A meteorológusok és a statisztikák tényleg hazudnak? A nagy öregeknek lehet igazuk?

válasza:

válasza:1. A szubjektív emlékezet torzító hatású.
2. Bár akár még az is megeshet, hogy bizonyos helyeken "50 fok fölé ment árnyékban a hőmérséklet, alulról súrolta a 60-at", viszont egyrészt ez nem volt igaz az Magyarország nagy részére - amivel a statisztika foglalkozik - másrészt lehet, hogy az a "mérés" nem volt a meteorológiai szabványoknak megfelelő (egy, a tornácra kirakott hőmérőt az épület által sugárzott hőt is méri, míg a meteorológiai állomásnak szabadtérben kell lennie, megfelelő árnyékolással - [link] - ellátva).

válasza:Amúgy érdekes megfigyelni, hogyan változott a klímaváltozás tagadása az idők során.
Eleinte ez egy hülyeség volt, hát nézd, teljesen normális az idő.
Aztán érezhetően melegebbek lettek a telek, hát volt ilyen régen is.
De aztán csak nem akart megfordulni a dolog, továbbra is meleg volt a tél, de hát volt olyan nap, amikor tényleg hideg volt, meg nyáron egy hét, amikor nem volt meleg, hát nincs itt felmelegedés.
De azért ez nem volt tartható, hát jó, jó, van klímaváltozás, de nem az ember okozza, hanem a bolygó melegszik lassan, igen, igen.
Aztán inkább gyorsulni látszik a folyamat, mint lassulni, és most már ott tartunk, hogy a légkondi mindenhol letépi a villanyórát nyáron, és ha kimész, akkor olyan érzésed van, mintha egész almát nyeltél volna homokkal. De a Józsi bácsi aszonta, hogy neki már '61-ben is melege volt, sőt, akkor olyan hőség volt itt, amiről azóta sem hallott senki. És aki meg a hivatalos statisztikákat gyártja, az mind hazudik.
Siralmas.

válasza:A Földön valaha mért legmagasabb hőmérséklet 56,7 fok, de Magyarországon szokványos, hogy alulról súrolja a 60-at. Én azért érzek ebben a mondatban némi ellentmondást.
Szerintem Magyarországon még soha nem mértek 45 fokot se, nemhogy 50-et, pláne 60-at.

válasza:

válasza:5-es nem 70-80 fok között mértek az Atacama (vagy más?) sivatagban? Nekem ez rémlik, mint "bolygórekord".
De kérdező, ez nettó mellébeszélés. Ha valóban ilyen hőfokok lettek volna azokban az években is, akkor nem ment volna a termelés. Mert a termeléshez nem csak munkaerő kell, meg akarat, mert nincs az a humán biorobot, ami dolgozik úgy, hogy árnyékban 50-60 fok van... Ja és a búza se nő meg, de még a narancsültetvényeknek se lett sikere... Akár hazudhat is az OMSZ (és elődje), de ezek olyan tapasztalati úton alátámasztható állítások, hogy nem kell hozzá megmondani, hogy hány fok volt '61 nyarán...
Egyébként én beszéltem "nagy öregekkel", mindegyikük azt mondta, hogy összehasonlíthatlan az akkor időkkel a mostani időjárás. Volt 1-2 hét kánikula 34-38°C között, de sokkal csapadékdúsabb volt a nyár (is).

válasza:

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
A hét elején még azt jósolták, szerdán jön egy gyenge hidegfront, és aztán visszamelegszik az idő. Ehhez képest szerdán már az volt, hogy pénteken is jön egy hf, az is itt oszlik fel fölöttünk és szeles időt okoz szombaton. Na ez be is jött. Az igaz, hogy vannak...
Visszagondoltam, hogy a 90-es években mikor megjelentek öltönyben, jó kiállással a tévéképernyőn olyan diplomatikus embereknek tűntek. Szoktam nézni a Hungaromet Zrt. napi videós előrejelzéseit a facebookon és ott ilyen beszédhibás, alpári megjelenésű emberek mondják...
Sziasztok amikor a meteorológus dolgozik a radarképeken és felhő radar képeken és egyebeken szokta nézegetni az egész világot, vagy csak az országát, esetleg tágabb vett régióját nézi? Régió alatt akár értek 1 kontinenst, itt pl kb egész európa látszik. köszönöm a válaszokat előre is.
Gondolok arra, hogy azért sokszor nem jön be az előrejelzés, eltérések vannak, utána lenézik őket, beszólogatnak nekik és gúnyolják. Ráadásul vannak rendezvények, mint augusztus 20, mikor rezeg a léc ha olyan szar idő van, hogy viharok lehetnek, de nehéz előre jelezni...
Azon már túl vagyok, hogy nyáron nem sikerül belőni a hőmérsékletet és nyaralást mondd vissza az ember, mert rossz időt mondanak a hétvégére, közben napsütéses 33 fok van, csak nem 40. De pl egész hétre esőt mondtak. Budapest 11. kerületében élek. Nem vettem észre,...
Érdekelt az időjárás azért, maga a természet szép, bár nem szeretem a hideget, se a havat és az évszakos változatosságát sem, inkább olyan mediterrán ember vagyok. Napsütés,meleg ami a kedvencem. Ugyanakkor azt látom, hogy a meteorológusok nem tudják 1-2 napra...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!