Milyen íze lehet a szulfátionnak (SO4^2-) és az ammóniumionnak (NH4+)?
Szar kiégetné a nyelőcsövedet.
Ne próóbáld ki.
De szerintem sós.
Hiszen a szulfátok sók.
Szerintem inkább savanyú, de ez talán attól is függ, hogy milyen ion mellett van.
Vannak "keserűsók" is.
Az a baj, hogy ha leírnám, hogy milyen ionok mellett van, akkor lelőném a poént, mivel konkrétan kóstoltam egy vegyületet, amiben többek között volt szulfát és ammónium is. Úgy sejtem, hogy az ionoknak meg van a maguk íze, és ha kóstolunk valamit, annak az íze a többféle ion ízének a keveréke, vagy egyik elnyomja a másikat. A kénsav például a H+ miatt savanyú, nem a szulfátion miatt, ez szinte biztos (minden sav savanyú, és az egyetlen közös tulajdonság a deprotonálódásuk).
Egy olyan esetet képzeljünk el, ahol ez a kettő van egymás mellett, só formájában. Van is ilyen vegyület, ammónium-szulfátnak hívják. Vagy lehetnek olyan ion mellett, aminek nincs íze, így teljesen az adott ion az ízmeghatározó.
Egyébként milyen élettani hatásai vannak a szulfát ionnak?
Akkor rosszul tudod :D
Nem azért érezzük sósnak, mert felbomlik a molekula :) Az adott anyag nem az atomoktól van bármilyen íze, hanem a teljes molekulának, és keveréknek egyszerre érezzük az ízét :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!