehetséges, hogy a frekvenciaváltós készülékek helyi oszcillátora sugározhat valamennyire. Ez pedig a közelében levő másik rádiót zavarhatja, de csak akkor, ha az egyik vevő éppen a másik vevő helyi oszcillátorának frekvenciájára van hangolva.

nov. 26. 20:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:

Jó, akkor legyen 100 kHz és 100.001 kHz.

Ahhoz, hogy az éterben ott legyen a két rádiójel, ahhoz mindkettőt sugározni kell. Ha tudom számítógéppel digitalizálni a két jel összegét (szuperpozícióját?), akkor vannak-e olyan informatikai módszerek, amivel el tudom választani a kettőt? Azt tudom, hogy analóg áramköröknél (sávszűrés) a jelerősség skálát "csak" exponenciálisan lehet ki kivágni (dB skálán lineárisan) a frekvencia függvényében. De ennél van-e jobb módszer, akár a megfelelő szoftvereket kiválasztva?

nov. 26. 20:12
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

„Ebből a szempontból hogy működik a frekvenciaszűrés, mik a határai, pontosabban mennyire lehet tisztán egy adott frekvenciájú jelet kiszűrni?”

Ebben a kérdésben két vevőre gondolsz. A probléma nem így szokott felmerülni, hanem úgy, hogy egy rádióvevő mennyire képes „elválasztani” egymástól a frekvenciában közel eső rádióadók jeleit. Ezt úgy nevezik, hogy mennyire szelektív. Ennek határait a vevőkészülékben levő rezgőkörök vagy egyéb fajta szűrők mennyisége, kapcsolástechnikája szabja meg. Azért nem lehet ezt a végtelenségig fokozni, mert az amplitúdó modulált adásoknál ettől függ az átvihető hangfrekvenciás sáv felső határa. Például a középhullámú adók frekvencia távolságát 9 kHz-ben állapították meg. Ennek a fele, 4,5 kHz lehet a legnagyobb átvitt hangfrekvencia. Ha ezt sokkal tovább fokoznák, akkor egyrészt jóval nehezebb lenne a megfelelően szelektív készülékeket megépíteni, másrészt az amúgy is alacsony felső hangfrekvenciás határ is jóval lejjebb tolódna.

A digitális és szoftveres része távol áll tőlem, arra esetleg, majd más válaszol.

nov. 26. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Most, hogy ezeket tisztáztuk, rátérnék az igazi felvetésemre:

A mai rádiózás a trigonometrikus frekvenciákon alapul, amik alatt olyan idő-intenzitás f (bázis)függvényeket értek, hogy: f(t + h) = f(t), ahol h a hullámhossz. De mi lenne, ha a bázisfüggvény hullámhosszát nem lehetne egy paraméterrel jellemezni, hanem valamilyen erőszakos fraktálfüggvényünk lenne, mint a Weierstrass függvény ( [link] ), és nem adható meg hozzá a trigonometrikus függvényekre amúgy jellemző hullámhossz?

Jól gondolom, hogy az ilyen jelek zavarnák az összes többit?

nov. 26. 20:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!