Androméda paradoxon?
avagy a relativitás-elmélet Achilles-sarka.
Az Androméda galaxisban éppen tanácskoznak hogy megtámadják-e a Földet. Mivel rossz stratégák, ezért világgá is kürtölik, hogy éppen mi történik. Teszik ezt óriási energiájú fény/lézer jelekkel, amit a Föld felé sugároznak.
Két űrhajó jön az Androméda galaxis irányából. Mindkettőn egy-egy óriási távcső, amivel olvassák ezeket az információkat. A két űrhajó eltérő sebességgel jön és egy ponton összetalálkoznak, és információt cserélnek (beszélgetnek).
És hogy mi a paradoxon?
A lassabban haladó űrhajó a relativitás-elméletből következően korábbi eseményeket érzékel mint a gyorsabb. Bármilyen kicsi is az
űrhajók közti sebességkülönbség az óriási távolságból következően 5 km/h sebességkülönbség is 4 nap különbséget okoz. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ha visszanéznek ugyanazon helyről akkor más és más fényt/fotont látnak. Tehát míg a lassabb űrhajó azt látja, hogy az andromédák csak vitáznak azon, hogy elinduljon-e az armada, addig a gyorsabb űrhajón azt látják, hogy már el is indultak.
Egyesek ebben a paradoxonban az eleve elrendeltség bizonyítékát látják képletekkel igazolva.
(Én aki nem nagyon értek a relativitás-elmélethez úgy gondolom, hogy a gyorsabb űrhajó számára a relativitás-elmélet azt mondja, hogy összemennek a távolságok és ezt rövidebb idő alatt teszi meg a fény, tehát későbbi fotonokat érzékel a gyorsabb űrhajó)
De a lényeg: Hol van a csavar elrejtve? Vagy ugyanaz a helyzet mint Schrödinger macskájával? Nincs magyarázat. Mindenki azt gondol amit akar?

"A lassabban haladó űrhajó a relativitás-elméletből következően korábbi eseményeket érzékel mint a gyorsabb."
Ez tévedés. Pontosan ugyanazt az üzenetet fogják olvasni. Azt ami s/c idővel korábban indult.
Csak abban lesz különbség, hogy éppen mit mutatnak az óráik. De hogy mennyi ideje volt úton az üzenet, azt az űrhajók órája nem befolyásolja.

Kedves krwkco!
Én is pontosan így gondoltam. Csakhogy ezt a paradoxont nem én találtam ki. Nagy csillagászok vetették fel akik nyilvánvalóan értenek a relativitás-elmélethez. Engem csak megdöbbentett a felvetés.
Tény, hogy az egymáshoz viszonyított sebesség megváltoztatja a távolságot. Minél nagyobb a köztük lévő sebesség, annál jobban összemegy a távolság. Amit én felfogok az az, hogy ha nagy sebességgel közlekedünk valami felé, akkor a relativitás-elméletből kifolyólag lecsökken a távolság, amit a mi időnk szerint úgy érzékelünk, hogy gyorsabban odaérünk annál, mintha csak az út/sebességgel kiszámítanánk a menetidőt. Persze a külső szemlélő szerint pontosan annyi idő alatt érünk oda, mint az út/sebesség. De itt a belső idő a lényeges. Mert ha mi a paradoxon szerinti gyorsabb űrhajóval távolodunk, akkor a mi belső óránk szerint kevesebb idő telt el. A fénysebesség minden vonatkoztatási rendszerben ugyanannyi, tehát a később is elég elindulni az adott fény-fotonnak ahhoz hogy mi érzékeljük. A lassabb űrhajó csak a korábbi fény-fotont érzékeli. Tehát a tér ugyanazon pontján találkozó gyorsabb és lassabb űrhajó más-más fény-fotont érzékel a paradoxon szerint.
Sajnos tudatában vagyok, hogy nem fogom megérteni a magyarázatokat. A relativitás-elméletet is elég nehéz átlátni, felfogni. Pont erre jó példa ez a paradoxon, hogy mikor azt hitted, hogy felfogtad, akkor fityiszt mutat neked, hogy: "Barátom! Menj csak vissza a rajtmezőre!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!