Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért folyik egy folyó?

Szmnt kérdése:

Miért folyik egy folyó?

Figyelt kérdés
Pl a Duna. Ered ugye Németországban, valaki tudja, hogy is néz ki az a hely, ahonnan ered? És hogyan lesz ilyen nagy, illetve mi tartja 'lendületben'?
2011. jún. 27. 12:49
 1/9 anonim ***** válasza:
72%

Föcióra? A forrásából folyamatosan kapja a vizet. A forrás meg az esővizet gyűjti, abból van utánpótlása. Azért nő, mert az útja során kisebb-nagyobb patakok, folyók csatlakoznak bele, így egyre több vizet visz magával. Pl. Magyarország alatt a Tisza is a Dunába ömlik.

És még azért is folyik, mert a magasan fekvő területektől (Fekete-erdő) az alacsonyabban fekvő területek felé megy (Fekete-tenger). Zanzásítva ennyi, de persze még egy csomó más tényező is befolyásolja, pl. az esővíz is mindenhol a folyókba ömlik.

2011. jún. 27. 12:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Azt tudom, hogy magasabb helyről ered, de nem hiszem hogy a több ezer km es útja során, végig csökkenő magasságban van.
2011. jún. 27. 12:58
 3/9 anonim ***** válasza:
77%

A folyók nem ilyen nagy több ezer m^3/s-os vízhozamú folyókként kezdik az életüket, hanem általában kis pici forrásként. Ez a kis erecske elkezd lefelé folyni. Nyilvánvalóan pici völgyekben kezd el folyni, mert ott a legkönnyebb neki haladni. A völgyeket általában hegyek, dombok határolják. Amikor elkezd esni az eső, akkor a csapadék egy része beszivárog a talajba, majd egy idő után annyi eső esik, hogy nem tudja a talaj az összes vizet elnyelni. Ekkor a tetején a víz elkezd folyni lefele. A dombnak az alja a völgyben végződik, ahol folyik a kis patakocskánk. Ez a sok víz a dombokról, hegyekről szépen lassan növeszti a folyónkat. Emellett a talajban is beszélhetünk hozzászivárgásról, tehát a föld alatt is szivárog víz a folyónkba (ez nem jelentős, de nem is elhanyagolható).

Ha sok kis patakocskát, erecskét egymás mellé képzelsz, akkor mindjárt lesz belőle egy méretes folyód. Ezek szintén találkoznak előbb utóbb, és még nagyobb folyóvá, folyammá válnak.

Az egésznek a mozgatórugója a napsugárzás. A tengereknél, tavaknál hatalmas mennyiségű víz párolog el. Felszáll a magasba, ahol hideg van. Itt a víz lehűl, kicsapódik. Így már nem gőzként, hanem újra vízcseppként, jégcseppként tekintünk rá. Ezek a vízcseppek egyre nagyobbak lesznek fent az égben, majd egyszer már olyan nehezek lesznek, hogy a feláramló meleg levegő már nem tudja őket fenntartani, és lehullanak. Ez az eső. Ez utána lefolyik a folyókba, tengerekbe, majd újra elpárolog.

2011. jún. 27. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Igazad van, nem mindenhol csak lejt a terület, ahol folyik. Viszont ahol emelkedik egy kicsit, ott egy mini bukógát keletkezik tulajdonképpen. Ez beduzzasztja a vizet, de x idő után annyi gyűlik fel mögötte, hogy már át tud folyni felette.
2011. jún. 27. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 Ozmium42 ***** válasza:

A Nílus felfelé folyik! :Oooo

[link]


Egyébként igen, a víz mindig lefelé folyik, bármennyire hihetetlen, te sem tudod felfelé önteni, a tengerek, óceánok is ezért gyűlnek össze "lent". Kisebb bukkanókat a víztömeg lendülete miatt átbukfencezhet, de idővel ezeket is kikoptatja, máskülönben egyszerűen kikerüli. Nem folyik hegyen felfelé soha.

2011. jún. 27. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 dellfil ***** válasza:
100%

A gravitáció megléte miatt. :)

A "magasabb" helyről az "alacsonyabb" hely felé. A sík vidék sem teljesen "sík". Egy kis "lejtése" mindig van valamilyen irányba.

Na már most, ha van utánpótlása a víznek a "magasabb" helyeken csapadék (hó eső) formájában - és általában mindig van - akkor törvényszerű, hogy le fog folyni.

Egy olyan méretű folyó mint a Duna sok tízezer négyzetkilométer területről vezeti le a csapadékvizet. Azért akkora amekkora. :)

Ja, még valami. Az alföldi szakaszokon bőven elég a száz kilométerenkénti egy-két méter szintkülönbség. És folyik!

Érdekes nem? :)


dellfil


U.i.: A vizet a magasabb helyre a Nap energiája "szállítja" fel.

2011. jún. 27. 19:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
Ahol felfelé menne, ott tó lesz belőle.
2011. jún. 27. 23:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

Na akkor kép a témához:


Eredeti Duna:


[link]A többi meg szennyvíz .


KK

2011. jún. 30. 00:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 bromkrezol ***** válasza:
Mert lejt!
2011. júl. 13. 00:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!