Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémia érettségi kísérlet...

Winters01 kérdése:

Kémia érettségi kísérlet megoldása?

Figyelt kérdés

Porcelántál közepén kevés (borsószemyni) Betadin kenőcsöt talál. Szórjon 1/2 vegszereskanálnyi lisztet a kenőcsre, majd 4-5 csepp víz hozzáadása után keverje össze!

Jegyezze fel a tapasztalatot, majd egy másik porcelántálban a keverék egy-két cseppjéhez öntsön 2-3 cm3 forró vizet! Értelmezze a változásokat!


2012. jan. 16. 15:04
 1/2 anonim válasza:

Feltételezem, hogy a Betadin kenőcs jódot is tartalmaz (csak gyanítom, utána lehet nézni). A liszt, mint tudjuk, keményítő lényegében, amilóz és amilopektin építi fel. Az amilóz hélix szerkezetéből eredendően tekeredik fel (kb úgy néz ki mint a DNS kettős spirálja, csak itt 2 szál helyett csak 1 van). A jód molekula ( I2 ) pont egy menetbe, egy ilyen fordulatba belefér és így az őt körülvevő amilóz szél polarizálja az elektronburkát, más hullámhosszú fényt nyel el és ver vissza. A vízben oldott jód barna színű lenne, de a korábbi speciális jód+keményítő oldva a vízben kombó kék színt eredményez. Forró vízben más a helyzet: a hőmérséklet emelésével a hélix szerkezet sérül, nem mutatja a szabályos "tekeredést" így a jódmolekula már nem passzol a menetbe, nem lép kölcsönhatásba az amilóz a jóddal, így a keményítő miatt az oldatod zavaros, "opaleszkál", és a jód miatt barna színű. A rendszer lehűlve kék színűvé válik, mint az első esetben.

Sajnálom, nem volt túl szakszerű a megfogalmazás, neten, kémiakönyvben több infót találsz. A kémiakönyvben a poliszacharidoknál keresgélj, keményítő. Esetleg a keményítő indikátornak olvass utána. Remélem segítettem! ;)

Üdv.: egy sorstárs

2012. jan. 16. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2012. jan. 16. 22:25

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!