Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Evolúciós és fajfenntartás...

Evolúciós és fajfenntartás szempontjából milyen jelentőséggel bír a hagyományos családmodell megtartása?

Figyelt kérdés

2022. okt. 1. 19:31
 1/9 anonim ***** válasza:
79%

Nagy.

Már csak a gyerekek száma miatt is.

2022. okt. 1. 19:43
 2/9 anonim ***** válasza:
79%

Természetesen nagy, de azért a helyzet változik, igazi nagycsalád már kevés helyen van, az öregek terhét és teljes eltartását már nem sokan vállalják, az általános nyugdíjrendszer nagyjából leveszi ezt a terhet a fiatalabbak válláról.

Az elárvult, vagy magukra hagyott gyermekek sem pusztulnak már feltétlenül el, hanem nevelőintézetekben gondoskodnak róluk, vagy a veszélyeztetett kiskorúak ellátását és a nem jól funkcionáló családokból való kivételét is a társadalom megoldotta és egyébként is az ifjúsági és gyermekvédelem nagy kompetenciával bír, vagy az iskolák, oktatási intézmények szinte teljesen átvették a családoktól a kiskorúak intellektuális fejlesztésének feladatát, mert a múltban ez is a családok feladatai közé tartozott többnyire.

Az óvodák, bölcsődék is komoly segítséget jelentenek és még azt is ki lehet jelenteni, hogy immár nem lehetetlen az egyszülős csonka családokban is a gyermeknevelés, bár természetesen a lehetőségek azért ekkor szűkülnek, de mégis viszonylag jó esélyeket kínálnak, holott ahogy egyre visszább megyünk az időben, úgy volt ez egyre lehetetlenebb.

A hagyományos családmodell azonban még most is domináns, a gyermekek megtanulhatják a férfi-női szerepeket, testi és lelki fejlődésük ekkor a legjobb.

Én neveltem egyedül gyermeket és bizton állíthatom roppant nehéz feladat, ha egy személyben valaki apja - anyja akar lenni a gyermekének egyszerre, keveseknek is sikerül, vagy talán senkinek sem maradéktalanul.

2022. okt. 1. 20:31
 3/9 anonim ***** válasza:
47%
A szemünk előtt szelektálódik ki a hagyományos családmodell. Egyre kevesebben találják vonzónak, egyre kevesebbek látják előnyösnek a gyerekeik és saját életük szempontjából.
2022. okt. 2. 00:55
 4/9 anonim ***** válasza:
93%

Melyik hagyomány szerinti családmodellre gondolsz?

A XIX. századi "nagycsaládra"? Amikor egy szobában lakot apa anya gyerekek, esetleg nagyszülők? A magas halandóság miatt a gyerekek nagy része nem élte meg a felnőttkort, és a szülők nagy része sem a gyermek felnövekedését? Az új férj/feleség vette át a gyerekek nevelését, vagy a rokonok.

A XX. század közepénk "kis család"? Ahol apa, anya gyerekek éltek együtt külön a testvérektől, nagyszülőktől? A válás hatalmas szégyen volt, ezért rengeteg "kreatív" megoldás tartotta a látszatot.

Időben tudunk még előre hátra menni, ha megmondod mit tartasz hagyományosnak, talán lehet valamit válaszolni.

2022. okt. 2. 09:18
 5/9 anonim ***** válasza:
37%

"szelektálódik ki a hagyományos családmodell"

Ez csak viselkedést jelent, semmi köze az evolúcióhoz. Akár rossz felé is vihet.

2022. okt. 2. 10:28
 6/9 anonim ***** válasza:
47%
#5 és az evolúciót nem befolyásolja a viselkedés? dehogynem.
2022. okt. 2. 12:37
 7/9 anonim ***** válasza:
67%
amúgy evolúciós értelemben nincs olyan, hogy rossz. körülmények vannak, és az adott körülmények közt bizonyulhat valami életképesnek, vagy kevésbé életképesnek.
2022. okt. 2. 12:38
 8/9 anonim ***** válasza:
26%

Így igaz!

Erre mondtam, hogy egy adott viselkedés rossz felé is vihet.

2022. okt. 2. 12:47
 9/9 anonim ***** válasza:
Ha hagyományos alatt anya apa 2-3 gyereket kell érteni akkor fontos
2022. okt. 2. 16:35

További kérdések:

Mi lehet az oka annak, hogyha lecsukom a szemem, de nem alszom, csak fáradt vagyok, halvány képeket látok, és nagyon valóságos hangokat hallok?

Egy 11 órás buszúton fáradt voltam, lehunytam a szemem. Nem tudtam aludni, viszont képeket láttam (igaz hogy nem élesen), meg az általam ismert emberek hallát hanlottam, de az olyan realisztikus volt, mintha nem is képzeltem volna, hanem valóságos volt. Nem aludtam,...

Lehet ez az ősrobbanás elmélet hamarosan megdől?

A James Webb űrteleszkóp felvételei olyan rendkívül idős, az univerzum hajnaláról (az ősrobbanás utáni első néhány százmillió évből) származó galaxisokat mutattak meg, amelyek túl nagyok, túl érettek és túl sok csillagot tartalmaznak ahhoz képest, amit az ősrobbanás standard modellje megengedne.

Lehet, hogy a fúziós erőmű az értelmes fajok Szent Grálja?

Lehet, hogy amely fejlett, értelmes fajok az univerzumban előbb képesek fúziós erőművet építeni, minthogy kiirtsák saját magukat, vagy teljesen élhetetlenné tennék a bolygójukat, azok fognak tudni továbblépni a fejlődés skáláján? Lehet, hogy a fúziós erőművek a...

Miért őszülnek már a fák?

Ti észrevettétek, hogy már augusztusban elkezdtek őszülni a fák levelei itthon? Ez az aszály miatt van? Ha igen, miért kezdenek az aszálytól előbb barnulni a levelek? Mitől barnulnak egyáltalán a levelek?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!