Mi az összefüggés az azonos sorszámú Szárosz-ciklushoz tartozó nap- és holdfogyatkozások között?

Az azonos sorszámú Szárosz-ciklusokhoz tartozó nap- és holdfogyatkozások közötti időintervallum valóban nem 9 év, hanem pontosan a Szárosz-ciklus fele (azaz 9 év + 0,5 nap). Ez a matematikai összefüggés a Szárosz-ciklus szerkezetéből adódik, és a következőképpen magyarázható:
1. A Szárosz-ciklus alapjai
A Szárosz-ciklus egy 223 szinodikus hónapból (≈ 6585,321 nap) álló időszak, amely alatt a Nap, a Hold és a Föld közel azonos geometriai konfigurációba kerül.
Ez az időszak 18 év 11 nap 8 óra (vagy 18 év 10,3 nap, ha szökőévvel korrigálunk).
A cikluson belül a fogyatkozások sorszámozva vannak (pl. 1–80), és minden sorszám egyedi konfigurációt képvisel.
2. A nap- és holdfogyatkozások időbeli kapcsolata
A Szárosz-ciklus fele (111,5 szinodikus hónap) ≈ 9 év + 0,5 nap (pontosabban 3292,6605 nap).
Ez az időintervallum az azonos sorszámú napfogyatkozás és a következő holdfogyatkozás (vagy fordítva) közötti időtartam.
Példa:
Ha egy adott Szárosz-sorszámú napfogyatkozás 2023. október 14-én történik,
Az azonos sorszámú holdfogyatkozás 2032. november 8-án következik be (9 év 25 nap múlva).
3. Miért pont a Szárosz-ciklus fele?
A magyarázat a holdpálya precessziójában rejlik:
A holdpálya csomópontjai visszafelé vándorolnak (≈ 19,4°/év), ami miatt a fogyatkozások sávja folyamatosan eltolódik.
A 223 szinodikus hónap (Szárosz-ciklus) és a 242 drakonikus hónap (a csomópontokhoz viszonyított idő) közötti különbség miatt a következő hasonló konfiguráció pontosan a ciklus felénél következik be:
nap≈3292,66 nap.
Ez az időtartam elegendő ahhoz, hogy:
A Hold visszatérjen a fogyatkozási sávba (±1,55° a csomóponttól),
A Nap és Hold helyzete szimmetrikusan megforduljon (pl. ha a napfogyatkozás a Holdpálya emelkedő csomópontjánál történt, a holdfogyatkozás a süllyedő csomópontnál következik be).
4. A 9 év tévhite és a valóság
A 9 év közelítőleg helyes, de nem pontos:
A pontos időeltolódás 9 év + 0,5 nap (vagy 9 év 25 nap, ha szökőévekkel számolunk).
Például a 2023. október 14-i napfogyatkozás (Szárosz-sorszám 124) és a 2032. november 8-i holdfogyatkozás (azonos sorszám) között 9 év 25 nap telik el.
A 18 éves ciklus két azonos típusú fogyatkozás (pl. két napfogyatkozás) közötti idő, míg a 9 év a nap- és holdfogyatkozások közötti "szimmetrikus" idő.
5. Matematikai összefüggés
A pontos időeltolódás a következőképpen számítható:
A gyakorlatban a naptári dátumok szökőévek és a Föld-Hold-Nap bonyolult mozgása miatt ±1–2 nap eltérés előfordulhat.
6. Gyakorlati példa
Fogyatkozás típusa
Dátum
Szárosz-sorszám
Időeltolódás a következő azonos sorszámúhoz
Napfogyatkozás
2023. október 14
124
-
Holdfogyatkozás
2032. november 8
124
9 év 25 nap
Napfogyatkozás
2041. november 4
124
18 év 21 nap (teljes Szárosz-ciklus)
7. Összegzés
Az azonos sorszámú nap- és holdfogyatkozások közötti idő pontosan a Szárosz-ciklus fele (9 év + 0,5 nap).
Ez az időtartam a holdpálya precessziójának és a szinodikus-drakonikus hónapok arányának matematikai következménye.
A 18 éves ciklus két azonos típusú fogyatkozás közötti idő, míg a 9 év a nap- és holdfogyatkozások közötti "tükör-idő".
A gyakorlatban a dátumok naptári korrekciók miatt minimális eltérést mutathatnak (pl. ±1–2 nap).
Ez az összefüggés teszi a Szárosz-ciklust rendkívül hasznossá a fogyatkozások előrejelzésében: az azonos sorszámú események pontosan 9 évvel később ismétlődnek, de ellenkező típusúak (nap ↔ hold) lesznek.
Sajnos ez az írás még önmagának is ellentmond, hiszen 9 év és fél nap az nem egyenlő 9 év és 25 nappal, de ráadásul, amit én találtam az kb. 4 év és 9 hónap.
Például:
A 130-as Szárosz:
2011.06.15. teljes holdfogyatkozás,
2016.03.09. teljes napfogyatkozás.
A 140-es Szárosz:
2012.06.04. részleges holdfogyatkozás,
2017.02.26. gyűrűs napfogyatkozás.
Ezek között 1728 nap, és még kb. 4-6 óra telt el. Ez kb. 4 év 8 hónap és még 22-23 nap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!